Kappa - termostat

Awatar użytkownika
Klaudek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Kappa - termostat

Post autor: Klaudek » 18 paź 2005, 21:25

No więc zimno się zrobiło i stwierdzam że chyba za mała temperatura jest jak lece w trasie...
aktualnie mam tak :idea:

http://autokacik.pl/files/275696186-%281%29.JPG[/img]
czy tak powinno być ????

ile kosztuje i czy trudno wymienić termostat ??? http://autokacik.pl/images/icons/grin.gif[/img]
Top Taxi 600-194-536 2zł Kilometr
10% Zniżki dla starych znajomych z LKP :)

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Kappa - termostat

Post autor: Luckyy » 18 paź 2005, 22:25

nie wiem jak powinno byc - ale u mnie nigdy sie wskazowka nie wychylila sie tak daleko jak na zdjeci. Zawsze mam w polowie pomiedzy czerwona kreska a wskazowka (na zdjeciu)
KAPPA 2,4 JTD '98 Obrazek
EXcar Obrazek
V Obrazek

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy

Awatar użytkownika
Klaudek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Kappa - termostat

Post autor: Klaudek » 18 paź 2005, 22:30

"Luckyy" pisze:nie wiem jak powinno byc - ale u mnie nigdy sie wskazowka nie wychylila sie tak daleko jak na zdjeci. Zawsze mam w polowie pomiedzy czerwona kreska a wskazowka (na zdjeciu)

dziwna sprawa :roll:
u mnie w tym momencie wentylator się załącza ...
http://autokacik.pl/files/275696204-123.JPG[/img]
:idea:

Awatar użytkownika
karol69
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: karol

:)

Post autor: karol69 » 18 paź 2005, 22:49

właśnie sobie dziś na to patrzyłem i u mnie jest IDENTYCZNIE jak na Twoich fotach :)
Kappa 2.0 Białystok

Kazik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - termostat

Post autor: Kazik » 19 paź 2005, 6:30

Ja w TDS mam podobnie ? moim zdaniem jest to wina czujnika temperatury, który daje sygnał na wyświetlacz. Do ECU (komputera) jest drugi czujnik który u mnie pokazuje większe wartości (gdy jest podpięty pod komputer serwisowy). Gdy miałem uszkodzony termostat to w trasie wskazówka znajdowała się w 1/8 skali, teraz pokazuje ? skali, a nie połowę tak jak powinien (na połowie załącza się wentylator)

Awatar użytkownika
Krzysiek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - termostat

Post autor: Krzysiek » 19 paź 2005, 9:55

Już kilka razy o tym pisałem :D .
Kappy tak mają. Winne jest złe umieszczenie czujnika temperatury. W czasie jazdy wskazania zawsze są zaniżone, jedynie w mieście chwilę przed załączeniem wentylatora (gdy przeleje się płyn) wskazania są w miarę wiarygodne.
Mnie ta wiedza kosztowała wymontowanie termostatu i przekonanie się że jednak jest dobry :o
Jeżdzić i nie przejmować się.
Problematyczne może być jedynie wyłapanie padniętego termostatu, ale wtedy są objawy ogóle (dużo pali, nie grzeje, wskażki ledwo się podnosi).
k 2.4 (LPG)
delta integrale

Awatar użytkownika
Klaudek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Kappa - termostat

Post autor: Klaudek » 19 paź 2005, 19:15

"Krzysiek" pisze:Już kilka razy o tym pisałem :D .
Kappy tak mają. Winne jest złe umieszczenie czujnika temperatury. W czasie jazdy wskazania zawsze są zaniżone, jedynie w mieście chwilę przed załączeniem wentylatora (gdy przeleje się płyn) wskazania są w miarę wiarygodne.
Mnie ta wiedza kosztowała wymontowanie termostatu i przekonanie się że jednak jest dobry :o
Problematyczne może być jedynie wyłapanie padniętego termostatu, ale wtedy są objawy ogóle (dużo pali, nie grzeje, wskażki ledwo się podnosi).

i ta odp. mnie znakomicie satysfakcjonuje http://autokacik.pl/images/graemlins/claps.gif[/img]
Dzięki Bardzo http://autokacik.pl/images/graemlins/20.GIF[/img]

Awatar użytkownika
Cossi86
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - termostat

Post autor: Cossi86 » 13 paź 2007, 21:34

Panowie może mi ktoś powiedzieć w którym miejscu w 2.4 T.DS znajduje się termostat ??
Będe wdzieczny ;)
Lancia Kappa 2.4 T.DS

Awatar użytkownika
kleyo24
Klubowicz
Klubowicz

Re: Kappa - termostat

Post autor: kleyo24 » 14 paź 2007, 22:28

"Klaudek" pisze: czy trudno wymienić termostat ???
jest trochę zabawy, tzn. trzeba mieć sprawne dłonie do wkładania kluczy między wszelakie zakamarki. Ja zapłaciłem za wymianę 40 zł za termostat oryginalny (po znajomości) 100zł
Artystyczna Fotografia Profesjonalna 0606 65 32 66. ZaPrAsZaM!i!

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Kappa - termostat

Post autor: Luckyy » 11 sty 2009, 0:58

"Krzysiek" pisze:Już kilka razy o tym pisałem :D .
nie wiem dlaczego uwazasz ze umieszczenie czujnikow jest zle?!
czujniki (jeden do ECU drugi do wskaznika na deske) sa 3cm od siebie i sa w tej samej obudowie co termostat - moim zdaniem to dobre miejsce.

Dzis po wymianie termostatu wskazowka juz dobija do 90 stopni, a podczas normalnej jazdy jest juz nie 72 tylko ~85.
Wymiana nie jest tragiczna ale troche czasu zajmuje. Zwlaszcza jak nikt tam nie grzebal jeszcze i sa oryginalne opaski (jedna jest jednorazowa ktora trzeba delikatnie zniszczyc). Do JTDka termostat kosztowal mnie ~160 wymiana 40 + litr Paraflu 11 (12PLN).

przed wymiana warto zapoznac sie z postem prezesajm w tym temacie :link: Moze gdybym to przeczytal wczesniej to bym nie wymienial tego termostatu :) zobacze jak teraz bedzie sie zachowywalo auto (termicznie).
KAPPA 2,4 JTD '98 Obrazek
EXcar Obrazek
V Obrazek

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy

Awatar użytkownika
kapral
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - termostat

Post autor: kapral » 14 sty 2009, 21:31

Ja też wymienilem termostat w mojej kappie 2.0 20V. Na początku objawem był wyświetlany czasami komunikat AVARIA IMPIANTO CONTROLLO MOTORE. Kiedy zaczeły się mrozy komunikat pojawiał się za każdym razem po odpaleniu, a ogrzewanie padło już całkiem. Termostat wymieniłem sam, jest tam troche zakamarków, ale te opaski!!!! Ja miałem wszystkie orginalne więc połowa czasu pracy to było ich usówanie. Teraz już jest oki grzeje jak z kominka, byłem na kotroli komutera i się potwierdziło to był bład temperatury. Termostat sprawdzałem w AUTOSKLEP24 i kosztuje 165zł ale, że były świeta to mieli zamknięte do 5 stycznia. Wiec kupiłem w sklepie tradycyjnie i kosztował 212zł jedyna pociecha to, że firmowy GEATS. U mnie wskażnik podczas jazdy jest na 75 a wentylator normalnie załacza na 90

SORIAN

Kappa - termostat

Post autor: SORIAN » 17 sty 2009, 17:32

Panowie nasze lucynki mają przeważnie więcej niż 10 lat i większość termostatów to jeszcze oryginały. Kupujesz kappe - zmień termostat. Behr pozmianowy otwiera sie w 88 stopniach. Do kupienia na www.autosklep24.pl. Wtedy problemy sie skończą.

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Kappa - termostat

Post autor: bialy-murzyn » 17 sty 2009, 19:00

u mnie tam nie dochodzi do pierwszej grnej kreski , czyli ma jakieś 65 stopni i jakoś grzeje

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - termostat

Post autor: skyblu » 17 sty 2009, 19:59

wystarczy poszukać w postach........ :evil:
auto kupione- wskazówka- na 75oC
wymieniony termostat kupiony u .........-wskazówka-na 65oC :evil:
termostat kupiony w autosklepie24 polecam :D wskazówka 88oC rzadnych problemów z wentylatorami z check'iem :D :D :D
które ostatnio przez termostat były denerwujące

pozdrawiam
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Kappa - termostat

Post autor: Tomzik » 17 sty 2009, 22:44

Ja dziś właśnie odebrałem auto po wymianie termostatu. Okazało się, że siedział tam jeszcze oryginał.

Miałem w trasie 72-74 stopnie, w mieście ok 90.

Zakupiłem Behra w autosklepie i teraz jest jak ta lala- w trasie przy -5 wskazóweczka pionowo w połowie skali. Ciepło moment. I tak ma być, nie ma się co sugerować, że Kappa "tak ma", że czujniki i takie tam.

Kupić dobry termostat i musi grać szafa, nie ma mocnych :D
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”