Zlot Lancia Moravia & Lancia Klub Polska Morawy 01-03.06.12
Moderator: wujekp
Re: Zlot Lancia Moravia & Lancia Klub Polska Morawy 01-03.0
Tak,ale u nich to margines,u nas norma 

To swoją drogą
Koledzy się mnie pytają, jak to jest z tym u nas w PL - jak my tak możemy funkcjonować? Wycieczka Czecha na Mazury: drogi? Żadne. Koleją? Tragedia. Samolotem? Nic tam nie lata. Nie mówię, bo na Śląsku póki co chyba mamy najlepsze drogi ale ilekroć jadę od granicy do Wodzisławia i kieruję się na A1 przez Świerklany - strach w oczach. Przez Rybnik (Wodzisławska na Zamysłowie i w Popielowie) - to samo. Wybrałem się kiedyś do Poznania - DK 11 super się jechało, poza śląskim odcinkiem i chyba w Ostrowie Wielkopolskiej...
Chociaż tu też są skecze: wycinają wieczorem asfalt by rano go zalać. I jedziesz 30 km/h i patrzysz - a przed tobą wyrasta ogromna kwadratowa dziura głęboka na oko na 5 cm... i to nie jedna
Co nie zmienia faktu, że chciałbym takich oznaczeń i dróg w Polsce.

Chociaż tu też są skecze: wycinają wieczorem asfalt by rano go zalać. I jedziesz 30 km/h i patrzysz - a przed tobą wyrasta ogromna kwadratowa dziura głęboka na oko na 5 cm... i to nie jedna

Skecze są wszędzie...nawet na niemieckich autobanach
Co dla mnie nie zmienia faktu że u Pepików szalenie mi się podoba
Okolice Ostravy są piękne,w tamtym roku byliśmy na zlocie w Rožnove pod Radhoštěm...okolice piękne.Frýdek-Místek...piękne miasto.Ostrava...Opava to samo
Zresztą dużo po Czechach jeżdżę,masę ich znam...gdyby nie bariera językowa w sensie zawodowym,byłbym skłonny tam wyjechać na stałe.

Mieszkam tu z przerwą prawie 5 lat już. Na początku 2006 roku wyjechałem do Brna. Tam siedziałem jakieś 2.5 roku, potem była Praga. Przez rok pracowałem w Katowicach by od 2010 tym razem być w Ostrawie. Czechy znam w zasadzie jak własną kieszeń
Zwiedza tu, co się da: byłem w elektrowni atomowej Dukovany, tamtejszej siłowni wodnej, Ołomuniec, Praga, Brno, Ostrawa, Mielnik, Kutna Hora, Mikulov, Znojmo... Pochodzę z miasta rzut beretem od czeskiej granicy - a czeskiego uczyłem się sam 
Czechy, Słowacja, Węgry, Francja i Finlandia (ta ostatnia służbowo głównie) - nie mają przede mną tajemnic
))

Czechy, Słowacja, Węgry, Francja i Finlandia (ta ostatnia służbowo głównie) - nie mają przede mną tajemnic

- MiroMiglia
- Przedstawiciel Regionalny
- Imię: Mirek
Dzięki za obszerne info .daghda pisze:
Tu masz mapkę odcinków płatnych. Generalnie zasada jest jedna: (prawie) wszystkie autostrady i ekspresówki bez dálniční známky (aka poplatku) ani rusz. Dla tych, co pojadą ze Śląska (przez np. Bohumín i Ostrawę) na D1 - D1 na odcinku od granicy w Bohumínie/Chałupkach do węzła Klimkovice jest bezpłatna (w ramach obwodnicy miejskiej). Do Šumperka i Male Moravy można się dostać praktycznie bez dodatkowych opłat![]()
Winietki (dálniční známky pro osobní auto do 3.5 tuny) są na każdej stacji benzynowej, kantorach, punktach informacji turystycznej, itp. Dziesięciodniowa kosztuje 310 Kč.
Rozumiem więc że winietę muszę opłacić bez względu na drogę jaką jadę a pozostałe opłaty to za autostradę ewentualnie ?
Pozdrawiam,szkoda że nie będzie z nami tak znakomitego tłumacza

Delta II HPE 2.0T 16V swap - I miejsce Miss 2011 , II miejsce Miss 2014
Beta Coupe 2.0 76' - dla znajomych -Feniks

Zeta 02' 2.0T 8V
Fiat Coupe 96' 2.0T 16V
tel. 501 077 356
Nie - winieta potrzebna Ci będzie tylko na rychlosilnici (ekspresówki oznaczone na mapie z reguły literką R oraz odpowiednim symbolem na drodze) oraz dalnicich (autostrady). Kieruj się mapką płatnych odcinków - na resztę dróg nie trzeba żadnych winiet ani opłat.
- MiroMiglia
- Przedstawiciel Regionalny
- Imię: Mirek
E to wrzucę do Navi żeby omijał płatne i dojadę bokami 

Delta II HPE 2.0T 16V swap - I miejsce Miss 2011 , II miejsce Miss 2014
Beta Coupe 2.0 76' - dla znajomych -Feniks

Zeta 02' 2.0T 8V
Fiat Coupe 96' 2.0T 16V
tel. 501 077 356
-
- Forumowicz/ka
Ponadto, na miejskim odcinku autostrady, jest ograniczenie do 110 km/h - ochrona powietrza. Czeskie drogi... cóż, sami sobie zobaczcie, że tu też może być tak jak u nas - http://www.vymoly.cz/zebricky/
[/quote]
tak tak , ja včera czytal - ochrona powietrza - katastrofa

tak tak , ja včera czytal - ochrona powietrza - katastrofa

Ahoj Vitero moc mi se libi ze tebe vidim 

-
- Forumowicz/ka
tak tak , ja včera czytal - ochrona powietrza - katastrofaPonadto, na miejskim odcinku autostrady, jest ograniczenie do 110 km/h - ochrona powietrza. Czeskie drogi... cóż, sami sobie zobaczcie, że tu też może być tak jak u nas - http://www.vymoly.cz/zebricky/

Zresztą dużo po Czechach jeżdżę,masę ich znam...gdyby nie bariera językowa w sensie zawodowym,byłbym skłonny tam wyjechać na stałe.
Alan chceš slovník překladovy ??

Ostatnio zmieniony 27 maja 2012, 22:10 przez stabraf, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie wal posta pod postem, tylko użyj funkcji "zmień".
-
- Forumowicz/ka
Wczoraj ja byl v Gliwicach a bylo fajn - historia, kopalnie, atd. und so weiter auf deutsch.Alan pisze:Ahoj Vitero moc mi se libi ze tebe vidim
Mně v Polsce líbí.

Ano....prosim :)ale jako poslední v Roznovie :)pálenka 

-
- Forumowicz/ka
daghda mász prywatny vzkaz
bude voda bez gaza ,
Alan pisze:Ano....prosim :)ale jako poslední v Roznovie :)pálenka
bude voda bez gaza ,

Ostatnio zmieniony 27 maja 2012, 21:52 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
vitera pisze:Wczoraj ja byl v Gliwicach a bylo fajn - historia, kopalnie, atd. und so weiter auf deutsch.Alan pisze:Ahoj Vitero moc mi se libi ze tebe vidim
Mně v Polsce líbí.
Vitero, to tak bude splněn na hranici,a rozpalimy oheň mír mezi národy