Mogę w końcu zakomunikować, że zlot na Śląsku odbędzie się 25 października 2009 o godzinie 12. Oto szczegóły:
Mamy zarezerwowany zjazd do kopalni, zabytkowej kopalni Guido w Zabrzu. Zjedziemy na poziom 320 metrów. Jest to nieczynna kopalnia węgla, zaadaptowana na muzeum. Są działające kombajny węglowe, kolejki górnicze i szyb którym zjeżdża szychta na dół. Uważam, że ci co nie byli w kopalni będą mile zaskoczeni taką możliwością. Zapraszam wszystkich, nawet z innych rejonów kraju, okazja może się nie powtórzyć za szybko. Sam w kopalni byłem kilka razy (np zabytkowa kopalnia srebra w Tarnowskich Górach) ale nigdy nie w kopalni węgla. Będzie więc i dla mnie nie lada atrakcją.
Mamy pozwolenie wynegocjowane kilkoma telefonami i kilkoma dniami oczekiwania na wjazd na teren kopalni. Spotykamy się od 11.30 na parkingu. W południe wjedziemy na teren kopalni po konsultacji i mojemu wylegitymowaniu w ochronie obiektu. Wjazd ma na celu poustawianie autek w miejscu wolnym od innych zwiedzających jak i przygotowanie do pamiątkowych zdjęć grupowych. Dostaniemy fartuchy ochronne i czepki na głowę oraz kaski. Taki ekwipunek jest wymagany do zjazdu. Zalecają wygodne obuwie (absolutnie nie zakładać szpilek), można zabrać latarkę. Płacimy każdy za siebie. Przewodnik zabiera ze sobą grupę do maksymalnie 30 ludzi. Proszę zatem o deklarację przybycia. Muszę kilka dni przed zlotem zadzwonić i poinformować ile przewodników mają zarezerwować dla nas!. Dzieci mogą uczestniczyć w wycieczce jeśli mają 7 lat w górę.
Oficjalna strona Kopalni Guido
Cennik (zgodnie z www):
Zwiedzanie poziomu 320
Osoba dorosła 25 PLN
Młodzież szkolna, emeryci, renciści 20 PLN
Grupy szkolne liczące powyżej 10 osób, 15 PLN od osoby
Spotykamy się pod adresem:
ZKWK Guido
ul. 3 Maja 93
41-800 Zabrze
Tel/fax: 032 2714077
Tel/fax 032 2714859
Mapka dojazdowa
Zapraszam wszystkich chętnych na ten ostatni w tym roku spot lokalny który ma aspirację stać się jednodniowym zlotem łączącym kilka regionów kraju! Proszę o wpisywanie rezerwacji (wymagane dla przewodnika - napisałem powyżej)