Można też za 10zł kupić uniwersalny siłownik i też działa super.stefan67 pisze:Niedawno zakładałem alarm w mojej Kappie, chociaż tak naprawdę bardziej chodziło o zdalne zamykanie i otwieranie... Problem był ten sam - padnięty siłownik drzwi kierowcy. Diagnoza nie jest trudna - jeśli zamykanie z kluczyka od strony kierowcy działa bezproblemowo to znaczy, że to właśnie ten zamek. Analogicznie z drugiej strony. Kluczyk poprzez zamek i cięgło obraca fizycznie nie działającym silniczkiem siłownika i załącza stycznik informujący centralkę, że zamknięte. Jeśli chcesz zamknąć z pilota przy uszkodzonym siłowniku, silniczek dostaje z centralki komendę "zamknij" ale nie jest w stanie tego zrobić i wciąż otwarty stycznik powoduje natychmiastowe ponowne otwarcie wszystkich zamków. Kupiłem nowy za niecałe 250 zeta na Alledrogo i działa super.
Kappa - patent na centralny zamek - odsłona druga
- annubis17
- Forumowicz/ka
- Imię: Damian
Re: Kappa - patent na centralny zamek odsłona druga
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS
Może i tak, ale wymaga to trochę kombinacji i przerabiania zapewne... Chyba zaczyna mi padać prawy tył, więc niebawem pewnie będę testował różne tańsze metody.
Lancia Kappa 2.0 20V automat 1996 r.
- annubis17
- Forumowicz/ka
Mam tak zamontowane dwa zamki, roboty z tym mnie niż bym rozbebeszał fabryczny zamek, bo nawet samo jego wyjęcie nie jest łatwe.stefan67 pisze:Może i tak, ale wymaga to trochę kombinacji i przerabiania zapewne... Chyba zaczyna mi padać prawy tył, więc niebawem pewnie będę testował różne tańsze metody.
W takim razie, kiedy już całkiem wysiądzie mi ten tylny siłownik zwrócę się do Kolegi o jakieś łopatologicznie przedstawione instrukcje w związku z wymianą na universal. Pozdrawiam.
Lancia Kappa 2.0 20V automat 1996 r.
- annubis17
- Forumowicz/ka
Myślę że to nie będzie konieczne, spójrz na pierwszy post tego wątkustefan67 pisze:W takim razie, kiedy już całkiem wysiądzie mi ten tylny siłownik zwrócę się do Kolegi o jakieś łopatologicznie przedstawione instrukcje w związku z wymianą na universal. Pozdrawiam.

- larry123
- Klubowicz
- Kontakt:
Witam
Czy można dostac kompletną instrukcję z montażem ???
Ponieważ na pierwszej stronie nie działaja zdjęcia.
Pozdrawiam
PS. Szkoda że nie umieszcza się instrukcji w formie PDF.
Pozdrawiam
- annubis17
- Forumowicz/ka
Kompletna instrukcja z montażem jest na pierwszej stronie... Zdjęcia również działają bez problemu...larry123 pisze:Witam
Pozdrawiam
Wczoraj wymieniałem wszystkie zamki,dziś dokonywałem poprawek....bom w zamku kierowcy uszkodzony silnik wymienił na ...uszkodzony 
Tak czy inaczej w dalszym ciągu mam problemy z centralnym.
Czy z klucza czy z pilota otwiera auto normalnie,wszystkie wrota.Ale juz ich nie zamyka,ani z pilota ani z klucza.Żaden z masterów nie steruje zamknięciem.
Co ciekawe jeśli zamknę auto kluczem i zostawię z otwartymi pozostałymi zamkami to po kilku minutach samochód sam pozamyka się cały...ot,takie czary z mleka.
Zamki po regeneracji,zamek kierowcy sprawdziłem multimetrem wedle opisu bliźnioka
i Dup..a zbita.
Gdzie szukać?

Czy z klucza czy z pilota otwiera auto normalnie,wszystkie wrota.Ale juz ich nie zamyka,ani z pilota ani z klucza.Żaden z masterów nie steruje zamknięciem.
Co ciekawe jeśli zamknę auto kluczem i zostawię z otwartymi pozostałymi zamkami to po kilku minutach samochód sam pozamyka się cały...ot,takie czary z mleka.
Zamki po regeneracji,zamek kierowcy sprawdziłem multimetrem wedle opisu bliźnioka

Gdzie szukać?
Posłuchaj zasada i budowa C.Z. w Kappie jest prosta jak budowa cepa ale ilość mikro-wyłączników powoduje zagmatwanie i z tym masz problem lub np z siłą dociśnięcia mikro-styku i dlatego po jakimś czasie jednak zamyka. Weź jeszcze jeden zamek taki z przednich drzwi i zamieniaj albo z prawej albo z lewej lub prościej odłącz jeden i tylko jednym masterem steruj i nie rób tego za dużo razy bo np po trzech razach non-stop przestanie działać w ogóle musi sterownik odpocząć. Oczywiście silniczki muszą być pewne na 100%.Alan pisze:Wczoraj wymieniałem wszystkie zamki,dziś dokonywałem poprawek....bom w zamku kierowcy uszkodzony silnik wymienił na ...uszkodzony
Zamki po regeneracji,zamek kierowcy sprawdziłem multimetrem wedle opisu bliźniokai Dup..a zbita.
Gdzie szukać?
Pawle,takoż robiłem. Dopinałem wrota od samochodu (łączniki instalacji ) i wciąż to samo.
Sprawdziłem multimetrem piny w zamkach,wedle schematu jaki jest na pierwszej stronie.Wszystko jest ok.
Najpierw padł zamek prawy tył,później padł zamek w drzwiach kierowcy. Dostałem trzy sprawdzone zamki po regeneracji.Wszystkie wymieniłem.Nie miałem tylko zamka kierowcy.Ten więc wedle opisu rozebrałem i wymieniłem uszkodzony silniczek.
Wcześniej zamki żyły własnym życiem.Potrafiły się zamykać i otwierać z pilota.Potrafiły się zamknąć...a po jakimś czasie same pootwierać.Zamykasz wieczorem samochód,przychodzisz rano...otwarty.To samo właśnie z przekręceniem mastera na zamknięty...a on zamyka resztę po czasie
Taka złośliwa zaraza 
Teraz po zamknięciu już sam się nie otwiera,tylko zamyka jak ma chęć
wszystkie lampki świecą jak włosi chcieli,otwieranie działa...zamykanie wedle kaprysu
odpinałem dla prób wszystkie wrota kolejno...żadnych zmian.
Sprawdziłem multimetrem piny w zamkach,wedle schematu jaki jest na pierwszej stronie.Wszystko jest ok.
Najpierw padł zamek prawy tył,później padł zamek w drzwiach kierowcy. Dostałem trzy sprawdzone zamki po regeneracji.Wszystkie wymieniłem.Nie miałem tylko zamka kierowcy.Ten więc wedle opisu rozebrałem i wymieniłem uszkodzony silniczek.
Wcześniej zamki żyły własnym życiem.Potrafiły się zamykać i otwierać z pilota.Potrafiły się zamknąć...a po jakimś czasie same pootwierać.Zamykasz wieczorem samochód,przychodzisz rano...otwarty.To samo właśnie z przekręceniem mastera na zamknięty...a on zamyka resztę po czasie

Teraz po zamknięciu już sam się nie otwiera,tylko zamyka jak ma chęć

Sprawdz jak możesz tunel z prawej strony czy tam nie jest czasami mokro!!!!
We Wroclawiu utworzylem mały klub kappy można poznać nas po rejestracjach wszystkie zaczynaja sie DW 222 mam tez duzo czesci lanci... Tel.691-771-549 A teraz do stadka dołączy Thesis 2.4 jtd mojej żonki DW 898
Jurek to było pierwsze co zrobiłem,ja wiem jaka zaraza się tam chowa..sucho. Zerowy ubytek płynu,zero zapachu płynu w aucie,nie mam parowania szyb.
Zresztą jadę w środę na serwis do Wrocławia...to może mi sprawdzą

Zresztą jadę w środę na serwis do Wrocławia...to może mi sprawdzą

Problem z głowy,winny zamieszania był przekaźnik centralnego zamka.
Powstały na nim zimne luty,po przelutowaniu podstawy stycznika (prosta sprawa) zamek znów funkcjonuje jak trzeba.
Powstały na nim zimne luty,po przelutowaniu podstawy stycznika (prosta sprawa) zamek znów funkcjonuje jak trzeba.

We Wroclawiu utworzylem mały klub kappy można poznać nas po rejestracjach wszystkie zaczynaja sie DW 222 mam tez duzo czesci lanci... Tel.691-771-549 A teraz do stadka dołączy Thesis 2.4 jtd mojej żonki DW 898
A gdzie to cudo się znajduje,Alan pisze:Problem z głowy,winny zamieszania był przekaźnik centralnego zamka.

pozdrawiam

LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz