[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Post autor: FXX » 11 lis 2015, 19:46

PS. Już nie wspomnę, że jego niszczycielskie działanie w polskim wywiadzie wojskowym, miało miejsce w czasie, kiedy polscy żołnierze byli na misji w Afganistanie i Iraku. Tym samym dwa największe polskie kontyngenty straciły jakąkolwiek ochronę ze strony wywiadu i kontrwywiadu. Ile osób przez to zginęło? Tego się już nigdy nie dowiemy.
Ponadto staliśmy się niewiarygodni dla naszego największego sojusznika tych misji - Amerykanów. Nikt nie chciał pracować wtedy z nowo powstałymi służbami, z przyczyn wiadomych.

To wystarczający argument dlaczego nie Antoni, czy to za mało?
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Darek

Post autor: darbo » 11 lis 2015, 19:48

FXX pisze:
darbo pisze:Dlaczego nie Antek :?: :?: :?:
Darku, na prawdę o to pytasz?

Krótko - jaką to wieje parodią, kiedy człowiek, który praktycznie rozłożył polski wywiad wojskowy na łopatki,
Kamil, masz na myśli likwidację Wojskowych Służb Informacyjnych? Ta decyzja zapadła glosami zdecydowanej większości posłów sejmu w dniu 24 maja 2006 roku. Cały ówczesny sejm był za oprócz klubu SLD. Wszyscy posłowie PO, oprócz jednego poparli tą decyzję. PIS, LPR, Samoobrona, PO, PSL - wszyscy oprócz SLD.

Ja się oczywiście nie znam ale może ci ludzie mieli ku temu jakieś powody, żeby WSI przestało istnieć?

Czy uważasz, że to była błędna decyzja?
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 11 lis 2015, 19:55

Darku, tak mam na myśli likwidację WSI. Tak, masz rację, to była decyzja większości posłów sejmu, ale ja nie mówię o samej decyzji, a o sposobie, w jaki Macierewicz to wykonał, a wykonał to tragicznie. Świadczy o tym chociażby audyt przeprowadzony przez jego klubowego kolegę, Zbigniewa Wassermana. Wnioski tego audytu, były lekko mówiąc druzgocące. Ba, sam audyt był bodajże przeprowadzony zanim oficjalny raport Antoniego się pojawił na biurku Premiera i Prezydenta. Sam raport tylko potwierdził, że całość została przeprowadzona źle i niekompetentnie.

Jak myślisz dlaczego Macierewicz, po czymś takim szybko się wymiksował z Komisji Weryfikacyjnej?
Jak myślisz, czy dopuszczalne jest, aby żołnierze będący praktycznie na wojnie, mogli zostać bez ochrony wywiadowczej i kontrwywiadowczej?
Jak myślisz, czy ujawnienie listy informatorów, pracowników i osób zarówno cywilnych jak i mundurowych, powiązanych z wywiadem nie stanowi zagrożenia ich życia?
Do tego kilka, jeśli nie kilkanaście procesów o zniesławienie osób zawartych w raporcie...

PS. Nie mówimy o decyzji, mówimy o sposobie wykonania likwidacji WSI.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Snail
Sekretarz
Sekretarz
Imię: Paweł

Post autor: Snail » 11 lis 2015, 19:58

Kiedyś takie coś nazywało się zdrada stanu. Rozstrzeliwano za to.
Moja Lancia się nie psuje. Ona jest po prostu notorycznie udoskonalana...

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 11 lis 2015, 20:21

FXX pisze:Darku, tak mam na myśli likwidację WSI. Tak, masz rację, to była decyzja większości posłów sejmu, ale ja nie mówię o samej decyzji, a o sposobie, w jaki Macierewicz to wykonał, a wykonał to tragicznie. Świadczy o tym chociażby audyt przeprowadzony przez jego klubowego kolegę, Zbigniewa Wassermana. Wnioski tego audytu, były lekko mówiąc druzgocące. Ba, sam audyt był bodajże przeprowadzony zanim oficjalny raport Antoniego się pojawił na biurku Premiera i Prezydenta. Sam raport tylko potwierdził, że całość została przeprowadzona źle i niekompetentnie.
Zanim rozpocznie się kolejny gorący temat w tym wątku to mam prośbę. Gdzie mogę zapoznać się z audytem Wassermana dot. likwidacji WSI :?:

Wystarczy link.
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
malaki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: malaki » 11 lis 2015, 20:24

Snail pisze:Kiedyś takie coś nazywało się zdrada stanu. Rozstrzeliwano za to.
Kiedyś to były czasy.
były = PF 125p 1500, PF 125p 1300, Ford Sierra kombi 2,0i, Seat Marbella 850, Deawoo Lanos 1,5 lpg, Kia Sportage 2,0i lpg

jest = Lybra Executive SW 2.4 jtd LX, Delta III Gold 1,6 Multijet.

Awatar użytkownika
cysiek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: cysiek » 11 lis 2015, 20:28

FXX WSI powstało z?
Według mnie dobrze że to rozpieprzyli. Ale sposób w jaki to zrobiono to już inna sprawa.
Czytał ktoś trochę Sumlińskiego? Ma kilka ciekawych pozycji.
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 11 lis 2015, 20:28

Nie mam linku, a i podejrzewam, że będzie z tym problem, bo dokument ten bodajże nie jest jawny.
Też go na oczy nie widziałem, nie znam szczegółów, wiem tyle co ujawniły różne media.
cysiek pisze:FXX WSI powstało z?
Według mnie dobrze że to rozpieprzyli. Ale sposób w jaki to zrobiono to już inna sprawa.
Krzysztofie, dwukrotnie podkreśliłem - nie mówimy o decyzji o likwidacji WSI, a sposobie w jaki to zrobiono.
A WSI powstało bezpośrednio z Zarządu II Wywiadu i Kontrwywiadu Sztabu Generalnego Wojska Polskiego.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
cysiek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: cysiek » 11 lis 2015, 20:32

FXX pisze:Nie mam linku, a i podejrzewam, że będzie z tym problem, bo dokument ten bodajże nie jest jawny.
Też go na oczy nie widziałem, nie znam szczegółów, wiem tyle co ujawniły różne media.
cysiek pisze:FXX WSI powstało z?
Krzysztofie, dwukrotnie podkreśliłem - nie mówimy o decyzji o likwidacji WSI, a sposobie w jaki to zrobiono.
Ok rozumiem. W tym aspekcie przyznaję Ci rację.
Niestety kary nie było dla p. przyszłego ministra
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 11 lis 2015, 20:54

Witam!

Raport likwidacji WSI: Tutaj

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 11 lis 2015, 20:56

FXX pisze:Nie mam linku, a i podejrzewam, że będzie z tym problem, bo dokument ten bodajże nie jest jawny.
A jakie medium ujawniło wiedzę o istnieniu tego audytu?

Awatar użytkownika
maciej_ignys
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maciej_ignys » 11 lis 2015, 21:02

Się człek nieco oddali a tu takie mięso i dym.
Ciociu: Jeszcze jeden aspekt. Płeć. Dziewczynki rozwijają się szybciej i szybciej osiągają dojrzałość płciową i intelektualną. Zatem chcąc działać skutecznie należałoby posortować jeszcze młodzież wiekowo. Choć z drugiej strony kwestia dojrzałości, to kwestia mocno dyskusyjna, bo ja z moją soczystą 40 na karku jeszcze nie planuję dojrzeć ;)
Belial: Nie znamy się kolego face-to-face, zatem proszę żebyś nie potraktował mniej jako impertynenta, ale zdaje mi się że odrobina relaksu by Ci nie zaszkodziła ;)
Darbo: Przed wyborami które rozstrzygnęły się na "Twoją" korzyść, zdaje się że czas na zimny prysznic. Partia w której kompetencje uwierzyłeś, widziałeś ich jasne strony, zdolność do konstruktywnych działań i której w ogólnym zarysie byłeś apologetą zaczyna pokazywać swój zwyczajowy, wykrzywiony od nienawiści ryj. Zanim zaczęli działać na pełnych obrotach już wyciągnęli z jaskini Macierewicza. Jeśli Ty, człowiek o którego kompetencjach intelektualnych miałem korzystną opinię, potwierdzi jeszcze raz że nie jest to komedia slapstickowa, tylko ktokolwiek wierzy w jego kompetencje, pakuję się już dziś. Rezydenturę podatkową Wysp Brytyjskich mam.

Awatar użytkownika
belial666
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: belial666 » 11 lis 2015, 21:10

maciej_ignys pisze:
Belial: Nie znamy się kolego face-to-face, zatem proszę żebyś nie potraktował mniej jako impertynenta, ale zdaje mi się że odrobina relaksu by Ci nie zaszkodziła ;)
Może. Wczasy pod gruszą, też zabrali... ;)
Nr. telef. 501259455

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 11 lis 2015, 22:36

Hobbysta pisze:Witam!

Raport likwidacji WSI: Tutaj

Pozdrawiam
To jest sam raport, chociaż to też dowód na nieudolną likwidację ;)
darbo pisze:A jakie medium ujawniło wiedzę o istnieniu tego audytu?
Darku, daruj, to było 8 lat temu, żebym to ja pamiętał.

Poza tym to, że likwidacja WSI to było kuriozum i zostało wykonane co najmniej źle potwierdzi każdy niezależny człowiek mający jakąkolwiek wiedzę nt. działania służb wywiadowczych, kontrwywiadowczych, jak również sami wojskowi.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 11 lis 2015, 22:38

maciej_ignys pisze:Się człek nieco oddali a tu takie mięso i dym.
Ciociu: Jeszcze jeden aspekt. Płeć. Dziewczynki rozwijają się szybciej i szybciej osiągają dojrzałość płciową i intelektualną. Zatem chcąc działać skutecznie należałoby posortować jeszcze młodzież wiekowo. Choć z drugiej strony kwestia dojrzałości, to kwestia mocno dyskusyjna, bo ja z moją soczystą 40 na karku jeszcze nie planuję dojrzeć ;)
Darbo: Przed wyborami które rozstrzygnęły się na "Twoją" korzyść, zdaje się że czas na zimny prysznic. Partia w której kompetencje uwierzyłeś, widziałeś ich jasne strony, zdolność do konstruktywnych działań i której w ogólnym zarysie byłeś apologetą zaczyna pokazywać swój zwyczajowy, wykrzywiony od nienawiści ryj. Zanim zaczęli działać na pełnych obrotach już wyciągnęli z jaskini Macierewicza. Jeśli Ty, człowiek o którego kompetencjach intelektualnych miałem korzystną opinię, potwierdzi jeszcze raz że nie jest to komedia slapstickowa, tylko ktokolwiek wierzy w jego kompetencje, pakuję się już dziś. Rezydenturę podatkową Wysp Brytyjskich mam.
Może się kiedyś w czymś zgodzimy. Lecz nie będzie to dzisiaj.
FXX pisze:
darbo pisze:A jakie medium ujawniło wiedzę o istnieniu tego audytu?
Darku, daruj, to było 8 lat temu, żebym to ja pamiętał.

Poza tym to, że likwidacja WSI to było kuriozum i zostało wykonane co najmniej źle potwierdzi każdy niezależny człowiek mający jakąkolwiek wiedzę nt. działania służb wywiadowczych, kontrwywiadowczych, jak również sami wojskowi.
Kamil :)

Co do audytu to informacje z niego pochodzące pojawiły się w Gazecie Wyborczej a potem powtórzyły to inne media - niektóre. Z tym że samego audytu nikt nigdy nie widział; nie można go nigdzie znaleźć. Politycy PIS twierdzą, że nigdy czegoś takiego nie było. Więc tak naprawdę słowo przeciwko słowu; marne to źródło oceny samego procesu likwidacji WSI. Pozwól wiec, że zapytam Cię o to na jakiej podstawie budujesz swoją opinię. Wiem, że jesteś związany z wojskiem. Lecz czy posiadasz jakieś obiektywne informacje na następujące tematy, które sam poruszyłeś kilka wątków wcześniej:
FXX pisze: Jak myślisz dlaczego Macierewicz, po czymś takim szybko się wymiksował z Komisji Weryfikacyjnej?
Jak myślisz, czy dopuszczalne jest, aby żołnierze będący praktycznie na wojnie, mogli zostać bez ochrony wywiadowczej i kontrwywiadowczej?
Jak myślisz, czy ujawnienie listy informatorów, pracowników i osób zarówno cywilnych jak i mundurowych, powiązanych z wywiadem nie stanowi zagrożenia ich życia?
Do tego kilka, jeśli nie kilkanaście procesów o zniesławienie osób zawartych w raporcie...
Doświadczenie nauczyło mnie ostrożnego podchodzenia do wielu oskarżeń związanych z PISem. Jak tylko staram się je (oskarżenia) weryfikować u źródeł to okazuje się, że źródła są niechętne lub podają nieprawdziwe dane.

Oczywiście możemy dyskutować prezentując opinie. Ja swoją a Ty Twoją. Pewnie Twoja będzie tu ważyła więcej, jednakże będzie dalej tylko Twoją subiektywną oceną sytuacji.

Ja zakładam tylko jedno: likwidacja WSI była koniecznym posunięciem. Myślę też, że mogła wygenerować spory opór sporej części tzw. środowiska i powiązanych z nim polityków. Dlatego też zakładam, że część oskarżeń pod adresem Macierewicza może być częścią gry politycznej lub po prostu jest jakąś formą odwetu WSI. Ale może nie mam racji.

Przekonaj mnie obiektywnymi argumentami.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2015, 23:29 przez darbo, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”