Thesis 3.2 V6 - terkoczący silnik

Awatar użytkownika
ArtoKucior
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Artur

Re: Thesis 3.2 V6 - terkoczący silnik

Post autor: ArtoKucior » 28 mar 2014, 16:39

A ja Ci Luki powiem, że ja szukałem benzyny najlepiej w manualu i też kupiłem traktor hehe do tego w automacie :) ...A tak co do tematu w moich autach przy wymianie rozrządu czy to alfa 166 2,4 jtd czy Thesiska 2,4 jtd 20v to były robione bez blokad i dało radę bez problemów żadnych...mogę bez żadnego ale polecić mechanika z Płocka bo robi naprawdę nieźle a jak umawiasz się u niego to na tydzień lub 2 tygodnie do przodu bo tyle ludzi robi auta u niego i do tego nie drogo

Awatar użytkownika
faraon
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Imię: Andrzej

Post autor: faraon » 28 mar 2014, 21:51

szajbus pisze:.... W fiatach masz blokady na walki i odkręcane kola oraz ustawienie gmp na ok a potem zegarem ... I teraz jak poluzujesz kola na walkach a gmp masz przestawione o kilka mm bo robileś na znak a nie na zegar to juz *** czapa auto jedzie może nie klepać ale będzie słabsze w maxymalnym niefarcie to masz brak odpału
Czy w kappie 3,0 V6 jest tak samo z tymi kołami rozrządu (odkręcane).
Pytam, bo rozrząd robił mi mój kuzyn specjalizujący się w remontach najróżniejszych silników od lat, a ja mam wrażenie, że po zmianie rozrządu auto gorzej zapala (za drugim razem. Examiner pokazał czujnik obrotów, a teraz immo => trochę się poprawiło). Jeździłem V6 u D-D (obecnie MacioBa) i tamto auto było wyraźnie zrywniejsze, też automat, ale tiptronic ('99) - u mnie 4HP18 z parasolką ('97).
Ten ew. źle ustawiony rozrząd spędza mi sen z oczu. W aucie nic nie stuka, puka, pali tyle co ma palić. A może ja jakiś nienormalny jestem. Jeżdżę tak trzy lata i ... mam się martwić :?:
Poradźta Pany : gafa :
Samochodem kieruje głowa. Ręce i nogi to tylko robole ...
Niewidomy może jeździć samochodem ..... - jako pasażer ....

ZAPRASZAM DO SKLEPIKU KLUBOWEGO - TAKICH GADŻETÓW NIE KUPISZ NIGDZIE :!: :!: :!: <<<- klik

Kappa Coupe 3.0 24v automat nr 191 - 1997 - KLIK
FIAT Croma II; 2.4 M-Jet automat - 2008 - KLIK
była =>Kappa SW 2.0 20v + LPG - 1997 - KLIK
była =>Delta HPE 1,6 + LPG Vialle - 1999 - KLIK
Były: Syrena 105 (1974, 1979); PF 125p (1980, 1987); Polonez (1989); MB W123 (1983); Palio weekend (1998); IVECO TD (1998)

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 28 mar 2014, 22:16

tak samo... jak jest przestawiony np o 1/3 zęba nie będzie stukać może palić podobnie do innych ale moc spadnie bo albo za wcześnie się zamykają zawory albo za za wcześnie się otwierają

do v6 3.0 :
blokady
zagar do gmp
zegar do m/dnm koł
przyrząd specjalny do napinacza montowany do bloku ...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BcN
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: BcN » 28 mar 2014, 22:30

Jak kupiłem autko to przejechałem nim 2 tys. km zanim wstawiłem na wymianę rozrządu. Thesis bosko cięła do przodu - czuło się te 230KM. Zawsze pierwsza startowała zostawiając innym wąchanie smrodku. Po wymianie rozrządu auto klekotało, czuć było drgania we wnętrzu i nie miało mocy. Po poprawce nadal nie miało mocy. I wtedy to już brat starą Vectrą 2.0 z 95 roku brał mnie w przedbiegach... : beczy : Na forum trafiłem na LukiThesis. Chłopak przyjechał, obejrzał i skonsultował się z SIWY155. Kolega SIWY poświęcił mi swój prywatny czas po godzinach pracy - jak zobaczył i posłuchał auto to od razu wyłapał w czym jest problem. Do tego wycieki oleju spod dekla zaworów, które przy wymianie rozrządu powinny zostać wyeliminowane. Dzięki nim samochód trafił w dobre ręce do ASO na Jubilerską. Po kilku dniach samochód wyjechał w o wiele lepszym stanie. Samo dobre ustawienie rozrządu spowodowało, że autko nabrało mocy.

Zastanawiałem się nie raz czy warto w silnik pakować kasę - okazało się jednak, że w całym nieszczęściu było mimo wszystko trochę szczęścia (zniszczenia dopadły popychacze zaworów i wałki rozrządu) i jednak warto. Jeżdżę często na trasie Warszawa - Gdańsk, wobec tego wiem, że autko daje rade, ale to jeszcze nie to, co było pierwotnie. Niestety, aby powrócić do pełnej mocy silnika i cieszyć się znowu tymi 230KM trzeba jeszcze trochę kasy włożyć w silnik. Jeszcze zatem sporo przede mną, ale będę dalej walczył, żeby wspaniała Thesis, którą kupiłem, wróciła do swojego pierwotnego stanu.
LUKIThesis pisze:Po poprawnym ustawieniu rozrządu auto odżyło i ja mogłem sobie tylko powąchać smród z rury wydechowej pogrążając się w tym że mam fajny samochód ale z silnikiem naprawdę prawie że od traktora :( i wróciły myśli, że jak szukałem thesis to miała być 3,2 limuzyna, a dąłem się namówić na traktor.
Luki - Twoja Thesis to dopiero cudo ? wychuchana tak, że inne się kryją :D
Lancia Thesis 3.2

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 28 mar 2014, 22:40

właśnie temu ja się nie biorę za rozrządy w Fiatach bo bez przyrządów, tj. blokada i zegar gmp to jest rosyjska ruletka tylko że gracz ma w ręce pistolet .... a nie rewolwer :D

i właśnie dla tego nie należy oddawać silników z takim modelem wymiany rozrządu tak zwanym spartakusom67:P

moris
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Kamil

Post autor: moris » 29 maja 2014, 20:27

Podłączę się do tematu. Pytanie więc nasuwa się jedno. Kto ma dostęp do blokad do 3.0 V6? Pytanie banalne ale odpowiedz pewnie nie będzie prosta.

AUFER
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: AUFER » 29 maja 2014, 22:19

To, że to nie łatwy temat to coś o tym wiem, przerabialem ten problem w 2.0T :-) jak będzie Ci ciężko załatwić w naszych serwisach to mi bez problemu udało się zamówić w serwisie Fiata ale w Niemczech.
JEST:
2x Lancia Kappa Coupe 3.0V6 + LPG
Lancia Phedra 2.0 + LPG

BYŁO:
Kilka ;) x Lancia Thesis 2.0T
Lancia Thesis 3.0V6
2x Lancia Kappa 2.0 VIS

Awatar użytkownika
Alley
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: Alley » 02 cze 2014, 8:45

ArtoKucior pisze:A ja Ci Luki powiem, że ja szukałem benzyny najlepiej w manualu i też kupiłem traktor hehe do tego w automacie :) ...A tak co do tematu w moich autach przy wymianie rozrządu czy to alfa 166 2,4 jtd czy Thesiska 2,4 jtd 20v to były robione bez blokad i dało radę bez problemów żadnych...mogę bez żadnego ale polecić mechanika z Płocka bo robi naprawdę nieźle a jak umawiasz się u niego to na tydzień lub 2 tygodnie do przodu bo tyle ludzi robi auta u niego i do tego nie drogo
Apropo Płocka to zrobię mały EOT. Nie parkujesz przypadkiem na Skarpie??
537-407-123

Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.

Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność ? w kierowcy.

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.

Awatar użytkownika
ArtoKucior
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ArtoKucior » 02 cze 2014, 10:03

Nie znam sam jeszcze do końca Płocka ale nie...parkuję na Międzytorzu

Awatar użytkownika
Alley
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Alley » 02 cze 2014, 10:55

A to nie, Skarpa to winiary ;) czyli jeźdzą już łącznie 3 thesisy po Płocku. Koniec EOT :p
537-407-123

Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.

Awatar użytkownika
ArtoKucior
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ArtoKucior » 02 cze 2014, 16:03

Czy trzy to niewiem...jedna się sprzedała do Wawy...drugą znowu widziałem ogłoszenie w necie na sprzedaż...a moja póki co jeździ :)

Awatar użytkownika
Alley
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Alley » 14 sie 2014, 9:28

Arturze, jak Twoja furmanka?
537-407-123

Awatar użytkownika
ArtoKucior
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ArtoKucior » 14 sie 2014, 21:00

Alley pisze:Arturze, jak Twoja furmanka?
Jeszcze się porusza :)
W miarę na bieżąco opisuję w swoim temacie bolączki i co zrobiłem: viewtopic.php?f=24&t=62065
Do rozmowy zapraszam na PW lub do mojego tematu mojej lalki aby tu koledze nie zaśmiecać Jego tematu :)

Awatar użytkownika
Alley
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Alley » 15 sie 2014, 11:49

BcN ma na imię Artur :p Twoją śledzę ;)
537-407-123

Awatar użytkownika
ArtoKucior
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ArtoKucior » 16 sie 2014, 9:26

Alley pisze:BcN ma na imię Artur :p Twoją śledzę ;)
No tak...również hehe :) nie spostrzegłem...każdy po nicku woła dlatego :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”