Opony - jakie marki polecacie?

Awatar użytkownika
trigo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: trigo » 07 kwie 2008, 21:03

ja teraz pomykam na na takich i z mojego punktu widzenia ( a zużyłem już sporo opon różnych firm) te są bardzo dobre i za przystępna cenę. Jak ktoś dobrze poszuka to można kupić do 1200 za kpl. Są bardzo ciche - jechałem na nich do 220km/h - mam z indexem prędkości W , i trzymają sie niesamowicie dobrze dróżki na suchym jak i na mokrym, super odprowadzają wodę a niesamowitą frajdę można poczuć dopiero na zakrętach ... jakby nalał kleju - żadnych uślizgów .
Nie polecam FULDY Carat Progresso i innych opon produkowanych w naszej strefie , są z marnej jakości surowców . Polecam MALOYA , FALKENY .... mniej znane ale te firmy dbają jeszcze o jakość pozostali albo produkują na przebieg do 30 tyś km albo się cenią ( cóż , reklama kosztuje) za markę.

I jeszcze jedna uwaga : kupujemy z możliwie najwyższym indexem prędkości : V, ZR, W lub Y wtedy mamy pewność że jest to opona na której osiągniemy większe przebiegi gdyż musi wytrzymać inne obciążenia niż opony z segmentu popularnego z indexem do H które są projektowane wg niższych norm technologicznym.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2008, 9:55 przez trigo, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Marek vel Trigo .. chwilowo bez Lybry ale za to Sprinter - kontener na 8 palet a jakby ktoś chciał teściową wyekspediować -służę pomocą

masz czas ? zajrzyj:https://www.facebook.com/Quadratura-339116226208598

Awatar użytkownika
bobby123
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Robert

Post autor: bobby123 » 07 kwie 2008, 21:46

"trigo" pisze: I jeszcze jedna uwaga : kupujemy z możliwie najwyższym indexem prędkości : V, ZR, W lub Y wtedy mamy pewność że jest to opona na której osiągniemy większe przebiegi gdyż musi wytrzymać inne obciążenia niż opony z segmentu popularnego z indexem do H które są projektowane wg niższych norm technologicznym.
Skłonny byłbym się nie zgodzić :) właśnie przebiegi będą mniejsze niż na oponach z niższym indeksem. No i jeszcze prozaiczny fakt, różnica w cenie opony z indeksem V i H może w przypadku wyższej klasy sredniej wynosić ok.60PLN
605-365-315 od świtu do zmierzchu :-)

Awatar użytkownika
bobby123
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Robert

Post autor: bobby123 » 07 kwie 2008, 21:56

"Pablo" pisze:Ja zainwestowałem w Japoński wynalazek i polecam Toyo Proxses T1R. Jestem baaaardzo zadowolony :lol:
Azjatki są fajne ;-) . Ja kupiłem
TOYO
Bardzo fajnie się jeździ i w realu wyglądają lepiej niż na focie :lol:
605-365-315 od świtu do zmierzchu :-)

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 08 kwie 2008, 0:09

"bobby123" pisze:
"Pablo" pisze:Ja zainwestowałem w Japoński wynalazek i polecam Toyo Proxses T1R. Jestem baaaardzo zadowolony :lol:
Azjatki są fajne ;-) . Ja kupiłem
TOYO
Bardzo fajnie się jeździ i w realu wyglądają lepiej niż na focie :lol:
W Bravo miałem Dunlopy SP01 na lato i były fajne (ciche i ładnie wodę odprowadzały) a na zimę miałem Klebery. Teraz na zimę mam GoodYear UltraGrip 7 i są super. Kolega któremu je poleciłem jest zachwycony, po tym jak podjeżdżał na nich pod górę, a nowiutka Laguna na zimówkach Michelina nie dała rady...
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

Awatar użytkownika
Piszczyk
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Rafał

Post autor: Piszczyk » 08 kwie 2008, 0:24

w życiu nie kupujcie WANLI !!!!!!!!!!!!!! (made in ChRL chyba)
na nówkach sztukach po delikatnym deszczu jak na sankach i dup w astre.... : cenzura :
a na trójce jeszcze traciły przyczepność (też na mokrym)
na suchym uszły....
ale za to jaki śliczny bieżnik miały - F1 - fiufiu...
...niewykonalność jakiegoś zadania jest tymczasowa i spowodowana jedynie złym doborem narzędzi...

jest :
DELTA I 1.6 GTi.e.`1992   w wiecznym remoncie
AR166 2,5 V6 `2000   holownik
HiLux 3.0d `2007   służbowy
Thesis 3,0V6 `2002   żony
Thema 2,8 PRV   powrót do przeszłości

geowik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: geowik » 08 kwie 2008, 1:13

Opony Goodyear-a zawiodły mnie przede wszystkim na błocie pośniegowym czyli to co w wiekszości doskwiera kierowcom zimą przynajmniej w tej części kraju, w której miezkam (wielkopolska). Z tego co udało mi się sprawdzić opona dobrze zachowuje się na ubitym śniegu zwłaszcza po przejechaniu kilku kilometrów (tak jakby potrzebowała trochę czasu na to aby się rozgrzała). Wcześniej jeździłem mniejszymi samochodami na oponach zimowych typu Barum lub Kormoran i mam dużo lepsze wrażenia z jazdy na nich niż na Gooodyear-ach.

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Post autor: Tomzik » 08 kwie 2008, 9:46

Ja się jednak skusiłem na Pirelli P Zero Nero. Oponki nietanie, 460/szt, ale póki co wydaja mi się bardzo dobre, przy ostrym hamowaniu ABS nie ma za dużo roboty, na mokrej nawierzchni jeszcze nie testowałem. Minus- ponad 100km/h robią się głośne jak cholera, ok. 120 hałas zanika..
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 08 kwie 2008, 9:53

"geowik" pisze:Opony Goodyear-a zawiodły mnie przede wszystkim na błocie pośniegowym czyli to co w wiekszości doskwiera kierowcom zimą przynajmniej w tej części kraju, w której miezkam (wielkopolska). Z tego co udało mi się sprawdzić opona dobrze zachowuje się na ubitym śniegu zwłaszcza po przejechaniu kilku kilometrów (tak jakby potrzebowała trochę czasu na to aby się rozgrzała). Wcześniej jeździłem mniejszymi samochodami na oponach zimowych typu Barum lub Kormoran i mam dużo lepsze wrażenia z jazdy na nich niż na Gooodyear-ach.
to ja mam zdecydowanie odmienne odczucia na tych GY. Ja je spokojnie mogę polecić, kilka osób osobiście znam i też polecają.
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 08 kwie 2008, 10:16

"Tomzik" pisze:Ja się jednak skusiłem na Pirelli P Zero Nero. Oponki nietanie, 460/szt, ale póki co wydaja mi się bardzo dobre, przy ostrym hamowaniu ABS nie ma za dużo roboty, na mokrej nawierzchni jeszcze nie testowałem. Minus- ponad 100km/h robią się głośne jak cholera, ok. 120 hałas zanika..
No też słyszałem, że to fantastyczne opony, tyle że ta cena :roll: :wink: Tak poza tym to wszystkie Pirelki mają to do siebie że powyżej pewnych prędkości robią się głośnawe, ale za właściwości jezdne, które oferują można im to wybaczyć :D : yesyes :
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 08 kwie 2008, 11:55

Ja mam na lato TOYO Proxes CF-1 takie jak zapodał bobby123 i złego słowa na nie nie dam powiedzieć.
Trzymają sie jak przyklejone (a ja mam czasami głupie pomysły - np próbować wpaść na bocznej pustej drodze 80 w zakręt 90stopni) i nigdy mnie nie zawiodły, szumią normalnie i na mokrym woda na boki idzie pieknie i trudno jest wprowadzić w poślizg auto.

Najlepszy test to zrobiłem w markecie na parkingu - puściutko, 22 godz, plac tak ze 100 na 50 m, jadę sobie równo tak góra 15 km/h i maksymalny skręt w prawo i but i jazda w kółko do utraty przyczepności. Przy 40 zaczęły piszczeć, przy 55 zerwały przyczepność (ale przednia oś pędna) a tył ni cholery i od nowa próba w lewo.
Wiecie że w lewo szybciej zerwałem przyczepność - i zastanawiałem się czy dlaczego.
Pisk był niezły a psiaki jaki akurat przejeżdżali to sie patrzyli co robię i się zastanawialem czy przyjadą mi dupe truć czy nie.

W tamtym roku na wiosnę (suchutko, tem 10stC) taki test zrobiłem na zimówkach to już przy 35 było pozamiatane.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Awatar użytkownika
Yuri
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Yuri » 08 kwie 2008, 13:01

Mam koledzy pytanko czy ktoś zakładał do lyberki opony 215/60/15?? Niby rozmiar jest jak się przeliczy ok ale chciałem sie upewnić.
Ja miałem założone Continentale TS790 (przód) i 810(tył)
Ma lato najlepiej mi się jeździło na Unroyalu Rainsport2
Były:
Fiat 126p - 92r - wściekły
Mercedes-Benz E190 2.0+LPG - 93r. - klasyk
Lancia Lybra 2.4jtd - 2000r. - kanapa
VW Passat 2.0 TDI DSG - 2005r. - zgroza
Jest:
Volvo V70 2.4 D5 + BSR :) - 2005r. - karawan na sterydach

Awatar użytkownika
Kozi
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Kozi » 08 kwie 2008, 13:35

Hej. Ja polecam Bridgestone Potenza. Mam re720 i jestem zachwycony. Świetnie prowadzenie nie zużywaja się szybko. Niestety nie są juz produkowane ale sądze że obecny model Potenzy nie jest gorszy od re720.
Pozdrawiam

Kozi

Obrazek
Lancia Kappa SW 2.4 JTD 2000' - Jest
Lancia Delta 1.8 8V 1994 - Była

Awatar użytkownika
Jeremy McFee
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Jeremy McFee » 08 kwie 2008, 17:19

Polecam opony KLEBER - na mazdzie zrobiłem ponad 120 tys. na jednym komplecie.
Dobre są też Continental'e i Fulda.

testowałem też fińskie NOKIAN'y - bardzo dobrze mi się na nich jeździło (ale krótko, bo sprzedałem tamto auto).
Zaś Thema dobrze jeździła po śniegu na BARUM (jak jeszcze jeździła :)

Nie polecam Pirelli i Michelin - to gumy dobre na niemieckie autobahny - ale na naszych drogach lecą bardzo szybko.
J. McFee

Awatar użytkownika
trigo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: trigo » 10 kwie 2008, 8:24

pozdrawiam Marek vel Trigo .. chwilowo bez Lybry ale za to Sprinter - kontener na 8 palet a jakby ktoś chciał teściową wyekspediować -służę pomocą

masz czas ? zajrzyj:https://www.facebook.com/Quadratura-339116226208598

Awatar użytkownika
norbiwolow
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: norbiwolow » 10 kwie 2008, 10:04

ja potrzebuję na lato opony w rozmiarze : 205/55/r16
wulkanizator polecił mi :
- kleber dynaxer za jakies- 280zł
ja myslałem o :
- uniroyal rally 550 - 260zł

podobno te klebery sa ciche i dobrze odprowadzają wode - co do trwałości to tez są chyba ok :) jak nie znajdę nic ciekawego to pozostanie mi odżałowac troche kasiiory na te klebery :(
była KAPPA 3.0 V6 - jest AR 156 2.4 JTD
Obrazek ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”