Kappa, 2.4JTD 07/1998 Nie odpala
Mam problem od dwóch dni z zapalaniem autka. Odpala 2 razy na około 15 prób. Paliwo jest, akumulator OK. Objaw jest taki, że rozrusznik kręci jak głupi, ale kompletnie nie ma żadnej reakcji, nawet "nie próbuje" złapać. Komputer nic nie wykazuje, milczy. Próbowałem różnymi kluczykami, immobiliser OK, lampka z kluczykiem CODE nie zapala się. Nigdy wcześniej nie miałem podobnych objawów, Kappa nie ma wycieków oleju, odpalała "z kopyta" za pierwszym razem, nawet w zimie po podgrzaniu również za pierwszym, a teraz nic...
Tak jakby coś z elektryką było nie tak. A byłeś u jakiegoś mechaniora (elektryka)?
A jak zapali to czy wszystko jest ok? Działa równo i poprawnie?
A jak zapali to czy wszystko jest ok? Działa równo i poprawnie?
Są: Lancia Musa 1,3 M-jet'06;Ypsilon 1.4 16V'04;Kappa 2.4jtd '99;Kappa 2.4TDS SW '98;Delta 1.6 GT i.e. '89
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95
Zapraszam do sklepiku!
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95
Zapraszam do sklepiku!
Jak już złapie to chodzi dobrze. Nie ma tak, że łapie jakoś nierówno (o ile w ogóle to się uda), nie ma też problemów w jeździe. Ale ciężko ją w ogóle odpalić, bo ostatnio naprawdę rzadko to się zdarza.
- Gruby007
- Forumowicz/ka
- Imię: Robert
Może coś ze świecami żarowymi ?
Jest:
-Lancia Kappa 2.4 JTD, 2001.
Były:
-Lancia Thema 2.0 i.e ; -Thema 2.0 i.e 16V
- marnie skończyła.. 
-VW GOLF MK.II 1.8 GT
-VW Passat B4 TDI
-Ford Galaxy 1.9TDI
-Lancia Kappa 2.4 JTD, 2001.

Były:
-Lancia Thema 2.0 i.e ; -Thema 2.0 i.e 16V

-VW GOLF MK.II 1.8 GT
-VW Passat B4 TDI
-Ford Galaxy 1.9TDI
Może świece nie wszystkie grzeją - bo mówisz,że od dwóch dni tak się dzieje a wtedy właśnie spadła temp.poniżej 0.
Ponadto czy spuściłeś osady może i wody z filtra paliwa - także jak miałeś paliwo jeszcze letnie to trzeba wlać do baku uszlachetniacza ropy -ja to miałem wczoraj tzn.sobota ....autko odpaliłem by się zagrzało i po upływie ok 5 min. zaczęło kuleć aż w końcu zgasło.
Kręciłem chwytało na chwilę i gasło - pomogła podróż do CPN wlałem paliwo zimowe i kupiłem dodatkowo uszlachetniacza do diesla i jest O K.....,,,
Ponadto czy spuściłeś osady może i wody z filtra paliwa - także jak miałeś paliwo jeszcze letnie to trzeba wlać do baku uszlachetniacza ropy -ja to miałem wczoraj tzn.sobota ....autko odpaliłem by się zagrzało i po upływie ok 5 min. zaczęło kuleć aż w końcu zgasło.
Kręciłem chwytało na chwilę i gasło - pomogła podróż do CPN wlałem paliwo zimowe i kupiłem dodatkowo uszlachetniacza do diesla i jest O K.....,,,

Moim skromnym zdaniem nie mają na to wpływu świece bo jak kolega napisał autko zapala ale nie zawsze więc co raz grzeją a raz nie? poza tym miałem walnięte 3 z 5 świec tamtej zimy i samochód zapalał troszkę trudniej ale za każdym razem. Ja jednak optował bym że to coś z elektroniką jest jednak jak wiemy nasze mokre włoszki mają takie swoje humory związane z elektryką, osobiście obstawiał bym imobilajzer to ze nic nie wyświetla na desce nie znaczy że dalej coś nie łączy może gdzieś coś nie pasuje po drodze z imo do komputera i kluczyk rozblokowuje imo ale komputer nie zawsze o tym wie. Nie wiem do końca jak to jest rozwiązane w lanci kappie ale raczej tutaj bym szukał.
Lancia kappa 2.4 JTD
Alfa 147 GTA
Alfa 147 GTA
Albo chwyciło paliwo w przewodach po obniżeniu temperatury i dlatego jest głucho - albo faktycznie immubilajzer - ja przerabiam ten temat na bieżąco ale ja wiem kiedy nie puszcza bo kontrolka świeci .
Wyjąłem antenkę(cewkę) która jest na stacyjce za obudową i mam ją na zewnątrz i kluczyk przekładam bezpośrednio przez tą antenke i kontrolka gaśnie od razu i autko pali.
Można też zrobić prób podgrzać kluczyk do około 60 stopni i powinno zadziałać - to jest rada wielce uczonego naszego kolegi" lancia 1969 "
dał mi tą radę i się sprawdziła.
dał mi tą radę i się sprawdziła.
Jeśli chodzi o immobiliser to kontrolka gaśnie od razu i problem z odpalaniem pojawia się na wszystkich kluczach. Świece wymieniałem pół roku temu wszystkie 5 na oryginały Bosch'a, a przed wymianą odpalała na lekkim mrozie (takim jaki jest teraz) tylko z dwiema dobrymi świecami. Może rzeczywiście to wina filtra paliwa. Wymieniany również ok 6-8 miesięcy temu na nowy, nigdy jednak z niego nie upuszczałem paliwa (a więc i nie pozbywałem się wody), bo jest tam strasznie trudne dojście, z góry jest to prawie niemożliwe, a próbowałem.
Jeśli miałeś paliwo kupione jeszcze jak było ciepło - to możesz mieć to co mie spotkało - zapomniałem o zimie. Przyszedł nagły spadek temp. ,paliwa
miałem końcówkę musiało być zmieszana z wodą - poszła galareta i przypychała przewody .Dlatego o tym przypominam,że pisałeś ,że od dwóch dni masz kłopoty a wtedy zaczął się mróz.
Trzeba kupić uszlachetniacza do rozrzedzenia ropy lub denaturatu wlej całą butelke - zresztą zależy ile masz paliwa.Denaturat wytrąca wodę ....uszlachetniacz ma podobne działanie a ponadto wytrąca parafinę i poprawia parametry paliwa .........
-_________________________
lancia dedra 19td 1995
miałem końcówkę musiało być zmieszana z wodą - poszła galareta i przypychała przewody .Dlatego o tym przypominam,że pisałeś ,że od dwóch dni masz kłopoty a wtedy zaczął się mróz.
Trzeba kupić uszlachetniacza do rozrzedzenia ropy lub denaturatu wlej całą butelke - zresztą zależy ile masz paliwa.Denaturat wytrąca wodę ....uszlachetniacz ma podobne działanie a ponadto wytrąca parafinę i poprawia parametry paliwa .........

lancia dedra 19td 1995
Kolega miał na myśli, że wiąże wodę i wtedy taka mieszanka może być przepalona, bo niejako jest wtedy wymieszana z paliwem."jerzy" pisze:Denaturat wytrąca wodę ....uszlachetniacz ma podobne działanie a ponadto wytrąca parafinę i poprawia parametry paliwa .........![]()
lancia dedra 19td 1995
Zaraz biorę się więc do roboty, spuszczę porządną szklanę z filtra paliwa, zatankuję do pełna (pół zbiornika jest) "świeżym" olejem napędowym. Jak to nie pomoże to uszlachetniacz, jeśli on też nie to pół litra denka do baku i zobaczymy. Mam nadzieję, że ten denaturat szkodliwy nie jest... (nie chodzi mi o picie oczywiście, hehe)
Miejmy nadzieję, że samo paliwko zimowe wystarczy...
Zanim rozbierzesz pół samochodu szukając antenki immo, spróbuj nagrzać samochodzik w garażu. O ile masz taką możliwość. Awaria immobilizera ma chyba niewiele wspólnego z niską temperaturą. Jeśli w ciepłym garażu odpala 100/100, to jednak będzie paliwo, ewentualnie świece. Co do świec, to spróbuj odpalić autko od razu po rozłączeniu przekaźnika (słychać takie ciche klik), a nie po zgaśnięciu kontrolki, świece grzeją jeszcze jakiś czas po zgaśnięciu kontrolki. Wymiana świec pół roku temu nic nie znaczy - w swoim Tipo miałem spalone po 2 miesiącach. Bosh też w zasadzie nie daje 100 pewności ( na 4 nowe świece 1 padnięta była jeszcze przed zamontowaniem) Sprawdź też bezpiecznik świec żarowych
Lancia Kappa 2.0 20v
LPG Stag 300
LPG Stag 300
No tak ale jak była by padnięta świaca sygnalizowała by to kontrolka mrugając po przekręceniu kluczyka wiem bo miałem uszkodzone świece i tak sie to odbywa. Może to faktycznie problem z paliwem tylko dlaczego czasami odpala???
Lancia kappa 2.4 JTD
Alfa 147 GTA
Alfa 147 GTA
Ja bym się wybrał na komp do serwisu bo mysle cze tu nie pada centrala.A czy swieci ci czek??