Witam
Wczoraj wymieniałem amortyzatory tylne w Lancii 1.9jtd SW. Kupiłem KYB - excel G. Wymieniłem bo uważałem, że coraz mocniej buja na zakrętach i przebieg 200tys. Mam pytanie, ponieważ dziś stwierdziłem, ze jest na nich LUZ. Luz pojawił się na górnym mocowaniu. Gdy złapie amortyzator ręką i poruszam lewo-prawo, jest wyczuwalny luz miedzy odbojem a odgórnym mocowaniem. Jest tak na lewej i prawej stronie. Luz występuje wraz z stukiem gdy nim poruszam. Wróciłem do mechanika. Machnik szybko odpowiedział, ze tak wynika z budowy amortyzatora i luz występuje... Zdziwiłem się? Na oryginałach Sachs nie było luzu. Ciężko mi to stwierdzić bo osłony są zamocowane i obudowy nadkoli w środku. Nie dyskutowałem dłużej z mechanikiem bo od środka nie ma podejścia do mocowania. Jest całe zabudowane. Wydaje mi się, ze za słabo przykręcił. Czy w waszych Lybrach również jest luz na tyl. amortyzatorach? Czy tak powinno zostać? W piątek jadę Lybrą na Lazurowe wybrzeże i chciałem przygotować auto. Dziękuje za info.
Lybra - amortyzatory
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Maciej
Re: Lybra - amortyzatory
Problem rozwiązany. Rozebrałem ponownie osłony i odkręciłem amortyzatory. Amortyzatory tylny KYB-a różni się znacznie budową od oryginalnych sachs. Pod poduszkami miedzy górną rurką amortyzatora należy zamontować podkładkę i usztywnić poduszkę. Luz zlikwidowany.
- bartoss2000
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Bartek
Panowie mam pytanie, mam Lybre sedana, jest możliwość przełożenia amortyzatorów i sprężyn na tył z kombi zgra się ? będzie trochę twardsza czy nie bardzo ?
Lancia Lybra 2.0 R5
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Piotrek
Posiadam Lybra 1.8 16v z 2002 roku. Musze w niej wymienić z tyłu amortyzatory. Jakiej marki sprzęt polecacie?
bzyk29 pisze:Posiadam Lybra 1.8 16v z 2002 roku. Musze w niej wymienić z tyłu amortyzatory. Jakiej marki sprzęt polecacie?
Dobre są amroki Magneti Marelli. Dobrze tłumią drgania i wszelkie inne nierówności drogowe. Konkretnie te tutaj powinny pasować do Twojego auta: https://www.motointegrator.pl/produkty/ ... 5438070000
Ewentualnie dopytaj tam sprzedawcy czy konsultanta czy na 100% będą pasowały, ale z tego co patrzę na specyfikację, to powinny być okey.