Dedra SW - wymiana żarówek podświetlenia na LED
- horses
- Forumowicz/ka
- Imię: Adam
- Kontakt:
Dedra SW - wymiana żarówek podświetlenia na LED
Witam.
Dziś rozmontowałem panel klimy - nie świeci podświetlenie, tam ponoć trzeba te diody przelutować no to oddałem do zrobienia.
Wymontowałem też całą deskę w której się praktycznie nic nie świeci. No i mam pytanie, pozostać przy tradycyjnych żarówkach, czy powymieniać to na żarówki LED. Co jest za: mniej energii, "chyba" się mniej grzeją, teoretycznie inna temperatura bieli.
Jak myślicie ?
Dziś rozmontowałem panel klimy - nie świeci podświetlenie, tam ponoć trzeba te diody przelutować no to oddałem do zrobienia.
Wymontowałem też całą deskę w której się praktycznie nic nie świeci. No i mam pytanie, pozostać przy tradycyjnych żarówkach, czy powymieniać to na żarówki LED. Co jest za: mniej energii, "chyba" się mniej grzeją, teoretycznie inna temperatura bieli.
Jak myślicie ?
Re: Dedra SW - wymiana żarówek podświetlenia na LED
Myślimy że się da i że można
I myślimy że zabawy z diodami lubimy 

- horses
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
A jakiś pomysł ze zmianą koloru ? Ale tak żeby nie wyszło "wiejsko" 
Lub w momencie pozostania przy oryginale, zamontować tak jak było białe czy np zielone ?

Lub w momencie pozostania przy oryginale, zamontować tak jak było białe czy np zielone ?
W delta/dedra zmiana podświetlenia to wyzwanie,tarcze są cienkie jak papier i można je momentalnie uszkodzić. Białe czy zielone? Hmm...najlepiej kupić dwa zestawy.Kosztują grosze i testować.
- horses
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
No tak, tylko że teraz mi przyszło do głowy, jeżeli zamontuje zieloną diodę to wskazówka np licznika też się podświetli na zielono. To chyba przy oryginale zostanę.
Zawsze można wskazówce dorobić osobne podświetlenie...np czerwone
- horses
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
:p za dużo grzebania. Podświetliłem latarka LED taką bardzo mocną, już widzę jak to będzie wyglądać w przypadku białych diód. Uważam że jest OK. Zamówię więcej to i w kontrolkach powymieniam od razu.
Tylko zamawiaj takie przystosowane do zasilania 12V
Odp: Dedra SW - wymiana żarówek podświetlenia na LED
A czy nie będzie tak, że po wymianie na LED podświetlenie zrobi się wyraźnie punktowe?
Druga sprawa, po co wogóle myśleć o zmianie oświetlenia z zielonego na...zielone?
Trzecia sprawa, po co zmieniać skoro fabryczne oświetlenie sprawdza się naprawdę dobrze?
viva la macchina!
Druga sprawa, po co wogóle myśleć o zmianie oświetlenia z zielonego na...zielone?
Trzecia sprawa, po co zmieniać skoro fabryczne oświetlenie sprawdza się naprawdę dobrze?
viva la macchina!
- horses
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Oglądałem te zamienniki LED i są tak zrobione że nie świecą punktowo a tak jak żarnikowe. Są nawet tak samo na wymiar. W sumie jakby miały świecić punktowo to by ludzie nimi ie zastępowali tych starych.
Chodzi o naprawę fabrycznego, bo go w zasadzie w całym samochodzie ... nie ma, wszystko przepalone.
No i LED vs żarnik - mniejszy pobór energii, mniej ciepła.
Niby te żarnikowe dalej też można bez problemu kupić, choć dziś pytałem w IC to nie mieli już w ogóle.
Chodzi o naprawę fabrycznego, bo go w zasadzie w całym samochodzie ... nie ma, wszystko przepalone.
No i LED vs żarnik - mniejszy pobór energii, mniej ciepła.
Niby te żarnikowe dalej też można bez problemu kupić, choć dziś pytałem w IC to nie mieli już w ogóle.
Odp: Dedra SW - wymiana żarówek podświetlenia na LED
Ja kilka dni temu walczyłem z tematem w dwóch samochodach. Żarówki kupiłem bez problemu i kosztowały jakieś grosze.
Co do poboru energii i wydzielania ciepła to nie sądzę, żeby wymiana kilku żarówek 1,2W na odpowiedniki LED dało jakieś zauważalne oszczędności.
viva la macchina!
Co do poboru energii i wydzielania ciepła to nie sądzę, żeby wymiana kilku żarówek 1,2W na odpowiedniki LED dało jakieś zauważalne oszczędności.
viva la macchina!
- horses
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
No i nie wiem czy tak nie skończę, bo niespecjalnie chce mi się bawić w wysyłki z allegro. Te żarówki to są T5, tylko myślałem że bez problemu je w hurtowni dostanę a tu lipa. Na stacjach to i owszem są. Pewnie też będą w tych wszystkich moto marketach. Narazie czekam na linkę do liczników, jutro ma do IC dojść. Jak już zegary wykręciłem to i linkę wypada wymienić
30 V
Tak że suma sumarum kupiłem zwykłe żarnikowe po 80gr/szt. poskładałem, ha ale ładnie świeci. Deska cała, nadmuchy, panel klimatronika, popielniczka.
Zostały teraz podświetlenia przełączników ale tu będzie grubsza robota bo są inne znacznie mniejsze żaróweczki i lutowanie dochodzi.
30 V
Tak że suma sumarum kupiłem zwykłe żarnikowe po 80gr/szt. poskładałem, ha ale ładnie świeci. Deska cała, nadmuchy, panel klimatronika, popielniczka.
Zostały teraz podświetlenia przełączników ale tu będzie grubsza robota bo są inne znacznie mniejsze żaróweczki i lutowanie dochodzi.
Zrób jakieś fotki w czasie roboty. Manetki, to rzadki temat, będzie dla potomnych.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- horses
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Manetek nie rozkładałem, bo świecą 
Za to dziś rozmontowałem wszystkie przełączniki od szyb i konsole środkową.
Udało mi się kupić żaróweczki te malutkie, zielone po 40 gr

świeci w sumie już wszystko, tzn pójdę jeszcze po ciemaku sprawdzić na wszelki wypadek.
O i jeszcze teraz zrobiłem, co prawda telefonem

Za to dziś rozmontowałem wszystkie przełączniki od szyb i konsole środkową.
Udało mi się kupić żaróweczki te malutkie, zielone po 40 gr

świeci w sumie już wszystko, tzn pójdę jeszcze po ciemaku sprawdzić na wszelki wypadek.
O i jeszcze teraz zrobiłem, co prawda telefonem

- Cocos
- Klubowicz
- Imię: Michał
No właśnie - manetki - ktoś wie jak się do nich dobrać?
Swego czasu też robiłem taką generalną wymianę żaróweczek. Wg mnie Dedra jest jednym z najładniej podświetlonych samochodów, przynajmniej w tej klasie. I nie trzeba żadnych ledów - zielone podświetlenie na żaróweczkach ma swój urok. Dzisiaj prawie każde auto świeci na czerwono czy niebiesko. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko wspomnianych manetek.
A dziś zabieram się za panel od klimy bo zgasło podświetlenie piktogramów - wniosek taki, że nie jest to wina żaróweczek.
A tak w ogóle to poszedłem krok dalej i dorobiłem podświetlenie do regulacji jasności podświetlenia deski rozdzielczej
Nie pomyślałem tylko, że będzie odbijać się w szybie po ciemku
Ale na szczęście odbija się wysoko, ponad obszarem na którym skupia się wzrok podczas jazdy, i w ogóle nie przeszkadza 
Swego czasu też robiłem taką generalną wymianę żaróweczek. Wg mnie Dedra jest jednym z najładniej podświetlonych samochodów, przynajmniej w tej klasie. I nie trzeba żadnych ledów - zielone podświetlenie na żaróweczkach ma swój urok. Dzisiaj prawie każde auto świeci na czerwono czy niebiesko. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko wspomnianych manetek.
A dziś zabieram się za panel od klimy bo zgasło podświetlenie piktogramów - wniosek taki, że nie jest to wina żaróweczek.
A tak w ogóle to poszedłem krok dalej i dorobiłem podświetlenie do regulacji jasności podświetlenia deski rozdzielczej