Zaślepianie EGR a skład spalin,policja-ewentualne problemy?

sg
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Grzesiek

Zaślepianie EGR a skład spalin,policja-ewentualne problemy?

Post autor: sg » 11 maja 2011, 16:08

Witam,
No właśnie, wybieram się na letko europejska wycieczkę i mam wątpliwości, czy jadąc z zaślepionym EGR nie narażam się na problemy z policją Austrii, Niemiec, Szwajcarii jakby mnie wzięli na poważne spytki jako, że mam przecież "10 letniego złoma z Euro4 (chyba)". Maja tam patrole możliwość sprawdzić skład spalin? Jak wygląda sprawa na naszym, polskim przeglądzie? Jak bardzo wzrasta poziom CO, CO2 i jakieś innego badziewia np. od siarki w spalinach? Może ktoś ma doświadczenie w tym względzie...
PZDR

Awatar użytkownika
thermano
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomasz

Re: Zaślepianie EGR a skład spalin,policja-ewentualne proble

Post autor: thermano » 12 maja 2011, 8:09

To zależy też od tego , czy przy zaślepieniu EGR był modyfikowny program , bo tak to właśnie powinno się odbywać . Wzrosnąć powinny jedynie tlenki azotu NOx .
"Jak pięknie się różnimy..."
DELTA 1.6 MultiJet ORO - EGR & DPF off z nową mapą : 149 KM / 362 Nm - Tramonto / Fiat 500 L PopStar 1.4 95 KM + LPG kolor BLACK / WHITE
Ty nie kupiłeś Lancii . Dostałeś Ją gratis . Zapłaciłeś tylko za udział w przedsięwzięciu ... No i przedsięwzięcie się zes...ło :(
-----------------------------------------

rysiuwalus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: rysiu

Re: Zaślepianie EGR a skład spalin,policja-ewentualne proble

Post autor: rysiuwalus » 16 maja 2012, 23:36

W dieslach nie ma tlenków bo paliwo spala sie w nadmiarze powietrza, może byc sadza w wyniku wzrostu dawki paliwa przy zwiekszaniu osiągów,EGR to recyrkulacja spalin w celu obniżenia temperatury spalania i obniżenia zużycia paliwa przy małych i średnich obciążeniach silnika.Podczas pomiarów nie ma problemu,bo i tak mieRZone jest tylko zadymienie spalin, a na to po zaslepieniu nie ma wpływu egr.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, 23:37 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ort

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”