Prosze o pomoc
- toni
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Prosze o pomoc
Moze ktos wie jak powinno wygladac podloczenie ogrzewania parownika gazowego w delcie 1.8 ? Ja mam podlaczenie z wyjscia do chlodniczki ogrzewania ,i chyba zle bo mi parownik zamarza zwlaszcza na zimnym silniku.
Prosze o pomoc
Mi tez zamarza na zimnym silniku ( poniżej 10 C na zewnątrz ) ale bylem u 3 gazownikow, kazdy ogladal te polaczenia, nawet probowal izej reduktor dawac ale nic nie pomoglo, i kazdy z nich na końcu stwierdzał, że to zależy od silnika i samochodu, dodam że mam najtańszą instalacje i też silnik 1.8 - mi zararza tylko na zimnym silniku, tak dla uściślenia dodam.
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie 

- toni
Prosze o pomoc
Tez masz podloczone pod ogrzewanie? To grzejesz silnik na benzynie?Kubek pisze:Mi tez zamarza na zimnym silniku ( poniżej 10 C na zewnątrz ) ale bylem u 3 gazownikow, kazdy ogladal te polaczenia, nawet probowal izej reduktor dawac ale nic nie pomoglo, i kazdy z nich na końcu stwierdzał, że to zależy od silnika i samochodu, dodam że mam najtańszą instalacje i też silnik 1.8 - mi zararza tylko na zimnym silniku, tak dla uściślenia dodam.
Prosze o pomoc
Chyba reduktor stawia, za duży opór przepływu w stosunku do nagrzewnicy(nie bez znaczenia jest długość węży ). Albo termostat uszkodzony i przy odpaleniu zimnego masz otwarty duży obieg (raczej to) .
Jurek odszedł od nas na zawsze...
Prosze o pomoc
dziwneja sie jeszcze niespotkalem zeby zamarzal parownik u mnie niezamarza bo zawsze grzeje silnik do 60 stopni na benz. ale w cromie z silnikiem 2.0 8v pale go zawsze na gazie i najmniejszego problemu niema niezamarza nawet jak na polu jest 0 stopni ( dodam ze instalacje gazowa mam najtansza i zakladalem sam
a papierki na lewo)

DEDRA INTEGRALE
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska
STAG 300
661315659
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska

STAG 300
661315659
- toni
Prosze o pomoc
Termostat mam nowy i dobry jest i termostat odpada,moze dlugosc przewodow
Jak zagrzeje silnik to nie zamarza ale na nierozgrzanym silniku po zalaczeniu gazu zamarza,niemozna czegos zrobic zeby mozna odrazu jechac na gazie? U was skad jest podloczona ciepla woda do parownika?
Jak zagrzeje silnik to nie zamarza ale na nierozgrzanym silniku po zalaczeniu gazu zamarza,niemozna czegos zrobic zeby mozna odrazu jechac na gazie? U was skad jest podloczona ciepla woda do parownika?
Prosze o pomoc
Dokladnie pod ogrzewanie, u mnie ejst tak, ze na gazie tez odpale go bez problemu, nawet moge grzac go na gazie !, az sie silnik zagrzeje, zostawic nawet na 10 minut i nie zamarznie nie zgasnie, ale jak go odrazu odpale na gazie i przejade z tak z 1 km to zamarznie i na luzie zacznie sie dlawic i zgasnie az go potem na benzynie trudno odpalić, ale odpalam go zawsze na gazie i poprostu trzymamu mu zawsze wysokie obroty nawet na światłach to i tak nie zgaśnie.

- toni
Prosze o pomoc
A jesli zagrzejesz go na gazie na postoju na wolnych obrotach np do 80 st
i dopiero jedziesz to tez Ci zamarza bo mi zamarza
Prosze o pomoc
Toni -a ogrzewanie wewnątrz działa dobrze ?Może coś z reduktorem . Ja bym testował tak: wypiąć węże z reduktora i zmostkować je rurą np. miedzianą lub inną o średnicy węży .Odpalił na benzynie i sprawdził czy równomierne nagrzewają się węże od nagrzewnicy i tej rurki.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2007, 23:37 przez sloneczna, łącznie zmieniany 1 raz.
- toni
Prosze o pomoc
To jest wlasnie dziwne bo jak odpale i wlacze ogrzewanie to parownik nie zamarznie i to tak wyglada ze nie moze przebic sie woda ciepla przez uklad ogrzewania i niema obiegu przez parownik Ogrzewanie dziala bardzo dobrze zima ukrop
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2007, 23:36 przez toni, łącznie zmieniany 1 raz.
Prosze o pomoc
Nie wtedy już nie ma żadnych problemów, nie zamarźnie już, chyba jest to coś jak wcześniej słoneczna napisał z obiegiem, u mnie ogrzewanie bardzo dobrze działa, no ale z zamarzaniem też mam problemy ale tylko na zimnym silniki i podczas jazdy, potem już wszystko ładnie działa, w lecie w ogóle nie ma takich problemów, śa one tlyko tak do 10 C na zewnątrza. Toni a gdzie masz umiejscowiony reduktor ? Nie gdzieś pod grilem albo gdzieś gdzie podczas jazdy może duża masa powietrza bezpośrednio oddziaływać na reduktor ?"toni" pisze:A jesli zagrzejesz go na gazie na postoju na wolnych obrotach np do 80 st

Prosze o pomoc
Czyli jak na zimnym silniku, odrazu włączysz ogrzewanie to Ci nie zamarźnie ? mimo że silnik zimny i "ogrzewanie" to i tak zimnem dmucha, ale reduktor nie zamarźnie ? Muszę to u siebie wyprubować"toni" pisze:To jest wlasnie dziwne bo jak odpale i wlacze ogrzewanie to parownik nie zamarznie i to tak wyglada ze nie moze przebic sie woda ciepla przez uklad ogrzewania i niema obiegu przez parownik Ogrzewanie dziala bardzo dobrze zima ukrop

Prosze o pomoc
Jeżeli otwierasz obwód nagrzewnicy ,to masz żle podłączone masz szeregowo, a powinno być równolegle.Ale czy gazownik popełnił by taki błąd?
- toni
Prosze o pomoc
Reduktor mam nisko bo na wysokosci zdezaka,Kubek u mnie na zimnym tez na gazie na postoju sie silnik zagrzeje i ok chodzi ale wyjade i po kiklku kilometrach zamarza a u Ciebie?
- toni
Prosze o pomoc
Tak jak wlocze ogrzewanie to zimny nie zamarznie jest zwiekszony obieg i jakos nie zamarza wieje zimnym ale to sie wydaje tylko bo silnk zagrzeje plun o kilka stopni a to moze wystarczy bo ta woda ma obieg i daje jakos rade,jak u Ciebie to zadziala to daj znac
Mam tak podlaczone idzie z silnika wyjscie do ogrzewania dalej przez parownik pozniej do nagrzewnicy tak ma byc?,ale jak zagrzeje na benzynie to normalnie dziala obieg i goroce sa kable od parownika.
Mam tak podlaczone idzie z silnika wyjscie do ogrzewania dalej przez parownik pozniej do nagrzewnicy tak ma byc?,ale jak zagrzeje na benzynie to normalnie dziala obieg i goroce sa kable od parownika.