Temperaturę utrzymuje bardzo dobrze ok.90C i trzyma. Koszt termostatu 19,60 zł Vernet jak w opisie. Pozostał mi oryginalny Vernet 46795667 za 180zł. Ale zaoszczędziłem na robociźnie 200 zł. Polecam to druciarstwo w szczególności dla posiadaczy JTD 115kM ponieważ podgrzewacz spalin przykręcony na dolną śrubę to koszmar. Może kiedyś wymienię na oryginał
A wygląda to tak:Przede wszystkim Witam wszystkich.
Na forum jestem już od dłuższego czasu Stilo mam od kilku msc.
Poniższy sposób montażu termostatu jest dla osób z dużą ilością siły w rękach.
Zabawę zaczynamy od zakupu termostatu np. ja kupilem Verneta 4493.89
Oraz 2 szt opasek.
Ta szeroka cześć to miejsce gdzie po włożeniu do węża skręcimu go opaską
Bardzo ważny jest wygląd jak powyżej oraz wymiar 'C" na zdjęciu poniżej który ma wynosić 37mm
Termostat ten montujemy w przewodzie pomiędzy oryginalnym termostatem a chłodnicą.
Niestety te kilka mm średnicy miedzy wężem a szerszym termostatem wymusza użycie sporej ilości siły przy wciskaniu.
Ja zrobiłem to w ten sposób, że wcisnąłem nowy termostat w wąż około 10mm a potem wciskałem zapierając cały waż o króciec z tworzywa na oryginalnej obudowie oryginalnego termostatu aż weszło na tyle że waż naszedł na swoje miejsce.
To tak jakbyście chcieli nałożyć wąż normalnie na króciec , tyle że przy okazji wpychamy nowy termostat.
Na końcu montujemy opaski skręcane.
Jedna idzie na króciec oryginalnej obudowy termostatu.
Druga skręcamy zamontowany termostat w miejscu zgrubienia ,wymiar "B" z rys.
Reszta zdjęć:
A teraz kilka uwag:
Pamiętacie że wycieknie trochę płynu, więc należy się zabezpieczyć w nowy, u mnie zeszło 2l płynu.
Należy wszystkie czynności wykonać na lekko ciepłym silniku, wciskanie nowego termostatu w węza będzie duuużo łatwiejsze.
To tyle z instrukcji
Teraz kilka zdań do postów które zaraz się pewnie pojawią...
Kupiłem diesla zdając sobie sprawę z kosztów utrzymania i drogim serwisowaniu.
Stać mnie na to żeby wymienić ten termostat nawet w serwisie.
Owszem około 500PLN z wymiana raz na 100000 km to niewielki wydatek. I jest to niejako rozsądne.
Tylko mnie chodzi o pewien fakt:
Nie lubię, wręcz nienawidzę jak ktoś mnie oszukuje i naciąga na koszty robiąc wodę z mózgu.
A płacenie 300 PLN za cześć w której zepsuje się element za 15 PLN jest dla mnie zwykłym naciąganie klienta na koszty.
Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.
Życzę wszystkim pionowej pozycji wskaźnika temperatury