Witam zainteresowanych tematem.
Wcześniej posiadałem auta z elementami ze skóry i dbanie o nie było proste, ale teraz mam Lybrę w skórze ( nie lubię skóry, ale jak auto mi pasowało, to nie wybrzydzałem

).
Jest to ciemno granatowa skóra i pytanie mam o jej czyszczenie.
Widzę, że jest gdzie nie gdzie nie do końca czysta, przede wszystkim w zagięciach/załamaniach. Mleczka wypadające średnio cenowo i droższe nie bardzo sobie z tym radzą. Szmatka robi się brudnawa, ale fotele nie bardzo czystsze. Spróbuję metodę na porządne mydło i szczoteczkę do usunięcia tych zabrudzeń w wolnej chwili, ale czy jest środek, który Macie sprawdzony organoleptycznie pod względem czyszczenia ?
Tak samo chodzi mi o coś sprawdzonego do czyszczenia na szybko. Przerobiłem kilka chusteczek do skóry, ale każda powodowała barwienie skóry ( chusteczka się barwiła na granatowo, na szczęście skóra się nie odbarwia ). Czy jest coś w formie chusteczek, to szybkiego czyszczenia, ale nie zbierającej koloru ze skóry ?
Co do czyszczenia od siebie mogę polecić, to środek do felg środek firmy K2 ( mało co mają dobrego, ale to naprawdę rewelacja cenowa i działania ) pod "tytułem" ROTON
Środek usuwa naprawdę ciężkie zabrudzenia ze smoła włącznie. Barwi się na kolor krwisty/fioletowy wchodząc w reakcję z pyłem z klocków hamulcowych. Podobne środki kosztują naprawdę sporoooooo... więcej, bo przerabiałem inne. Ja płaciłem bardzo delikatnie powyżej 10zł i jak rano w sklepie chciałem kupić 3szt. to jeszcze nie przywieźli, a przed zamknięciem byłem tego samego dnia, to ostatnią sztukę z całego kartonu kupiłem.
Kolejna rzecz, to szampon "SONAX Xtreme - Szmpon 2 w 1 Koncentrat"
Bardzo dobrze radzi sobie z zabrudzeniami i cięższymi np. zaciekami z jakichś kanałów odpływowych ( nie zmywa smoły itp. ). Zaschnięte owady, z lekką siła trzeba zmyć, ale i tak idą lekko w porównaniu z konkurencją. Ogólnie bardzo dobrze myje, a jego zapach ubóstwiam.
Latem dolewam, zakrętkę/półtora do kranówki wlanej do płynu do spryskiwaczy. Ogólnie aż sama przyjemność z mycia.
Następny środek, to winyl w płynie firmy CARTEC TP-49 ( bezbarwny ).
Nie jest drogi i nie najtańszy w zakupie, ale biorąc pod uwagę sporą butelkę, to jest tani.
Idealnie nadaje się do opon i elementów gumowych. Nie powoduje świecenia się jak psu jajc..., ale wyciąga czerń ( jak ktoś lubi połysk, to trzeba po tym środku czymś poprawić ). Idealnie nadaje się do użycia pod maską do pokryw silników, węży gumowych itp. Ostatnio użyłem 3 miesiące temu pod maską w aucie po zakupie i efekt utrzymuje się do dzisiaj.
Tak samo nadaje się świetnie do plastików na zewnątrz i wewnątrz auta, ale np. plastiki na progach robią się czarne, ale lekko matowe. Jak ktoś lubi, to można polecieć PLAK-iem, lub czymś podobnym.