Lybra - przymierzam się do kupna

Moderator: stabraf

JohnySiwus
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra - przymierzam się do kupna

Post autor: JohnySiwus » 07 wrz 2011, 8:50

Witam,

napaliłem się na Lybre. Jestem zainteresowany kupnem tego autka. Rocznik 200x ale bliżej x = 0. Pierwszy dylemat to diesel czy benzyna. Codziennie robie 20km (2 odcinki po 10km do pracy), więc daje nam to ok 5tys km rocznie. Do tego dojdzie ok 3-5tys km na "spontaniczne" wyjazdy (jakiś wyjazd do rodziny, na wakacje). Czyli jak widać rocznie pewnie do 10tys km uda się dotrwać. Pytanie co wybrać. Miałem już benzyniaka i miałem diesela (odpowiednio corsa i vectra). I diesel bardzo mi się podobał (mimo tego że był głośny) - mniej palił, tak mi się trafiło że nic się nie popsuło. Ale za to benzyniakiem nie musiałem się tyle martwić - czekać aż świece się rozgrzeją, powoli rozgrzewać silnik, potem go studzić, czekać na włączenie turbiny żeby kogoś wyprzedzić.

Pytanie jakie jest mniej więcej spalanie na dieselu a jakie na benzynie? Interesują mnie silniki, nie przekraczające 2 (z racji wysokiego OC).

Co polecacie? Jaką wersję lybry? Na co warto zwracać uwagę przy zakupie?
Zastanawiam się nad tymi dwoma:
Benzyniak
Diesel

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i poradę :)

Kris
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Re: Lybra - przymierzam się do kupna

Post autor: Kris » 07 wrz 2011, 9:13

W Twoim poście jest zbyt wiele pytań...
Odpowiedzi na prawie wszystkie (za wyjątkiem "co sądzicie na temat umieszczonych ogłoszeń") znajdziesz na forum
Otwórz sobie puszkę, butelkę, zrób sobie kawę i poczytaj trochę. Na pewno wiedza, która jest zawarta na forum przyda Ci się podczas poszukiwań tej wymarzonej :)
Ja przed zakupem swojej Lybry posiedziałem jakieś dobre parę tygodni wertując informacje i po tym wiedziałem czego szukam :)
Owocnego poszukiwania tej jedynej :)
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy

Alan

Post autor: Alan » 07 wrz 2011, 9:23

W Lybrze w odróżnieniu od Vectry nie trzeba czekać na odpalenie turbiny przy wyprzedzaniu. :)

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 07 wrz 2011, 13:01

Przy tych przebiegach Diesel raczej nieopłacalny, a przy jeździe na tak krótkich odcinkach różne rzeczy mogą szybko powychodzić, że o wysokim spalaniu zimą nie wspomnę.
Na Twoim miejscu szukałbym benzyniaka, ale w miarę możliwości z motorkiem 2,0 - jest chyba najbardziej bezproblemowy.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Post autor: Heathen » 07 wrz 2011, 13:14

2,0 i w mieście 13l...(chyba że LPG)
Raczej 1,6 do miasta i nic więcej:) no chyba że koledze spalanie zwisa:)
QV...soon:)

JohnySiwus

Post autor: JohnySiwus » 07 wrz 2011, 13:35

No właśnie chodzi mi o jak najbardziej ekonomiczny wybór. W ogłoszeniach podają spalania z kosmosu, więc wiem że na nich nie warto polegać.
Też mi się wydaję, że benzyniak będzie dobrym wyborem, aczkolwiek od pół roku robię takie odcinki na dieselu i problemów nie ma.

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 07 wrz 2011, 13:58

Heathen pisze:2,0 i w mieście 13l...(chyba że LPG)
Raczej 1,6 do miasta i nic więcej:) no chyba że koledze spalanie zwisa:)
Jak kto woli, ale ten 1,6 spali w mieście z 10-11 litrów LPG, więc nie wiem jak kolega, ale dla mnie może być 2l/100km LPG więcej, ale przynajmniej da się swobodnie jeździć :)
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Heathen » 07 wrz 2011, 14:02

Wiesz wszystko zalezy od szczescia
Kupisz diesla bo taniej wyjdzie jazda, a tu nagle dwumasa do wymiany, a tu turbo cieknie itd itd
Owszem nikt nie mówi ze do miasta diesel sie nie nadaje. Sam pewnie kupilbym nowego 1,3mjet....do miasta, ale nie 2 litrowego 12 letniego diesla...bo wtedy pozorne oszczędności w przypadku awarii mówią papa
Kamilu dochodzą jeszcze koszty serwisowania 2,0 i 1,6 a one są dużo większe, niekiedy sama wymiana rozrządu w 2,0 okazuje się magią (wyciągać czy nie ten silnik :lol: ), a i 5 gar do czegoś zobowiązuje:) poza brzmieniem trzeba o niego zadbać (papu, świece)

Awatar użytkownika
cysiek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: cysiek » 07 wrz 2011, 14:20

No to stary wybrałeś sobie auto "ekonomiczne"
Ja swoją już w sumie 3 latka będzie jak jeżdżę. Na miasto jej nie lubię a jako że mieszkam w Warszawie to z komunikacją miejską nie mam problemów. Jeżdżę nią do rodziny ok 170km i wtedy właśnie pokazuje swój potencjał Lyberka. Diesla nie miałem więc się nie wypowiem ale moja benzynka pijawka czasami 2/3 tyg niepalona stoi i bez zająknięcia pali. A i jak dla mnie najważniejsze tj. nie każdy mechanizator Ci zrobi takie autko. Ja już trochę zdrowia zjadłem i paliwa przepaliłem na poprawki i reklamacje (albo mam tak kapryśny egzemplarz)
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast

JohnySiwus

Post autor: JohnySiwus » 07 wrz 2011, 14:22

Znalazłem coś takiego:

http://www.autocentrum.pl/spalanie/lancia/lybra/

Są do dane w miarę prawdziwe?

Awatar użytkownika
cysiek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: cysiek » 07 wrz 2011, 14:29

Co do Lybry 2.0 jak mnie szarpie po kieszeni to:
Miasto - lubię powyprzedzać to ok 14l,
Patrolem - to może i będzie 7,3l ale to z 70-80km/h ale u mnie przeważnie jest 8,5l
Pozdrawiam
Cysiek

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Heathen » 07 wrz 2011, 14:32

W moim przypadku (1,8) spalanie ( z klimą latem) IDEALNIE pokrywa się z tym deklarowanym przez producenta:)
1,6 Spalanie (miasto/trasa/średnie): 11,2/6,4/8,2. Dla wersji SW o 0,2 wyższe.
1,8 Spalanie (miasto/trasa/średnie): 11,8/6,3/8,3. Dla wersji SW o ok. 0,2 wyższe.
2,0 Spalanie (miasto/trasa/średnie): 13,8/7,5/9,8. Dla wersji SW o ok. 0,2 wyższe
1,9 jtd Spalanie (miasto/trasa/średnie): 8,1/4,7/5,9. Dla wersji SW o ok. 0,2 wyższe.
2,4 jtd Spalanie (miasto/trasa/średnie): 8,9/5,3/6,6. Dla wersji SW o ok. 0,2 wyższe.
Te z AC mają jedną wadę, brak tego samego pkt odniesienia. Producent porównuje to w tych samych warunkach, co nie oznacza że spalanie musi być zgodne może być wyższe jak i niższe:) a zależy od wielu czynników

Awatar użytkownika
cysiek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: cysiek » 07 wrz 2011, 14:34

Ja tu tak trochę marudzę i psioczę na to moje auto i ile razu już sobie myślę sprzedam ja ale za każdym razem jak wsiadam odpalam motor i zaczyna mi tańczyć na trasie to zapominam o sprzedaży. Ps myślę nad drugą kappa coupe 2,0 20V
Pozdrawiam
Cysiek

Kris
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Kris » 07 wrz 2011, 14:54

Jeśli chodzi o trasę 20km dziennie to spalanie LPG wychodzi mi ok 10.5l/100km + startowanie na benzynie. W ciepłe dni ok 500m (przy 25* na dworze), w zimie 1,5-1,8km (-10*). drogę mam prostą, 2światła po drodze więc to raczej jazda pozamiejska dynamiczna :) Co do wkładania LPG to zdania są podzielone. Ja też patrzę na ekonomię więc gaz założyłem i na dzień dzisiejszy po 8-miu miesiącach eksploatacji na LPG jestem w pełni zadowolony. Żaden silnik benzynowy w Lybrze nie służy ekonomicznej jeździe. A diesel na te odległości... mam kolegę, który jeździ do roboty TDI-kiem 3km. Raz w tygodniu jedzie dłuższą trasą aby pozwolić mu się rozgrzać i włączyć turbinę :)
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy

laly2000

Post autor: laly2000 » 07 wrz 2011, 15:11

3km to chodziłbym pieszo ;D
Spalanie w 2.0 mam jak w sygnaturce, ale spokojnie jeżdżę, nie szaleję. Dopiero rok z kawałkiem jeżdżę i szkoda by było się zabić :)
Jeżdżę 23-30km w jedną stronę codziennie w tygodniu. Fachowcy od gazu za zestaw zaproponowali mi 3900, więc ostatecznie olałem temat, bo szkoda mi dziurawić auto.
Może to i niezbyt ekonomiczne, ale jak na razie nie żałuję zakupu.

Drogi serwis - to fakt, niestety. Silnik do wyjęcia, ok 10h pracy dla wprawionego mechanika.
Powiem tak - jeśli nie przeraża Cię koszt ok. 70gr/km lub więcej (paliwo+eksploatacja), to możesz śmiało kupować benzynę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lybra/Lybra SW”