Kappa- nie działa lewe światło przeciwmgielne tylne

Polej
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marcin

Kappa- nie działa lewe światło przeciwmgielne tylne

Post autor: Polej » 21 cze 2010, 19:31

Witam serdecznie,
jak w temacie- nie działa lewe tylne światło przeciwmgielne. Nie jest to żarówka, nie jest to też najprawdopodobniej kabel do poziomu przejścia z klapy bagaznika do karoserii. Wyłącznik w desce rozdzielczej po oględzinach również wygląda ok, choć nie rozbierałem go na części, jednak okablowanie wydaje się być nieuszkodzone.
Moje pytanie: gdzie szukać przyczyn usterki niedziałającego jednego światła? Oczywiście Infocenter podaje, że żarówka jest spalona.
Proszę o wskazówki gdzie i jak można sprawdzić przyczynę usterki.

Pozdrawiam
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD

Awatar użytkownika
Mariusz91
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Mariusz

Re: kappa- nie działa lewe światło przeciwmgielne tylne

Post autor: Mariusz91 » 21 cze 2010, 22:09

Nie wiem jak to jest w przypadku kappy ale ja w Themie miałem taką sytuacje. Nie świeciła mi prawa tylna pozycja. Nie było prądu na kablu. No więc rozkopałem pół auta idąc po kablu i doszedłem do infocenter (na którym wyświetlane było przerwanie obwodu we wszystkich pozycyjnych oprócz przedniej lewej :roll: ) okazało się ze jeden pin mi sie wysunął z wtyczki i nie stykał. Pomijam fakt ze jakieś dwa tygodnie wcześniej wyciągałem infocenter :lol: Moze w Kappie będzie podobnie :)

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 22 cze 2010, 10:50

Światłami przeciwmg. z tyłu steruje moduł IGE. Jeśli jesteś 100% pewien że kabelki masz sprawne to pozostaje tylko ten moduł . Sprawdź przy lampie kolory kabelków ( obstawiam że będzie to szary i szary z czerwonym paskiem) i odszukaj te kabelki przy module IGE. Moduł jest obok skrzynki z bezpiecznikami pod klapką przy lewym kolanie kierowcy. Można sobie tam pomierzyć czy napięcie się pojawia czy nie i już będziesz wiedział gdzie awaria. Uwaga : moduły w różnych latach były inne więc trzeba dokupować zgodnie z rocznikami ( numerami).

Awatar użytkownika
goldixll
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciej

Post autor: goldixll » 22 cze 2010, 11:05

prezesjm pisze:Światłami przeciwmg. z tyłu steruje moduł IGE. Jeśli jesteś 100% pewien że kabelki masz sprawne to pozostaje tylko ten moduł . Sprawdź przy lampie kolory kabelków ( obstawiam że będzie to szary i szary z czerwonym paskiem) i odszukaj te kabelki przy module IGE. Moduł jest obok skrzynki z bezpiecznikami pod klapką przy lewym kolanie kierowcy. Można sobie tam pomierzyć czy napięcie się pojawia czy nie i już będziesz wiedział gdzie awaria. Uwaga : moduły w różnych latach były inne więc trzeba dokupować zgodnie z rocznikami ( numerami).
A czy trzecie światło stopu lub oświetlenie tablicy rejestracyjnej też jest sterowane przez ten moduł IGE ?? ??

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 22 cze 2010, 11:13

goldixll pisze:
prezesjm pisze:Światłami przeciwmg. z tyłu steruje moduł IGE. Jeśli jesteś 100% pewien że kabelki masz sprawne to pozostaje tylko ten moduł . Sprawdź przy lampie kolory kabelków ( obstawiam że będzie to szary i szary z czerwonym paskiem) i odszukaj te kabelki przy module IGE. Moduł jest obok skrzynki z bezpiecznikami pod klapką przy lewym kolanie kierowcy. Można sobie tam pomierzyć czy napięcie się pojawia czy nie i już będziesz wiedział gdzie awaria. Uwaga : moduły w różnych latach były inne więc trzeba dokupować zgodnie z rocznikami ( numerami).
A czy trzecie światło stopu lub oświetlenie tablicy rejestracyjnej też jest sterowane przez ten moduł IGE ?? ??
W najstarszych modelach 3 światło stop było bezpośrednio z przełącznika później także przez IGE, oświetlenie tablicy przez cały okres przez IGE.

Awatar użytkownika
goldixll
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciej

Post autor: goldixll » 24 cze 2010, 21:03

prezesjm pisze:
goldixll pisze:
W najstarszych modelach 3 światło stop było bezpośrednio z przełącznika później także przez IGE, oświetlenie tablicy przez cały okres przez IGE.
Czyli powiedz mi dobry człowieku, skoro nie mam żadnych informacji na infocenter że nie mam światła stopu tzn że mam starszy typ i nie idzie on przez IGE ?? Dobrze myślę ?? Jeśli tak to gdzie szukać bezpiecznika/przekaźnika od trzeciego światła stop ??

Drugie pytanie to czy ten IGE ma prawo się grzać ?? Bo u mnie po jeździe jest gorący a rozebrawszy go te aluminiowe blaszki są wręcz bardzo gorące ??

Trzecie pytanie skoro jedna żarówka od światła tablicy ledwo co się jarzy (a woltomierz wskazuje ~10.5 V) gdzie i czego szukać (zwarcie/brak masy) ?? //przypomnę że właściwie dałem całą nową wiązkę która łączy bagażnik z klapą.

Przepraszam że się tak wcinam, ale cierpię teraz na chroniczny brak czasu i nie mam kiedy odstawić kappy do elektromechanika dlatego sam próbuję rozwiązać ten problem :|

Awatar użytkownika
vierov
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: vierov » 14 wrz 2010, 0:21

prezesjm pisze:
goldixll pisze:
Panowie, czy IGE to ECU, a jeżeli tak to czemu nazwy używa się wymiennie? Pytam, bo po wpisaniu w ePER numeru czarnej skrzynki (60620649) ulokowanej w mojej Kappie obok bezpieczników, pod lewym kolanem, wychodzi mi, że to ECU.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”