Lybra 1.8 16V - napinacz paska wielorowkowego?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Kontakt:
Lybra 1.8 16V - napinacz paska wielorowkowego?
Witam wszystkich. Potrzebuję porady dotyczącej lybry 1.8 16V VVt, konkretnie czy przy tym silniku występuje i ile rolek napinających pasek wielorowkowy (ten napędzający sprężarkę klimatyzacji, alternator, pompę wspomagania...). Ostatnio zaczęło mi coś piszczeć, szumieć pod maską w okolicach rozrządu, ale jakieś 3 miesiące temu podczas remontu kupiłem wszystkie nowe części (rozrządu + jedną rolkę prowadzącą pasek wielorowkowy około 70mm średnicy) Zamierzam zrzucić pasek i wykluczyć ewentualnie rolki rozrządu i ewentualnie łożyska na urządzeniach podpiętych pod pasek wielorowkowy. Nie kojarzę z pamięci czy jest tam rolka napinająca.
Wszystkich znających tą jednostkę napędową 1.8 16v VVt proszę o poradę.
Wszystkich znających tą jednostkę napędową 1.8 16v VVt proszę o poradę.
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Re: Napinacz paska wielorowkowego? Lybra 1.8 16V.
temat też mnie interesuje. mam chyba za słabo naciągnięty pasek (piszczy przez kilkanaście sekund od odpalenia)- moge go okręcić o ok pół obrotu, a chyba maksymalnie powinno się dać o ćwierć obrotu. Z tego co patrzyłem na eperze to jest napinacz w postaci rolki z mimośrodem i śrubą zabezpieczającą. Może jakiś fachman się wypowie.
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy
Re: Lybra 1.8 16V - napinacz paska wielorowkowego?
up
żeby nie zakładać nowego tematu
jak to jest z tymi napinaczami ? bo jest ich dwa
ręcznie regulowane ? nie sądzę, ale zapytać warto
zaczyna trochę piszczeć pasek i zamierzam go wymienić
może ktoś wymieniał w tym silniku pasek, jak się do tego zabrać ?
żeby nie zakładać nowego tematu
jak to jest z tymi napinaczami ? bo jest ich dwa
ręcznie regulowane ? nie sądzę, ale zapytać warto
zaczyna trochę piszczeć pasek i zamierzam go wymienić
może ktoś wymieniał w tym silniku pasek, jak się do tego zabrać ?
Lancia Lybra SW 1.8 LX
BRC SQ 24.11
BRC SQ 24.11
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Sylwek
Jest jeden samonapinacz od paska w/w.
-
- Imię: Sławek
Z tym "kwiczeniem" to jest różnie. Ja kiedyś miałem po prostu kwiczący pasek. Taki materiał. I choć nie wiem jak regulowałem. Kwiczał. Wkurzyłem się i wymieniłem. Założyłem. Cisza spokój. Bez regulacji.
PS. Czasem paski leżą w magazynach po 3,4 lata. Łatwo sobie wyobrazić co dzieje się z materiałem nieużywanym...Dlatego właśnie wszyscy chcą opony "świeże". A nie 3,4 letnie. Bo po prostu są twarde.
Pozdrawiam
PS. Czasem paski leżą w magazynach po 3,4 lata. Łatwo sobie wyobrazić co dzieje się z materiałem nieużywanym...Dlatego właśnie wszyscy chcą opony "świeże". A nie 3,4 letnie. Bo po prostu są twarde.
Pozdrawiam
-
- Imię: damian
Witam,
Mam problem u mnie również strasznie piszczał/szumiał pasek. Wymieniłem wszystkie rolki i łożyska nałożyłem nowy pasek odpaliłem silnik i po 10 min porwało pasek mechanik mówi ze krzywy napinacz napiszcie czy to możliwe i czy warto kopic używkę czy nowy. Z góry dzięki. ( jak ktoś ma tanią i dobrą używkę to pisać
)
Mam problem u mnie również strasznie piszczał/szumiał pasek. Wymieniłem wszystkie rolki i łożyska nałożyłem nowy pasek odpaliłem silnik i po 10 min porwało pasek mechanik mówi ze krzywy napinacz napiszcie czy to możliwe i czy warto kopic używkę czy nowy. Z góry dzięki. ( jak ktoś ma tanią i dobrą używkę to pisać

Ja wymieniałem napinacz poniewaz nie miał juz takiej siły naciągu i krzywo prowadziło pasek groziło spadnięciem , nie polecam używek jak nowy w autosklepie 94 zł kosztuje .