Lancia- spalanie
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Lancia- spalanie
Witam,
temat poruszany ze sto razy w stu różnych postach, a jak przyjdzie co do czego to nie ma spójnej syntetycznej informacji, co do spalania poszczególnych modeli. Dlatego proponuje poza ankietą wpisywanie, ile Wam Wasze Lancie spalają. Proponuję szyk: model paliwo silnik cykl miejski/mieszany/pozamiejski
A więc tak:
Lybra SW benzyna 2,0 20V 11 L/9,5/7,5
minimum udało mi się uzyskać 6,9 L/100 km, ale to przy bardzo emeryckiej jeździe.
Maksimum to 13,5 w zimie, w korkach, "skoki" po 5 km ze startem z zimnego silnika.
temat poruszany ze sto razy w stu różnych postach, a jak przyjdzie co do czego to nie ma spójnej syntetycznej informacji, co do spalania poszczególnych modeli. Dlatego proponuje poza ankietą wpisywanie, ile Wam Wasze Lancie spalają. Proponuję szyk: model paliwo silnik cykl miejski/mieszany/pozamiejski
A więc tak:
minimum udało mi się uzyskać 6,9 L/100 km, ale to przy bardzo emeryckiej jeździe.
Maksimum to 13,5 w zimie, w korkach, "skoki" po 5 km ze startem z zimnego silnika.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2007, 18:08 przez Nat, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

- DRoszi
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Lancia- spalanie
Lancia Kappa 3.0 V6 24v Automat benzyna
najmniejsze spalanie jakie zanotowalem 10,6
14/12,5/11
najmniejsze spalanie jakie zanotowalem 10,6
14/12,5/11
>WWW.WIMAKRUSZWICA.PL Naturalne Żywienie Zwierząt
Lancia- spalanie
Samochod lybra 1.8 SW +lpg
Na emeryta 6.8l przy ok 70-85km/h (ciemno, trasa, zadnych zbednych przyspieszen)
Srednio w mixe wychodzi ok 11.3
Jazda z predkoscia rowno 130km/h to 10.1l/100km
Po przekroczeniu 160km/h robi sie goraco bo obrotomierz wskazuje juz ponad 5000obr/m i spalanie przekracza 12.5l
Na emeryta 6.8l przy ok 70-85km/h (ciemno, trasa, zadnych zbednych przyspieszen)
Srednio w mixe wychodzi ok 11.3
Jazda z predkoscia rowno 130km/h to 10.1l/100km
Po przekroczeniu 160km/h robi sie goraco bo obrotomierz wskazuje juz ponad 5000obr/m i spalanie przekracza 12.5l
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Lancia- spalanie
Lancia Dedra SW 1.6 8V mpi 1996 rok prod
po 170kkm przebiegu całkowitego
na oponach letnich 185/60R14
W trasie mnie miło zaskoczyła bo spaliła mniej niż 6l/100km, jechałem normalnie, po autostradzie 130 (średnio), tak to starałem się nie przekraczać 100km/h.
W mieście żre jak smok, powyżej 10l/100km nie robi jej zbytniego problemu, jak cisnę to więcej, w 10 sie nie idzie zmieścić.
Mieszanego nie było bo albo jeżdze w mieście albo poza nim...
Pozdrawiam.
po 170kkm przebiegu całkowitego
na oponach letnich 185/60R14
W trasie mnie miło zaskoczyła bo spaliła mniej niż 6l/100km, jechałem normalnie, po autostradzie 130 (średnio), tak to starałem się nie przekraczać 100km/h.
W mieście żre jak smok, powyżej 10l/100km nie robi jej zbytniego problemu, jak cisnę to więcej, w 10 sie nie idzie zmieścić.
Mieszanego nie było bo albo jeżdze w mieście albo poza nim...
Pozdrawiam.
Dla klubowiczów naprawię, wyreguluję samochód, instalację lpg.
Wykonam naprawy (spawanie) w stali, żeliwie, miedzi, aluminium, głównie TIGiem.
Żony:
Lancia Musa Platino 1,4 16V
Moje:
Lancia Dedra LX SW 1,6 mpi 95' - NA SPRZEDAŻ, z pokaźnym pakietem części.
Lancia Dedra LS SW 1,6 mpi 96 - dawca części, w pakiecie j.w.
Czerwony Gruz - Honker 91'
Pupowóz - Jeep Commander
Wykonam naprawy (spawanie) w stali, żeliwie, miedzi, aluminium, głównie TIGiem.
Żony:
Lancia Musa Platino 1,4 16V
Moje:
Lancia Dedra LX SW 1,6 mpi 95' - NA SPRZEDAŻ, z pokaźnym pakietem części.
Lancia Dedra LS SW 1,6 mpi 96 - dawca części, w pakiecie j.w.

Pupowóz - Jeep Commander
Lancia- spalanie
Zalezy czy na gazie czy na benzynce ? i nie ma w ankiecie opcji w kur... 
Na Benzynce srednio 10l/100,najmniej 7,5l w trasie i miescie okolo 10-11l, natomiast gaz to inna bajka.
Gaz najmniej w trasie 10 l a najwiecej 12l i miasto najmniej 13l i najwiecej 16l, z tym ze ja tam do emerytury mam jeszcze daleko i jezdze jak jezdze a druga sprawa to to ze jak byscie jezdzili takie odcinki w miescie w zimie jak ja to tez by wam i nawet po 20 litro palila, jak ja np. jednego dni jade 4 km w jedna strone i po kilku godzinach wracam 4 km w druga strone i to stojac po drodze na 7 roznych swiatlach i odrazu ruszam na gazie, nie na benzynce wiec mysle ze to tez ma swoj skutek.
No ale srednie spalanie na benzynie to 10 l a na gazie to dokladnie 13,33 l
w ankiecie zaznaczylem opcje pow 12-14l

Na Benzynce srednio 10l/100,najmniej 7,5l w trasie i miescie okolo 10-11l, natomiast gaz to inna bajka.
Gaz najmniej w trasie 10 l a najwiecej 12l i miasto najmniej 13l i najwiecej 16l, z tym ze ja tam do emerytury mam jeszcze daleko i jezdze jak jezdze a druga sprawa to to ze jak byscie jezdzili takie odcinki w miescie w zimie jak ja to tez by wam i nawet po 20 litro palila, jak ja np. jednego dni jade 4 km w jedna strone i po kilku godzinach wracam 4 km w druga strone i to stojac po drodze na 7 roznych swiatlach i odrazu ruszam na gazie, nie na benzynce wiec mysle ze to tez ma swoj skutek.
No ale srednie spalanie na benzynie to 10 l a na gazie to dokladnie 13,33 l

Juz bez Lancia ale dalej w Klubie 

Lancia- spalanie
moja dedra turbo w miescie ok 15l,w trasie udolo mi sie tylko raz ok8-9l,max predkosc 120km/h srednia 90-100km/h.coś za coś 

BYŁA-- thema 2.0,, dedra 2000 turbo,,JEST kappa 2.4 LE
Lancia- spalanie
Zakresy do bani 
Moja jara od 8,5 do 15/100 wszystko zależy od nastroju kierującego i aktualnej sytuacji na drodze

Moja jara od 8,5 do 15/100 wszystko zależy od nastroju kierującego i aktualnej sytuacji na drodze

Pozdrawiam Pablo
Re: Lancia- spalanie
LYBRA 2,0 20V LPG"Nat" pisze:Witam,
A więc tak:
spalanie gazu:
11,5/10,5/9,5
na emeryta: 8,00
max: 69,7 hihihi tyle pokazało jak się z zaspy wygrzebywałem
a tak powaznie średni max to około 16
- NajMlodszyM
- Forumowicz/ka
- Imię: Marcin
Lancia- spalanie
Lybra 1.9 JTD
Wg komputera, najnizsze spalanie, to miałem 2 litry
oczywiście chwilowe
Średnio 7 litrów...
Wg komputera, najnizsze spalanie, to miałem 2 litry

Średnio 7 litrów...
Lancia- spalanie
Moja chla jak chce. Ostatnio 13l/100km. Gdy było zimniej po 15l. Odcinki raczej krótkie, 80% tras w mieści od świateł do świateł.
No ale jest nadzieja na mniejsze spalnie. W przyszły week jadę uszczelnić układ wydechowy a potem kontrola spalin i regulacja gazu
Oby było tak jak przed zimą kiedy to bez problmu mieściłem sie w 10l
No ale jest nadzieja na mniejsze spalnie. W przyszły week jadę uszczelnić układ wydechowy a potem kontrola spalin i regulacja gazu

Oby było tak jak przed zimą kiedy to bez problmu mieściłem sie w 10l

Kappa 2,0 1999 . . . . . Author Stratos SX 2005
Lancia- spalanie
Domyślam się, że w ankiecie Natowi chodzi o średnie spalanie, roczne lub w innym długim okresie. Ponieważ u mnie występuje z reguły sykl mieszany, trundo mi podać w szyku zaproponowanym przez Nata."Pablo" pisze:Zakresy do bani
Moja jara od 8,5 do 15/100 wszystko zależy od nastroju kierującego i aktualnej sytuacji na drodze![]()
![]()
Dedra 2,0 ie benzyna + LPG - średnia długoterminowa za ubiegły rok 15,7 l/100 km (benzyna + LPG), od początku b.r. - 11,5 l/100 km
Kappa 2,0 bezyna (145 KM) - średnia za 2006 r. - 11,48 l/100 km, średnia w tym roku (od 1.01.) - 9,96 l/ 100 km/ sama jazda pozamiejska: 8,99 - 9,22 l / 100 km
Niższa średnia tegoroczna wynika z większego udziału jazdy pozamiejskiej.
homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie
)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie

Lancia- spalanie
tak jak moja pewnie częściej stoi w warsztacie (widziałem:D)"darkobo" pisze:"Pablo" pisze:Zakresy do bani
Dedra 2,0 ie benzyna + LPG - średnia długoterminowa za ubiegły rok 15,7 l/100 km (benzyna + LPG), od początku b.r. - 11,5 l/100 km
Niższa średnia tegoroczna wynika z większego udziału jazdy pozamiejskiej.
IPN
Landrynka -Y 1,2 16V
zamiast Pasikonika srebrna Santarita:)
zamiast Pasikonika srebrna Santarita:)
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Lancia- spalanie
Nie musisz się, Darek niczego domyślać, wystarczy przeczytać ankietę 
na tę chwilę 94 procent odpowiedzi poza skrajnym zakresem (który też jest dla ludzi) więc przedziały jak najbardziej są trafione. Pawełek chciał zaakcentować, że on ma nadzwyczajny samochód
Przynajmniej jeśli chodzi o konsumpcję paliwa

na tę chwilę 94 procent odpowiedzi poza skrajnym zakresem (który też jest dla ludzi) więc przedziały jak najbardziej są trafione. Pawełek chciał zaakcentować, że on ma nadzwyczajny samochód

Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Nat