Opony - jakie marki polecacie?

Awatar użytkownika
fedos
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany
Imię: marcin

Re: Opony - jakie marki polecacie?

Post autor: fedos » 19 lis 2016, 12:09

Ktoś tutaj polecał Dunlopy. Mialem letnie sportowe i były tragiczne, a po tym co wczoraj przeczytałem o aferze w nissanie gtr w którym są seryjnie Dunlopy zakładane tylko się utwierdzilem w przekonaniu, że to nic nie warta firma i pewnie na fałszywych testach zbiera cudowne opinie.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5323006044

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 19 lis 2016, 13:19

z drugiej strony przyszło mi do głowy, że po tej aferze, testy ADAC mogą być na chwilę obecną naprawdę obiektywne ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 19 lis 2016, 20:16

fedos pisze:Ktoś tutaj polecał Dunlopy. Mialem letnie sportowe i były tragiczne, a po tym co wczoraj przeczytałem o aferze w nissanie gtr w którym są seryjnie Dunlopy zakładane tylko się utwierdzilem w przekonaniu, że to nic nie warta firma i pewnie na fałszywych testach zbiera cudowne opinie.
Ja polecałem i polecał będę ;)
Miałem Dunlopy w 156 (SportResponse 205/55 R16) i były świetne, zarówno na suchym jak i na mokrym. W mocnym deszczu nawet przy prędkościach mocno powyżej autostradowych (mniej więcej zakres 180-220km/h) nie miały problemu z odprowadzaniem wody.
Teraz mam zimowe Dunlopy WinterSport 3D wrzucone (235/45 R18) i jak na zimówki to bardzo fajnie się prowadzą na mokrym.

Link, który wrzuciłeś zawiera jedną najważniejszą informację - te "Dunlopy" do GTRa nie są produkowane przez samego Dunlopa, a jedynie firmowane nazwą Dunlop.

Poza tym chyba nie opierasz tylko na testach ADAC? W sieci jest mnóstwo testów i jakoś w niemal każdym teście opony Dunlopa są w czołówce. Czyżby wszystkie były fałszywe? :)
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Bartek-Lodz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: Bartek-Lodz » 19 lis 2016, 20:51

A ja np. na zimę jeżdżę na Dębicy - zaleta jest taka, że są tanie i ogólnie dostępne w razie uszkodzenia opony na krawężniku albo dziurze.
Jako eksperyment zakupiłem kilka dni temu Chińskie coś w cenie po 200 PLN za sztukę w rozmiarze 245/40R18 - oczywiście na zimę. Zobaczę jak będzie działać.
Wynajem aut, auta do ślubu - imprezy okolicznościowe - pojazdy zastępcze z OC sprawcy - pomoc w dochodzeniu roszczeń od ubezpieczycieli
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG, Thesis 3.0 V6 2002 [215] PB+LPG, Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG, Thesis Sportiva 2006 [200KM], Thesis Sportiva 2008 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM], Phedra 2.0 JTD 2005 [110KM], Citroen C8 2.0 JTD 2005 [109KM], Audi A6 C7 2.0 Ultra 2014 [190KM], Audi A8 D3 3.0 2008 [300 KM], Audi S8 D3 5.2 2007 [520 KM],Porsche Cayenne Turbo S 2003 [550 KM]

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 19 lis 2016, 21:15

Dębice Frigo II miałem kilka lat temu w Espero, a ojciec w Lybrze, całkiem fajna na kopnym śniegu.
Ale nie ma się co dziwić, w końcu Debica Frigo II = Goodyear UltraGrip5 ;)
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 19 lis 2016, 22:33

FXX pisze:
fedos pisze:Ktoś tutaj polecał Dunlopy. Mialem letnie sportowe i były tragiczne, a po tym co wczoraj przeczytałem o aferze w nissanie gtr w którym są seryjnie Dunlopy zakładane tylko się utwierdzilem w przekonaniu, że to nic nie warta firma i pewnie na fałszywych testach zbiera cudowne opinie.
Miałem Dunlopy w 156 (SportResponse 205/55 R16) i były świetne, zarówno na suchym jak i na mokrym. W mocnym deszczu nawet przy prędkościach mocno powyżej autostradowych (mniej więcej zakres 180-220km/h) nie miały problemu z odprowadzaniem wody.
Teraz mam zimowe Dunlopy WinterSport 3D wrzucone (235/45 R18) i jak na zimówki to bardzo fajnie się prowadzą na mokrym.

Link, który wrzuciłeś zawiera jedną najważniejszą informację - te "Dunlopy" do GTRa nie są produkowane przez samego Dunlopa, a jedynie firmowane nazwą Dunlop.

Poza tym chyba nie opierasz tylko na testach ADAC? W sieci jest mnóstwo testów i jakoś w niemal każdym teście opony Dunlopa są w czołówce. Czyżby wszystkie były fałszywe? :)
Wszystkie Dunlop'y są produkowane przez Goodyear'a. Nie ma już niezależnej marki Dunlop.
Aczkolwiek ostatnio widziałem na własne oczy w Malezji przypadek, gdzie fabryka Continentala, produkuje Dunlopy na zlecenie Goodyear'a, na tamtejszy rynek :roll: 8-O 8-O 8-O : gafa :
Także globalne korporacje dogadują się jak chcą, a nas dymają też...jak chcą.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 19 lis 2016, 22:43

Owszem Dudi, wszystko się zgadza, nigdzie nie napisałem, że Dunlop to niezależna firma :)

A co do wspomnianych opon do GTRa, to produkuje je Sumitomo Rubber Industries, a nie Dunlop ;)
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 19 lis 2016, 22:48

FXX pisze:Owszem Dudi, wszystko się zgadza, nigdzie nie napisałem, że Dunlop to niezależna firma :)

A co do wspomnianych opon do GTRa, to produkuje je Sumitomo Rubber Industries, a nie Dunlop ;)
Chciałeś powiedzieć, a nie Goodyear ;)
Czyli tak samo jak w Malezji, tyle że tam Conti.

PS. Ciekawe jest, że takie super tajne informacje (oficjalnie) jak skład mieszanki czy parametry projektowe są w taki łatwy sposób przekazywane konkurencji, żeby tylko taniej wyprodukować i sprzedać :roll:
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 19 lis 2016, 23:09

Ok, ok ;) Ale w takim razie mówiąc o Dębicy też trzeba by używać nazwy Goodyear ;)

A co do tej sytuacji w Malezji, Conti produkuje wszystkie modele Dunlopa na tamtejszy rynek czy tylko wybrane?
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 19 lis 2016, 23:17

FXX pisze:Ok, ok ;) Ale w takim razie mówiąc o Dębicy też trzeba by używać nazwy Goodyear ;)

A co do tej sytuacji w Malezji, Conti produkuje wszystkie modele Dunlopa na tamtejszy rynek czy tylko wybrane?
Opony pod marką Dębica są produkowane w Philippsburgu, Hanau, Fuldzie, Riesie, Fuerstenwalde (czyli wszystkich niemieckich fabrykach Goodyear'a), ale też np. w Adapazari w Turcji.
W Dębicy są produkowane wszystkie marki, które należą do Goodyear'a, więc marka-matka Goodyear + Dunlop, Fulda, Sava, Pneumant etc. ;)
Z ciekawostek, w takiej np. fabryce w Dębicy produkuje się ok. 45000 opon/dobę, z czego tylko 10-15% to Dębica...
Także nazwa nazwą, ale produkcję wszystkich tych marek w poszczególnych częściach świata zleca Goodyear, bo jest ich jedynym właścicielem.

Jeśli chodzi o Malezję, to raczej tylko wybrane (takie do 16", czyli nie High Performance). Ale ciekawostka - widzę, że produkują też opony motocyklowe i mówię że ze 2 nowe by się przydały na następny sezon (chodzi o oryginalne Conti). A gość (Niemiec :-P ), mówi: z tego zakładu nie polecam :roll: :roll: :roll: :) : gafa :
Dudi
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
fedos
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Post autor: fedos » 20 lis 2016, 10:03

FXX pisze:

Wiedziałem, że Ty odpiszesz na mojego posta :D Myślę, że na temat kto dla kogo produkuje opony już Ci koledzy wyjaśnili ;) Z resztą kto teraz nie stosuje takich praktyk? Myślę, że nie tylko w swiecie opon jest to powszechne ;) Jednak nie zmienia to faktu, że opona zastosowana w Nissanie jest oponą Dunlopa mimo, że została wyprodukowana w fabryce u skośnookich kolegów.
Od ADAC i innych tego typu trzymam sie z daleka, bo jak wiadome mija sie to z prawdą tak samo jak testy w gazetach motoryzacyjnych. Głównie opieram sie na swoich doświadczeniach i oponach, które zajechałem w swoich autach. Dunlopy były jednymi z najgorszych jakie miałem i na pewno nie zasługiwały na klasę premium. Na zimowych Dunlopach nigdy nie jeździłem, więc co do tej konkretnej gumy sie nie wypowiem.

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Opony - jakie marki polecacie?

Post autor: FXX » 20 lis 2016, 12:09

Temat, która marka do kogo należy jest mi znany, zatem spokojnie ;)
fedos pisze: Dunlopy były jednymi z najgorszych jakie miałem i na pewno nie zasługiwały na klasę premium. Na zimowych Dunlopach nigdy nie jeździłem, więc co do tej konkretnej gumy sie nie wypowiem.
Piszesz, ze nie wypowiesz sie o tej konkretnej gumie, a zasadniczo to nawet nie podałeś konkretnego modelu tego letniego Dunlopa, który był taka tragedią ;)

Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
fedos
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Post autor: fedos » 20 lis 2016, 13:08

FXX pisze:Temat, która marka do kogo należy jest mi znany, zatem spokojnie ;)
fedos pisze: Dunlopy były jednymi z najgorszych jakie miałem i na pewno nie zasługiwały na klasę premium. Na zimowych Dunlopach nigdy nie jeździłem, więc co do tej konkretnej gumy sie nie wypowiem.
Piszesz, ze nie wypowiesz sie o tej konkretnej gumie, a zasadniczo to nawet nie podałeś konkretnego modelu tego letniego Dunlopa, który był taka tragedią ;)

Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka
Może wiesz kto do kogo należy, ale napisałeś, że opona montowana seryjnie w Nissanie Gtr nie jest oponą Dunlopa ;)
Miałem Sp Sport Maxx, do aut usportowionych i jeszcze jedne też Maxxy których już dokładniej nazwy nie pamiętam. Temat jest o marce nie konkretnie o danej gumie, więc celowo nie używałem dokładnego nazewnictwa.
Pozdro :D

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 20 lis 2016, 13:34

fedos pisze:Może wiesz kto do kogo należy, ale napisałeś, że opona montowana seryjnie w Nissanie Gtr nie jest oponą Dunlopa ;)
Kolego przeczytaj jeszcze raz co napisałem, bo widzę przeczytałeś co chciałeś przeczytać, a nie co jest napisane ;)
Sparafrazuję Ci: opony montowane w Nissanie nie są produkowane przez samego Dunlopa (w domyśle koncern GoodYear), a przez firmę, która ma prawo do wykorzystywania znaku marki Dunlop (na zlecenie koncernu GY) ;)
To napisałem, a nie to, że nie jest oponą Dunlopa ;)
fedos pisze:Temat jest o marce nie konkretnie o danej gumie, więc celowo nie używałem dokładnego nazewnictwa.
Temat jest o konkretnych oponach, wystarczy przeczytać kilka postów by to dostrzec. Jeśli chcesz, zmienię nazwę tematu, co byś nie miał wątpliwości :)
Poza tym pisanie jedynie o marce mija się z celem, bo większość marek ma w swojej ofercie kilka różnych modeli opon. Jedne są bardziej, inne mniej udane.
Idąc Twoim tokiem myślenia powinienem napisać, że Kormorany to totalny shit, bo miałem parę lat temu opony tej firmy i na mokrym były tragiczne. Co z tego, że już nie ma ich w ofercie? :D Albo, że Micheliny i Uniroyale są też do niczego, bo na dwóch różnych samochodach się wyząbkowały.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
horses
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: horses » 23 lis 2016, 17:33

O ile się nie mylę to w ogóle Dunlop i GY to są własnością SUMITOMO, które nota bene robi doskonałe opony zimowe.
- Żeby koń o swej sile wiedział, żaden by na nim nie siedział -
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”