Kappa 16VT- jakie wybrać sprzęgło
- pani_bichoniowa
- Klubowicz
- Imię: Karolina
Kappa 16VT- jakie wybrać sprzęgło
Witam,
Muszę kupić do skrzyni biegów w/w Lancii docisk sprzęgłowy wraz z łożyskiem - wypracowała się sprężyna "słoneczko". Takie dostałam zlecenie od mechanika. Poprzednio kupione były części od Valeo (lub jakoś tak). Wszystko od sprzęgła wygląda prawie jak nowe prócz tej sprężyny, która ponoć nawet po 200 tys. kilometrach nie powinna być tak wypracowana. Niestety akurat ta część ze sprężyną jest nierozbieralna i nie da się wymienić tylko sprężyny...
Jakiej firmy/producenta polecacie kupić ten docisk ?
Muszę kupić do skrzyni biegów w/w Lancii docisk sprzęgłowy wraz z łożyskiem - wypracowała się sprężyna "słoneczko". Takie dostałam zlecenie od mechanika. Poprzednio kupione były części od Valeo (lub jakoś tak). Wszystko od sprzęgła wygląda prawie jak nowe prócz tej sprężyny, która ponoć nawet po 200 tys. kilometrach nie powinna być tak wypracowana. Niestety akurat ta część ze sprężyną jest nierozbieralna i nie da się wymienić tylko sprężyny...
Jakiej firmy/producenta polecacie kupić ten docisk ?
-
- Klubowicz
Re: Kappa 2.0 16v TB - skrzynia biegów-producenci
Coś mi się wydaje, że ten mechanik nigdy nie widział sprzęgła odciągowego. Łożysko oporowe jest wbijane w docisk, ale w efekcie jak ktoś nie ma pojęcia to wygląda właśnie jakby wpadło w słoneczko. Oczywiście przed ściąganiem skrzyni auto jeździło ?
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz
,Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V
Peugeot 206 cc 

- pani_bichoniowa
- Klubowicz
Oczywiście, że jeździło... Robimy swap silnika i to wyszło przy okazji, dodam ze w ubiegłym roku ten sam mechanik wymieniał to sprzęgło dlatego myślę, że wie o czym mówi... A może ja to źle przedstawiłam... Generalnie mam kupić nowe, tylko chce wiedzieć jakiego producenta, bo na alledrogo, jest LUK, VALEO i tzw. "europejskich producentów" - tylko akurat do kappy nie znalazłam, jedynie do dedry z tym silnikiem...
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Luk, Sachs, Valeo? Ja nie wiem czemu preferuję Sachsa. Kup najtańsze i akurat dostępne - czyli zapewne padnie na Valeo
choć jeśli dotychczasowe tak szybko się zużyło spróbuj może Luka.

Odp: Kappa 16VT- jakie wybrać sprzęgło
Do swojej kupiłem sprzęgło z Alfy GTA. Wyszło coś koło 1300-1400.
viva la macchina!
viva la macchina!
- pani_bichoniowa
- Klubowicz
Re: Kappa 16VT- jakie wybrać sprzęgło
nie no nie popadajmy w skrajność... ja chce tylko cześć sprzęgła nie całe bo reszta jest nowa 
Ech... patrze na to i co producent to inaczej wygląda...
Pogubiłam się...
Chyba muszę zrobić fotki tego ustrojstwa

Ech... patrze na to i co producent to inaczej wygląda...
Pogubiłam się...
Chyba muszę zrobić fotki tego ustrojstwa

- topcio
A może daj do zakładu regenerującego sprzęgła niech wymieni samą sprężynę?
- pani_bichoniowa
- Klubowicz
No właśnie problem jest z wyjęciem tej sprężyny, próbował czy da się wymienić ją ale wyszło że jest na stałe "zrośnięta" z resztą docisku, a przynajmniej ja to tak zrozumiałam...
- topcio
-
- Klubowicz
Tak jak pisałem jest to sprzęgło odciągowe, przed ponownym montażem należy wybić łożysko.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz
,Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V
Peugeot 206 cc 

- pani_bichoniowa
- Klubowicz
Dziękuję za nieocenioną pomoc
Mój mały kobiecy rozumek czasem nie ogarnia wszystkiego, ale jeszcze trochę części dokupię i następnym razem sama chyba złoże jakiś silnik... może do delty
Rozumiem, że na zdjęciu po lewej stronie jest docisk ze sprężyną "słoneczko", pośrodku którego jest łożysko? a z prawej to jest tarcza?
Co do regeneracji, dowiedziałam się przed chwilą, że był z tym w zakładzie ale się nie da, bo ta blacha jest tak powyginana i powycierana, że nie opłaca się tego regenerować.
Pozostaje mi tylko poszukać tego docisku, mam nadzieje, że znajdę w Krakowie na miejscu bo spieszno nam z tym. Czyli LUK albo Sachs...

Rozumiem, że na zdjęciu po lewej stronie jest docisk ze sprężyną "słoneczko", pośrodku którego jest łożysko? a z prawej to jest tarcza?
Co do regeneracji, dowiedziałam się przed chwilą, że był z tym w zakładzie ale się nie da, bo ta blacha jest tak powyginana i powycierana, że nie opłaca się tego regenerować.
Pozostaje mi tylko poszukać tego docisku, mam nadzieje, że znajdę w Krakowie na miejscu bo spieszno nam z tym. Czyli LUK albo Sachs...
- topcio
Takpani_bichoniowa pisze:Rozumiem, że na zdjęciu po lewej stronie jest docisk ze sprężyną "słoneczko", pośrodku którego jest łożysko? a z prawej to jest tarcza?
No i wszystko jasnepani_bichoniowa pisze:Co do regeneracji, dowiedziałam się przed chwilą, że był z tym w zakładzie ale się nie da, bo ta blacha jest tak powyginana i powycierana, że nie opłaca się tego regenerować.

Ja bym tak celował.pani_bichoniowa pisze:Czyli LUK albo Sachs..
Dziwię się, że jeszcze nie kupiłaś następnego auta i nie rozbierasz dla wprawypani_bichoniowa pisze: jeszcze trochę części dokupię i następnym razem sama chyba złoże jakiś silnik... może do delty![]()

- pani_bichoniowa
- Klubowicz
Oj nie kuś... gdybyśmy mieli własne podwórko z garażem to pewnie by tak było... Pod blokiem trochę niezręcznie rozbiera się auta... "Osiedlowy monitoring" nie tylko rejestruje obraz, ale jeszcze głośno komentuje swoje niezadowolenietopcio1 pisze: Dziwię się, że jeszcze nie kupiłaś następnego auta i nie rozbierasz dla wprawy.

Chyba sobie drugi fakultet z mechaniki pojazdowej zrobię po skończeniu doktoratu

28.05.12
Panowie źle to wygląda... przegooglałam co się dało i dostępność samego docisku Sachsa jest prawie zerowa... Luk - kolo 445 zł (ło matko) jak już się znajdzie... Valeo nie chce. Napisałam jeszcze do Autosklepu24 zobaczę co kolega DamianS odpisze, ale z tego co mają na Alledrogo to też Valeo...
Jak macie namiary na jakieś inne źródła to podajcie proszę...
Idę strzelić drinka przed jutrzejszą sesją sprawozdawczą

Valeo produkuje dla Fiata - otwierając pudełko Ricambi Originali mamy sprzęgło Valeo można więc ten produkt uznać za oryginalny.
Co więcej bardzo często sprzegła Sachs (szczególnie dla grupy Fiata) to Valeo z dodrukowanym numerem Sachsa - nawet się nie starają usunąc oznaczeń Valeo.
Moim zdaniem wszystkie wymienione firmy : Valeo, Sachs, Luk oferują bardzo podobną jakość. Kwestia ceny i dostępnosci.
Niestety sprzęgło do Kappy 2.0 16V TB nie jest tanie.
Co więcej bardzo często sprzegła Sachs (szczególnie dla grupy Fiata) to Valeo z dodrukowanym numerem Sachsa - nawet się nie starają usunąc oznaczeń Valeo.
Moim zdaniem wszystkie wymienione firmy : Valeo, Sachs, Luk oferują bardzo podobną jakość. Kwestia ceny i dostępnosci.
Niestety sprzęgło do Kappy 2.0 16V TB nie jest tanie.

Odp: Kappa 16VT- jakie wybrać sprzęgło
Kappa ma sprzęgło 230 czy 235mm?
viva la macchina!
viva la macchina!