Lybra - parowanie szyb

laly2000

Re: Lybra - parowanie szyb zaraz po uruchomieniu auta

Post autor: laly2000 » 14 paź 2011, 11:03

Jak jest zimno, to klima nie działa, więc masz podobnie, jak przy econ.
Ja wyłączam zawsze nawiew przed zgaszeniem silnika, dzięki czemu po przekręceniu kluczyka nie dmucha.
Po chwili, jak auto się lekko nagrzeje (minuta czy dwie jazdy, akurat by wyjechać z osiedla), albo econ + uchylenie szyby (jeśli ciepło), albo auto (jeśli zimno) i 26 stopni. W razie potrzeby MAX. Potem już nie parują.

monry
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: monry » 14 paź 2011, 11:03

Może być to wina osuszacza albo zapchanego drenu odpływu skroplin.

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek82 » 14 paź 2011, 12:27

monry pisze:Może być to wina osuszacza albo zapchanego drenu odpływu skroplin.
Osuszacza raczej nie. On pracuje w układzie zamkniętym obiegu czynnika chłodniczego. Jego zadaniem jest wyłapywanie wilgoci z tegoż czynnika. Jeśli jest zapchany, to spada wydajność klimatyzacji, ale on nie daje Ci wilgoci na szyby czy w kratki. Nie przenosi jej na powietrze przepływające przez kanały wentylacyjne.

Awatar użytkownika
redy19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Mateusz
Kontakt:

Re: Lybra - parowanie szyb

Post autor: redy19 » 14 paź 2011, 12:30

zaczynam od najtanszego rozwiązania czyli umycia szyb octem może tłuste były i wilgoć się trzymała poczekam do wieczora i sie przekonam

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 14 paź 2011, 12:31

Wyłącz obieg wewnętrzny.
Może to to? ;)
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
redy19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: redy19 » 14 paź 2011, 12:38

to jest oczywiste że przy wewnętrznym będzie parować

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek82 » 14 paź 2011, 12:38

Nat pisze:Wyłącz obieg wewnętrzny.
Może to to? ;)
Deszczową porą na pewno to. Ja tam po umyciu szyb zwykłą wodą (żaden ocet czy szampony dla dzieci), wymianie filtra i stosowaniu od jesieni nawiewu zewnętrznego nie mam problemu z parą.

laly2000

Post autor: laly2000 » 14 paź 2011, 15:30

Jeśli nie wymuszasz obiegu zewnętrznego (pomarańczowa lampka), to klima sama tym steruje i możliwe, że zamyka obieg po zapłonie na chwilę.

Ciechu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Ciechu » 15 paź 2011, 8:38

Dobra to ja mam pytanie w sumie dwa:
1. Czy jeśli jest nieszczelność między zaślepką (od filtra pyłkowego) a tym plastikiem na podszybiu (filtr pyłkowy suchy) czy woda dostająca się "tam" gdzieś na dół może powodować parowanie?
2. Czy liście dostające się (możliwe że zapychające) otwory na brzegach tej listwy pod szybą mogą powodować parowanie w jakiś sposób? (jak wyjmę te gąbki zasłaniające otwory i tak są tam liście i inny syf)

promokator
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Michał

Post autor: promokator » 09 sty 2012, 14:08

Widzę, że parowanie szyb w to pospolity problem. Czy ktoś mi wyjaśni co jest nie tak w moim aucie? Mianowicie gdy temp na zewnątrz spada do 3 st. lub niżej, ogrzewanie ustawione na max 28 stop., nawiew tylko na przednią szybę, cyrkulacja wyłączona (bursztynowa lampka). Gdy uda już się pozbyć pary z dolnej części szyby (zostaje zaparowana jedynie 1/3 górnej części (więcej nie mogę usunąć a próbowałem różnych ustawień). Gdy już uda mi się utrzymać ten jako taki dobry stan szyby ale podkręcam temperaturę (bo jest mimo wszystko dość zimno) do pozycji HI to nagle zaczynają parować szyby od samego dołu, tak jakby z dyszy nawiewu z pod szyby wydobywała się para. Dziwne!? Jak zniżę temperaturę znów do 28 stopni to para z dolnej części szyby zaczyna pomału zanikać.
Czy ktoś mi to wytłumaczy?
Pozdrawiam...
Lybra 1.8

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Post autor: Heathen » 09 sty 2012, 14:52

Na pewno masz cos nie tak.
Ja mam:
auto (grzeje i leci NA STOPY)
econo (brak klimy)
obieg zewnetrzny (bursztynowa lampka)
temp 21 st
Nic nie paruje, może po wyjeździe z myjni, przez chwilę, lub w deszczowy dzień..ale wtedy wyłączam econo i z klimą szyby odparują w kilkadziesiąt sekund.

Przyczyn twojego stanu może być wiele;
-zacięta klapka z recyrkulacji ( w pozycji wymuszającej obieg wewnętrzny)
-wilgoć w aucie (sprawdź pod dywanikami)
-stary filtr powietrza
- z tyłu auta jest podobno jakiś otwór związany z przewiewem (wersja SW) nie do końca kojarzę, ani nie mogę znaleźć na szybko co to było, ale może być zapchany.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2012, 14:54 przez Heathen, łącznie zmieniany 1 raz.
QV...soon:)

laly2000

Post autor: laly2000 » 09 sty 2012, 14:53

Ustaw AUTO, a następnie ECON, po czym reguluj tylko temperaturę (nie kierunek i siłę). Jeżeli szyba jest zaparowana wciśnij przycisk MAX. W razie potrzeby, po jego automatycznym wyłączeniu wciśnij ponownie.
Ponadto umycie i odtłuszczenie szyb może pomóc.
Daj znać, czy będzie cokolwiek lepiej.
Swoja drogą - 28 stopni i zimno? Ja mam 21, a jeżeli bardzo zimno, to na chwilę podkręcam do 23-26. Po max 15km w aucie jest już za gorąco i skręcam na 21.
Może masz termostat uszkodzony, albo coś nie tak z układem wentylacji? Zatkany filtr kabinowy, wentylator, przewody?

promokator
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Odp: Lybra - parowanie szyb

Post autor: promokator » 09 sty 2012, 15:20

kazek01 pisze:Ja wczoraj sprawdzałem co jest przyczyną - w jedną stronę - ok 5 km jechałem z wyłączoną wentylacją i klimatyzacją. Parowało bardzo umiarkowanie - prawie w ogóle - tyle co nachuchałem, jak z powrotem włączyłem wentylację, to w ciągu chwili wszystkie szyby zaparowały. Wniosek jest jeden - wentylacja sama pompuje wilgoć gdzieś ze środka, klima niestety niewiele daje. Jak byłem na przeglądzie zimowym, to powiedzieli mi że to może być nagrzewnica, nie mam kompletnie pojęcia co z tym dalej zrobić. A może ktoś w końcu poradził sobie z problemem?

Mam to samo i też podejrzewam nagrzewnicę (może jest nieszczelna). Gdy płyn się nagrzeje to paruje i ta para leci razem wydmuchiwanym powietrzem na szyby.
Pozdrawiam...
Lybra 1.8

promokator
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: promokator » 11 sty 2012, 12:23

Problem częściowo usunięty, a to dzięki Wam wszystkim. Otóż przesłona, ta pod filtrem kabinowym była ciągle zamknięta (wymuszała obieg zamknięty). Włączając guzik (lampka bursztynowa) sądziłem, że działa ale myliłem się, ciągle słyszałem jakieś stuki od strony pasażera i nie miałem pojęcia co to jest. Teraz już wiem, włączony przeze mnie mechanizm nie mógł otworzyć tej właśnie przesłony i ciągle miałem obieg wewnętrzny i zaparowane wszystkie szyby. Otworzyłem ja ręcznie i teraz szyby są przejrzyste brak pary.
Pozostał jeszcze jeden problem - temperatura. Wy mówicie, że macie ok 21-25 stopni i macie cieplutko. Ja jeśli ustawię np. 21 czy 29, czy nawet HI, mam ciągle tak samo tzn temp. na zewnątrz ok 2 stopni, trasa ok 100km a ja mogę tylko co najwyżej rozsunąć kurtkę. Może to być wina termostatu, przyznam się, że wskaźnik temp. na desce mam chyba uszkodzony, bo nie wskazuje. Ale podpinam komputer i wskazania są OK. Łapie ok 70 stopni, sprawdzałem na postoju i nie długo, więc muszę jeszcze sprawdzić podczas dłuższej jazdy czy osiągnie te (jak się domyślam) przepisowe 90-92 stopnie.
Co Wy na to?
Pozdrawiam...
Lybra 1.8

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Post autor: Heathen » 11 sty 2012, 13:05

Dobry kierunek myślenia;)
Ja mam 1,8
Jak ustawię 21st przy 2 st na dworze, przez 15km autko nagrzewa się do 90st, a ostatnie 2 km nawiew zmniejsza się na 3 kreski, gdzieś od połowy drogi jest już cieplutko.
No chyba że ty zmarzluch jesteś:D i 21st to zimno.
Swoją drogą załatw sprawę wskaźnika, 1,8 jest bardzo delikatna , UPG może wydmuchać jak tylko auto latem przegrzejesz...posprawdzaj tez przekaźnik na wentylatorze chłodnicy (jak się cieplej zrobi)
QV...soon:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”