Kappa - demontaż skrzyni biegów

Awatar użytkownika
kulu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - demontaż skrzyni biegów

Post autor: kulu » 02 lut 2007, 18:49

Witam
Prawdopodobnie sądząc po obiawach będę zmuszony do wymiany sprzęgła bo łożysko oporowe zaczyna dawać znać o sobie i sprzęgło zaczeło ciężko chodzić (ale tylko jak silnik jest ciepły).
W związku z tym mam pytanie czy żeby zdjąć skrzynię biegów w lanci kappie 2.0 20V ze skrzynią "power driwe" z rocznika 1995 trzeba wyjąć cały silnik czy można to zrobić na zamontowowanym i czy w ogóle trzeba zdejmować skrzynię bo słyszałem że są auta w których jest tak dobry dostęp że wymiana sprzęgła odbywa się przy zamontowanej skrzyni
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 03 kwie 2011, 18:22 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: zmieniłem temat

Awatar użytkownika
Przemo
Klubowicz
Klubowicz

Demontarz skrzyni biegów - Kappa

Post autor: Przemo » 02 lut 2007, 18:56

Z tego co mi wiadomo to w każdym samochodzie z napędem na przód zawsze trzeba wyjmowac skrzynie, żeby sprzegło wymienic.
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM :)
Alfa Romeo 145 1.6 TS

voy

Post autor: voy » 02 lut 2007, 19:56

niestety trzeba wyjac albo chociaz odsunac skrzynie. Napewno bedzie trzeba rozlaczyc polosc i zdjac skrzynei z poduszki. Nie wiem jak wyglada sprawa ze sterowaniem skrzyni czy trzeba je rozlaczac czy nie

Awatar użytkownika
Tomasz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Tomasz » 02 lut 2007, 20:15

"voy" pisze:niestety trzeba wyjac albo chociaz odsunac skrzynie. Napewno bedzie trzeba rozlaczyc polosc i zdjac skrzynei z poduszki. Nie wiem jak wyglada sprawa ze sterowaniem skrzyni czy trzeba je rozlaczac czy nie
Sterowanie również trzeba odkręcić i wystarczy ją odsunąć nie trzeba wyciągać
Obrazek

Awatar użytkownika
sloneczna
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Post autor: sloneczna » 02 lut 2007, 20:56

Ja wymieniałem w LT ,męczarnia nie współmierna do tego co zapłaciłem za wymianę.
Odkręcenie rozrusznika to już nie lada wyczyn. Po drugie trzeba uważać na słoneczko przy centrowaniu skrzyni.
Wydaje mi sie ,że bez odpowiednich warunków (kanał ,podnośnik ) męczarnia i gimnastyka straszna .
Jurek odszedł od nas na zawsze...

Awatar użytkownika
dunin
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: dunin » 02 lut 2007, 22:11

jedynymi samochodami, o których wiem, że można było wymienić sprzęgło bez odpinania skrzyni były niektóre Ople 8v, ale wymagało to jakichś specjalnych narzędzi. także ze skrzynią lepiej nie bawić się samemu w domu i oddać to do warsztatu. a tak btw, co to jest Power Drive?
jest: Y10T [ było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 574-797-629 ]
Obrazek

michal
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: michal » 02 lut 2007, 22:17

Power Drive to oznaczenie skrzyni zastosowanej w tym samochodzie. Jest jeszcze Comfort Drive.
Wcześniej: Vectra 2.0 automat, Ford Sierra 2.0DOHC, Ford Scorpio Turnier 2.0DOHC, Ford Mondeo 1.8 16V, BMW E32 730
Obecnie: Lancia Kappa 2.0 20V+LPG 1995r

Awatar użytkownika
kulu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

skrzynia biegłow

Post autor: kulu » 02 lut 2007, 22:52

dzieki za porady ,przydzły się bez tpienia, mój mechanik jest bardzo dobry lec zpotrafi przesadzac w niekturych sprawach. Więc jeszcze raz pozdro dla wszystkich klubowiczów którzy odpowiesdzieli na mój apel.
Jakk ktoś w okolicy ma problem z lanciom to polecam w zAGANIU na rogu warsztat chłop[aki wszystko naprawią, a jak by się zdarzyło że nie wierzą to jogi im wytłumaczy

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Luckyy » 03 lut 2007, 23:46

"sloneczna" pisze:Ja wymieniałem w LT ,męczarnia nie współmierna do tego co zapłaciłem za wymianę.
Odkręcenie rozrusznika to już nie lada wyczyn. Po drugie trzeba uważać na słoneczko przy centrowaniu skrzyni.
Wydaje mi sie ,że bez odpowiednich warunków (kanał ,podnośnik ) męczarnia i gimnastyka straszna .
w Kappie JTD ??
KAPPA 2,4 JTD '98 Obrazek
EXcar Obrazek
V Obrazek

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy

Awatar użytkownika
sloneczna
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Post autor: sloneczna » 04 lut 2007, 0:43

Nie,nie to nie VW. Tylko LT Łódz Kappa 2,0 20v.
Jurek odszedł od nas na zawsze...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”