ktoś ŁDZ pisze: ↑24 maja 2021, 22:56
A czy do tego celu można wykorzystać zbędny wg mnie przycisk SOS na radiu?
Można. Jeśli by było tak jak w Thesis, że przycisk SOS jest niezależy (ma osobną microPCB i osobne złącze) to w ogóle bajka i obędzie się bez lutowania.
Każda wersja tego RT ma ten sam wyświetlacz ? Elektronika może być sobie inna, byle wyświetlacz był wszędzie ten sam. Wtedy można zrobić tak, że kamerka cofania ma pełny priorytet - jest wbity wsteczny to zawsze jest obraz z kamerki, nic się nie da przełączyć itp. Gdy nie jest na "R", to mamy obraz z RT (wszystko działa jak ori), gdy przytzrymamy przycisk SOS to przełącza się obraz z RT na AUX z dodatkowej płytki i wyświetla się to co mamy tam podpięte np. DVD. Tutaj żadne ograniczenia RT na nic nie wpływają, bo kożystamy z innego wejścia wideo w wyświetlaczu - płytka modułu nim steruje a nie elektronika RT, i nic nam się nie przełączy (np. powyżej tych 5km/h). Wbijamy wsteczny ponownie, ale tym razem na przełączonym wideo na AUX i znowu wyświetla się obraz z kamerki cofania. Wyłączamy wsteczny, wraca obraz z AUX. Przytrzymujemy SOS, wraca obraz z RT. Tak samo jak na moich poprzednich filmikach z Thesis.
grzesiekj23 pisze: ↑24 maja 2021, 23:09
Tak jak Robert pisze.
Jak już jechać z tym modem i wg Ciebie działało by bez względu na blokadę, to można by od razu pominąć fabrykę i dołożyć drugi kanał video i audio po przewodzie( ewentualnie z modułem BT)?
I drugie pytanie, czy w przypadku samego obrazu kamerki cofania jest w ogóle potrzebny przycisk? Wg mnie wystarczyłby automat na przekaźniku.
No właśnie cały czas mówimy o kamerce + drugie wejście pod AUX (androidy, dvd, chromecasty, itp.). Do samej kamerki nie trzeba przycisku, on jest tyko po to żeby przełączyć z obrazu RT na AUX.
Audio też do ogarnięcia. Wybieramy w RT, zmieniarkę jako źródło audio. Przełączamy się na AUX wideo, płytka wysterowuje przekaźnik który rozłącza zmieniarkę, i podaje sygnał audio z AUX. Wracamy przyciskiem do wideo z RT i znowu mamy dźwięk ze zmieniarki. Kilka osób ma tak zrobione w Thesis z moją płytką.