Lybra - problem z odpaleniem silnika

amaru
Dopiero zaczyna na naszym forum
Kontakt:

Lybra - problem z odpaleniem silnika

Post autor: amaru » 19 paź 2009, 23:38

Witam,
Mam problem z odpalaniem silnika. Otóż po przekręceniu kluczyka w stacyjce dopiero za którymś razem zaskakuje rozrusznik a w między czasie słychać tylko jakby hmm... ciężko to ubrać w słowa - cichy szum czy coś takiego, w każdym razie wydaje mi się że to bendiks ale może się mylę?
Czy ktoś może wie czy to tylko(aż?) bendiks czy też cały rozrusznik trzeba będzie wymieniać i ile to wszystko może kosztować?
Pozdrawiam
Finezja Smaku... Poczuj Smak Wyjątkowości...

Awatar użytkownika
Ara
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: problem z odpleniem silnika

Post autor: Ara » 20 paź 2009, 0:18

Jeżeli jest już uruchomiony zapłon, to ten cichy szum (jak to określiłeś) może być poprostu dźwiękiem pracującej pompy paliwowej. Problem może mieć dwa rozwiązania.
I - stacyjka jest uszkodzona i nie styka na pozycji rozrusznika.
II - szczotki na rozruszniku są do wymiany (jak problem się pojawi, spróbuj przyp : cenzura : ić gazrurką w rozrusznik (nie za mocno) i wznów próbę odpalenia)

Czasami gdy szczotki są zużyte, mogą nie być w stanie napędzić rozrusznika (gdy zatrzymają się na niewłaściwej pozycji). Gdyby był to bendix, rozrusznik kręcił by po przekręceniu kluczyka, a jedynie nie napędzał by silnika. Tym samym nie musisz kupować rozrusznika, a jedynie dać go do dobrego elektryka (u mnie w delcie, wymiana szczotek, łożysk i zabezpieczenie całości, kosztowała 70zł)

Awatar użytkownika
DeviLL
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Odp: thema - problem z odpleniem silnika

Post autor: DeviLL » 20 paź 2009, 16:16

Jesli to jest taki dzwiek jakbys papierem sciernym tarl o papier scierny to rozrusznik lipny ;) Ja tak kiedys mialem ,ze lekko przyrdzewial , ale za 2gim zakreceniem juz bylo w normie i problem zniknal :D

Awatar użytkownika
Mariusz91
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Mariusz

Post autor: Mariusz91 » 20 paź 2009, 20:41

Cichy szum słyszysz prawdopodobnie od małego wiatraczka który znajduje sie za małą krateczką po prawej stronie od kierownicy pod zegarami. Spróbuj ściągnąć obudowę kierownicy i posprawdzaj czy wszystkie kable są na swoim miejscu ( mi raz po prostu wypadł :lol: ) Jak nie, to możesz sprawdzić kabel na rozruszniku czy dochodzi do niego prąd i czy nie jest zasniedziały. Jeżeli dochodzi no to rozrusznik do roboty. Odgłos bendixa jest dość wyraźnie słyszalny. Wiem bo mam właśnie rozrusznik do roboty ;)

amaru
Kontakt:

Post autor: amaru » 20 paź 2009, 22:34

Hej,
Po pierwsze sprostowanie - nie wiem czemu w temacie pojawiła się thema. Ja użytkuję lybrę, ale pewnie gdzieś po drodze rejestracji albo wpisywania tematu popełniłem błąd.

Co do objawów - ten dźwięk to jednak chyba coś takiego że silniczek w stacyjce się kręci tylko szczotki nie chcą za każdym razem zskoczyć. A więc czy to jest bendix?

Awatar użytkownika
Gepard
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Gepard » 21 paź 2009, 1:51

amaru pisze: Co do objawów - ten dźwięk to jednak chyba coś takiego że silniczek w stacyjce się kręci tylko szczotki nie chcą za każdym razem zskoczyć. A więc czy to jest bendix?
Trochę dziwnie to opisałeś - jaki silnik w stacyjce? :roll: , ale faktycznie może to być bendix (czyli sprzęgło jednokierunkowe). Gdyby to były zawieszające sie szczotki, to słychać by było tylko "cykanie".
Ojciec michala1045.

- Kappa SW 2.4 TDS 1997 - moja była
- Y 1.2 16V 1997 - była żony.
- Lancia Phedra 2,0 jtd 2004 - była
Aktualnie na stanie
- Y 1,2 8v 2001 Marie Claire - żony
- Citroen BX 19 TRI, 1989
- MZ ES 250 1965 - mój rocznik :D
- Dodge Grand Caravan 3,3 2007

amaru
Kontakt:

Post autor: amaru » 21 paź 2009, 9:44

No może faktycznie dziwnie to opisuję, natomiast dźwięk ten wydobywa się ze stacyjki - po przekręceniu kluczyka dźwięk jakby coś tam w środku w stacyjce kręciło się natomiast nie zaskakują szczotki.

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Odp: Lybra - problem z odpleniem silnika

Post autor: Dudi » 21 paź 2009, 11:15

Kolego jeśli po przekręceniu kluczyka w stacyjce słyszysz delikatne tyknięcie i zero reakcji rozrusznika, ale za którymś razem zakręci i odpala bez problemu na 90% masz uszkodzony automat prądowy w rozruszniku.
Jak było lato też się tak zachowywał (czy bardziej odczywalne kiedy jest chłodno i wilgotno)???
Jeśli masz Diesla to niestety trzeba wyjąć rozrusznik i sprawdzić automat przed zamówieniem bo były montowane dwa typy (Bosch i Magneti Marelli). Eper tego nie powie.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ara
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Ara » 21 paź 2009, 15:32

Właśnie, jeszcze jeden detal odnośnie szczotek. Jak przekręcasz kluczyk, to ten "szum" trwa pewnie ze dwie sekundy i się wyłącza i słychać go po włączeniu zapłonu, a nie rozrusznika? W przypadku szczotek, po przekręceniu kluczyka przygasała by instalacja elektryczna (światło, kontrolki itp.).

amaru
Kontakt:

Post autor: amaru » 21 paź 2009, 23:24

Dudi pisze:Kolego jeśli po przekręceniu kluczyka w stacyjce słyszysz delikatne tyknięcie i zero reakcji rozrusznika, ale za którymś razem zakręci i odpala bez problemu na 90% masz uszkodzony automat prądowy w rozruszniku.
Jak było lato też się tak zachowywał (czy bardziej odczywalne kiedy jest chłodno i wilgotno)???
Jeśli masz Diesla to niestety trzeba wyjąć rozrusznik i sprawdzić automat przed zamówieniem bo były montowane dwa typy (Bosch i Magneti Marelli). Eper tego nie powie.
Faktycznie tak mi się wydaje że w dni deszczowe (ostatnich kilka) miałem te problemy z dużo większym natężeniem, a dzisiaj dla odmiany (dzień bez deszczu we Wrocku) odpalił mi od pierwszego przekręcenia kluczyka. Czyli co, automat prądowy?
Aha mam benzynę 2,0.

-- 21 Paź 2009, 23:27 --
Ara pisze:Właśnie, jeszcze jeden detal odnośnie szczotek. Jak przekręcasz kluczyk, to ten "szum" trwa pewnie ze dwie sekundy i się wyłącza i słychać go po włączeniu zapłonu, a nie rozrusznika? W przypadku szczotek, po przekręceniu kluczyka przygasała by instalacja elektryczna (światło, kontrolki itp.).
Jutro przyjrzę się temu dokładniej. Ale wydaje mi się że kontrolki nie przygasają. Ale sprawdzę to dokładnie.

Awatar użytkownika
maydayns
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maydayns » 24 paź 2009, 13:34

Ara pisze:Właśnie, jeszcze jeden detal odnośnie szczotek. Jak przekręcasz kluczyk, to ten "szum" trwa pewnie ze dwie sekundy i się wyłącza i słychać go po włączeniu zapłonu, a nie rozrusznika? W przypadku szczotek, po przekręceniu kluczyka przygasała by instalacja elektryczna (światło, kontrolki itp.).
A czy gdy przekrece kluczyk pierwszy obrot jest taki slaby (jakby aku byl padniety, ale od wczoraj mam nowke 71A) i dopiero za chwile rozrusznik sie rozkreca to bedzie wina tych szczotek?? od jakiegos czasu tak mam, jak chwile silnik pochodzi to troszke lepiej odpala ale tez czuc to zamulenie przy pierwszych obrotach rozrusznika.
Seat Leon

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 06 mar 2010, 19:05

Niestety, ale mam podobny problem. Zjechałem na Orlen co by załatwić potrzeby fizjologiczne, przychodzę, próbuję zapalić i cisza. W pierwszej chwili rozrusznik tak jakby zakręcił z 2 razy wałem i koniec. Mimo groźby zerwania paska odpaliłem go delikatnie na "popych" i normalnie dojechałem do domu. Teraz próbowałem odpalić i dalej nic, po przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki zachowują się prawidłowo, jednak po przekręceniu kluczyka słychać tylko 1-2 cyknięcia i cisza (kontrolki przygasają, więc raczej stacyjka podaje prąd na rozrusznik).

Co to może być? Ten automat prądowy, szczotki czy coś jeszcze innego??
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

szczawik

Re: Lybra - problem z odpaleniem silnika

Post autor: szczawik » 29 lis 2010, 13:57

Witam
Po włożeniu i przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki swieca ale niegasną i nie chce zapalic tzn wogole nie ma zadnej reakcji krecenia .Moze to byc rozrusznik,stacyjka czy coś innego.
Prosze o pomoc.
LANCIA Lybra 1,9 JTD SW 115 KM '02

Awatar użytkownika
DeviLL
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: DeviLL » 29 lis 2010, 14:23

Ostatnio u ciotki w nowym oplu pojawila sie taka sytuacja , lawetka do aso na gwarancji , wymiana cewki pomogla , wg mnie dziwne ;) moze tez byc komp

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 29 lis 2010, 14:25

szczawik pisze:Witam
Po włożeniu i przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki swieca ale niegasną i nie chce zapalic tzn wogole nie ma zadnej reakcji krecenia .Moze to byc rozrusznik,stacyjka czy coś innego.
Prosze o pomoc.
Czytaj wyżej.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”