Co Was najbardziej wkurza w Lybrach
Moderator: stabraf
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Problemem roletki nie jest to, ze "derma", bo jest ładna, ale to, że nie jest zwijana, tylko na rzepy.
Co do radia z navi, to mape EU (zapewne) dostaniesz od byłego własciciela. Tylko tego dopilnuj.
Nie wiem jak tam marea, ale z pewnoscia zawiecha Lybry jest duzo trwalsza niż wielowahaczowe wypasy w Alfach. Ale zawieszenie jest miękkie i nie "posportujesz" w Lybrze. Ewidentnie postawili raczej na komfort.
Wersja z navi ma dodatkowo wbudowany telefon komórkowy (duża karta sim), co jest fajnym gadżetem. Według mojej osobistej opinii to radio jest brzydsze wizualnie, co więcej, ma brzydsze menu , takie jakby mniej graficzne, bardziej textowe. Ja bym się nie zabijał za navi, ale jakbybym miał tobym nie narzekał. Uważam, że zewnętrzne navi + automapa to dobry układ.
Co do radia z navi, to mape EU (zapewne) dostaniesz od byłego własciciela. Tylko tego dopilnuj.
Nie wiem jak tam marea, ale z pewnoscia zawiecha Lybry jest duzo trwalsza niż wielowahaczowe wypasy w Alfach. Ale zawieszenie jest miękkie i nie "posportujesz" w Lybrze. Ewidentnie postawili raczej na komfort.
Wersja z navi ma dodatkowo wbudowany telefon komórkowy (duża karta sim), co jest fajnym gadżetem. Według mojej osobistej opinii to radio jest brzydsze wizualnie, co więcej, ma brzydsze menu , takie jakby mniej graficzne, bardziej textowe. Ja bym się nie zabijał za navi, ale jakbybym miał tobym nie narzekał. Uważam, że zewnętrzne navi + automapa to dobry układ.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

wiem, tak czy siak to niewygodne, odczepiać i odrzucać - zupełnie nie pasuje mi do klasy auta, ale w porównaniu do jego zalet to jest niuansik."Nat" pisze:Problemem roletki nie jest to, ze "derma", bo jest ładna, ale to, że nie jest zwijana, tylko na rzepy.
To miła odmiana po sztywnych zawieszeniach z jakimi do tej pory miałem do czynienia."Nat" pisze:nie "posportujesz" w Lybrze. Ewidentnie postawili raczej na komfort.
Zresztą i tak nie wiem czy posportuje bo pewnie padnie na 1.9jtd ( z uwagi na ekonomię - paliwo i OC ). A z tego co czytam o ten silnik to nie jest jakiś zabijaka. Chociaż 2.4 kuusi...
Hehe, dodatkowe pda zeszpeci to piękne wnętrze - ideałem byłoby zmuszenie fabrycznej navi do współpracy z mapami Polski... skoro można go zmusić do współpracy z odtwarzaczem dvd... http://pl.youtube.com/watch?v=Ps8vkEJ-ptU . Poza tym kto teraz ma duze karty sim ?:) chociaż pewnie są jakieś adaptery. Rozumiem, że po to ta pionowa szpara w tym odtwarzaczu? O navi więc chyba nie bede sie zabijał - wazniejsza zmieniarka, subwoofer ( we których jest ? ) i sterowanie z kierownicy ( w których jest ? )"Nat" pisze:Wersja z navi ma dodatkowo wbudowany telefon komórkowy (duża karta sim), co jest fajnym gadżetem. Według mojej osobistej opinii to radio jest brzydsze wizualnie, co więcej, ma brzydsze menu , takie jakby mniej graficzne, bardziej textowe. Ja bym się nie zabijał za navi, ale jakbybym miał tobym nie narzekał. Uważam, że zewnętrzne navi + automapa to dobry układ.
i przynajmniej nie piszczy i nie tłucze się jak w przypadku innych aut ze"Simon" pisze:wiem, tak czy siak to niewygodne, odczepiać i odrzucać - zupełnie nie pasuje mi do klasy auta, ale w porównaniu do jego zalet to jest niuansik."Nat" pisze:Problemem roletki nie jest to, ze "derma", bo jest ładna, ale to, że nie jest zwijana, tylko na rzepy.
zwijaną roletką...

Lancia Lybra SW 2.4 JTD "Black Mamba"
-
- Klubowicz
nie potrzeba żadnego adaptera. kupujesz jakiś starter ( GO , Tak Tak itp) i nie wyłamujesz małej kart sim tylko całą kartę wsuwasz do czytnika"Simon" pisze:Poza tym kto teraz ma duze karty sim ?:) chociaż pewnie są jakieś adaptery
a co do wad:
nie wiem czy już ktoś wspominał o tym ale mnie denerwuję bardzo mały schowek po stronie pasażera
Była:
Lancia Delta II 1,6 16V
Lancia Lybra Intensa 2,4JTD
Jaguar X-Type 2,0D
Jest:
BMW E90 318i
Lancia Delta II 1,6 16V
Lancia Lybra Intensa 2,4JTD
Jaguar X-Type 2,0D
Jest:
BMW E90 318i
To fakt, schowek jest nedzny ale za to podlokietnik pojemny i miejsca pod konsola pod dostatkiem"trigojunior" pisze:nie potrzeba żadnego adaptera. kupujesz jakiś starter ( GO , Tak Tak itp) i nie wyłamujesz małej kart sim tylko całą kartę wsuwasz do czytnika"Simon" pisze:Poza tym kto teraz ma duze karty sim ?:) chociaż pewnie są jakieś adaptery
a co do wad:
nie wiem czy już ktoś wspominał o tym ale mnie denerwuję bardzo mały schowek po stronie pasażera

Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Peuegot 307 SW HDI 110ps
I ja się dopiszę.
Natomiast dla mnie zakup Lybry jest dyskwalifikujący z powodu braku możliwości zamontowania radia niefabrycznego.Jestem audiofilem i nie wyobrażam sobie jazdy bez mojego "car audio" a na fabrycznym sprzęcie nie poszaleję
Szkoda, bo pod każym innym względem autko mi się podoba i byłem skłonny dołaczyć do grona szczęśliwców klubu Lancia.
Pozdrawiam
Natomiast dla mnie zakup Lybry jest dyskwalifikujący z powodu braku możliwości zamontowania radia niefabrycznego.Jestem audiofilem i nie wyobrażam sobie jazdy bez mojego "car audio" a na fabrycznym sprzęcie nie poszaleję

Pozdrawiam
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
No dla audiofili to rzeczywiście nie lada problem, aczkolwiek fabryczny sprzęt jest całkiem znośny.
Ja natomiast zauważyłem inną wadę, przynajmniej w porównaniu do Alfy 156. Za krótkie są siedziska przednich foteli
Ja natomiast zauważyłem inną wadę, przynajmniej w porównaniu do Alfy 156. Za krótkie są siedziska przednich foteli

- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
No tak, dla audiofili BOSE to marna firma, Bang&Olufsen z Audi pewnie też, ale nie jest tak źle!
Nie dlatego, że Bose będzie katowac Twoje uszy, ale dlatego, że można zainstalowac dodatkowy wzmacniacz czy odtwarzacz. O głośnikach nie wspomnę, bo to oczywiste. Poszukaj w archiwum, ktoś kiedyś doinstalowywał odtwarzacz mp3. Sposób postępowanie analogiczny, sprzęt np w schowku.
P.S. fabryczny sprzęt audio (choć zapewne nie dla audiofila) jest rewelacyjny. To jedna z zalet Lybry
Nie dlatego, że Bose będzie katowac Twoje uszy, ale dlatego, że można zainstalowac dodatkowy wzmacniacz czy odtwarzacz. O głośnikach nie wspomnę, bo to oczywiste. Poszukaj w archiwum, ktoś kiedyś doinstalowywał odtwarzacz mp3. Sposób postępowanie analogiczny, sprzęt np w schowku.
P.S. fabryczny sprzęt audio (choć zapewne nie dla audiofila) jest rewelacyjny. To jedna z zalet Lybry

Pozdrawiam
Nat
Nat

- utm_lybra24
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
mały bagażnik?
Chciałbym odnieść się do dwóch postów na temat bagażnika. Koledzy piszą, że za maly.... hmmm... a ja właśnie kupiłem Lybrę pod kątem wożenia sprzętu (! - wiem, powiecie, że nie wypada
.
No cóż, może po kolei:
Pojemność, a raczej pakowność jest duża, większa niż w wydawaloby się w wiekszej Toyota Carina E Kombi '97 , dziękitemu, że ścianki bagażnika Lybry są pionowe i przez to dobrze ustawialne! To co wchodzi do Lybry nie zmieści się do większości kombiaków (z powodu zakonczen pionowych scianek i mocowania rolet) . Pobije ją tylko Mondeo, Omega i V70 (starsze). Zależy też CO wkladamy. Ja wkładam do Lybry duże paczki (gabarytowo) i to do niej ładnie wchodzi. Ponadto rozkładam siedzenia.
Druga sprawa - żeby nie zniszczyc bagaznika, zrobiłem z wykładziny samochodowej wyściółkę z pionowymi ściankami. zabezpiecza to dno i scianki przed uszkodzeniami. Koszt wykładziny 50 zł.
Załączam fotkę:

No cóż, może po kolei:
Pojemność, a raczej pakowność jest duża, większa niż w wydawaloby się w wiekszej Toyota Carina E Kombi '97 , dziękitemu, że ścianki bagażnika Lybry są pionowe i przez to dobrze ustawialne! To co wchodzi do Lybry nie zmieści się do większości kombiaków (z powodu zakonczen pionowych scianek i mocowania rolet) . Pobije ją tylko Mondeo, Omega i V70 (starsze). Zależy też CO wkladamy. Ja wkładam do Lybry duże paczki (gabarytowo) i to do niej ładnie wchodzi. Ponadto rozkładam siedzenia.
Druga sprawa - żeby nie zniszczyc bagaznika, zrobiłem z wykładziny samochodowej wyściółkę z pionowymi ściankami. zabezpiecza to dno i scianki przed uszkodzeniami. Koszt wykładziny 50 zł.
Załączam fotkę:

-
Czytając te wszystkie posty,doszedłem do wniosku że i tak kochamy te nasze poczciwe Lucynki.Nie ważne że mają złe to czy owo,ważne że są naszymi wspaniałymi autkami.Mógłbym się też przyczepić do swojej Lucynki,ale tak na prawdę,to cieszę się z przyjemności jazdy Nią i że Jest piękna
Wierzę,że Wy też tak samo myślicie o swoich Lucynkach
Pozdrawiam wszystkich

Wierzę,że Wy też tak samo myślicie o swoich Lucynkach

Pozdrawiam wszystkich

Lancia jest piękna!!!
Lancia Lybra SW 2,4 jtd 2001
Lancia Lybra SW 2,4 jtd 2001
Chyba wszystkie vw i audi, seaty i skody, mają wlew do zbiornika płynu do spryskiwaczy wielkosci szklanki, nawet Stivi Wonder by nalał."wujekp" pisze:Nie widziałem jeszcze samochodu, w którym to nie byłoby trudne"Nat" pisze:16. Trudno dolać płyn do spryskiwaczy z butli 5l bez lejka.
LYBRA 1,9jtd LX OLSZTYN
i to jest jedyna zaleta aut z koncernu VW
( czy raczej Audi AG, nie wiem jak to teraz tam mają porobione )
( czy raczej Audi AG, nie wiem jak to teraz tam mają porobione )
- Bart_wawa
Mnie najbardziej denerwuje wysoka pozycja za kierownica i zbyt krotkie siedzisko.
Szkoda ze silnik 1.6 jest jednostka od Fiata z moca 103km a nie od Alfy z moca 120km.
Szkoda ze silnik 1.6 jest jednostka od Fiata z moca 103km a nie od Alfy z moca 120km.
Bo nie ma w tej jednostce VVT-ka
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Peuegot 307 SW HDI 110ps
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
wajchą po lewej stronie regulujesz wysokość siedziska."Bart_wawa" pisze:Mnie najbardziej denerwuje wysoka pozycja za kierownica
Pozdrawiam
Nat
Nat