Lybra - wymiana świec żarowych
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Andrzej
Lybra - wymiana świec żarowych
Witam
Chciałem wymienić świece żarowe w lancia lybra 1.9 JTD 116km. Samochód oddałem mechanikowi i powiedział mi że nie wymieni bo trzeba ściągać kolektor z góry. Czy to prawda ??
Z góry dzięki
Chciałem wymienić świece żarowe w lancia lybra 1.9 JTD 116km. Samochód oddałem mechanikowi i powiedział mi że nie wymieni bo trzeba ściągać kolektor z góry. Czy to prawda ??
Z góry dzięki
Re: Lybra - wymiana świec żarowych
Hmmm, raczej nie wygląda to tak drastycznie - w mojej wymienili bez szału, co prawda dostęp jest lekko mówiąc beznadziejny, ale dla wprawnych mechaniorów nie stanowi to jakiegoś mega wyzwania :/
Tak jak kolega napisał da się wymienić bez zbędnych udziwnień. Co prawda dostęp nie jest super ale to nie zmienia faktu, że ściąganie kolektora jest zbędne.
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes
Wiesz jak byli by mądrzy to powiedzieli by, że trzeba głowice ściągaćJendrek pisze:Witam
Z góry dzięki

-
- Forumowicz/ka
A dam rade sam wymienić te świece ??
Jak masz troszkę samozaparcia, żyłkę majsterkowicza i klucze które podejdą to tak 

Jest:
-
- Forumowicz/ka
Ok Dzięki

To byłeś widzę u pseudo mechanika.
W kolektorze masz taki wcięcia ( wgłębienia ) właśnie po to żeby dojść do świec żarowych.
Z tego co pamiętam wystarczy mieć nasadki długie chyba 10, śrubokręty płaskie długie do zdjęcia przewodów, no i rękę sprawną bo do jednych idzie dojść ręką, a inne chyba te pod EGR już nie.
powodzenia
W kolektorze masz taki wcięcia ( wgłębienia ) właśnie po to żeby dojść do świec żarowych.
Z tego co pamiętam wystarczy mieć nasadki długie chyba 10, śrubokręty płaskie długie do zdjęcia przewodów, no i rękę sprawną bo do jednych idzie dojść ręką, a inne chyba te pod EGR już nie.
powodzenia
No i jeszcze mały szczegół taki czyli są dwa rodzaje świec na śrubkę i na nasadkę ale jedne i drugie robi się w podobny sposób i Adrian na pewno to już u siebie robił dlatego wie, że demontaż kolektora ssącego to po prostu kpinaCodee pisze:To byłeś widzę u pseudo mechanika.
powodzenia

no baaa.....cały komplet wymieniłem 2 lata temu, teraz mi ostatnio też coś zaświeciła kontrolka i mam dwie świece w zapasie, ale jak chciałem wymienić to kontrolka przestała się odzywać.
To dałem sobie spokój
To dałem sobie spokój
-
- Forumowicz/ka
Właśnie dzisiaj wymieniłem i bez problemu się dostałem do świec 

Panowie,
podepnę się pod temacik ja w ubiegłym roku wymieniłem 4 z 5 ponieważ nie można było jej wykręcić. Mieliście może coś takiego i jaka rada na to ?
Oczywiście moja to 2,4 jtd.
podepnę się pod temacik ja w ubiegłym roku wymieniłem 4 z 5 ponieważ nie można było jej wykręcić. Mieliście może coś takiego i jaka rada na to ?
Czytałem o takich przypadkach. Polecam udać się do kumatego mechanika który będzie znał temat. Przy siłowym i nieumiejętnym demontażu takiej świecy istnieje ryzyko, że może się ona urwać i zostać w silniku. Wtedy jest problem, demontaż głowicy i wyjęcie świecy. Podobno są specjaliści którzy zajmują się w bezinwazyjnym wykręcaniem takich świec. Na szczęście nigdy nie musiałem osobiście korzystać z takich usług.msl pisze:Panowie,
Najlepiej gdyby świecę udało się jednak zdemontować tradycyjnie.
Jest:
Krótki filmik poglądowy co się robi z ukręconą świecą żarową.Nie trzeba zdejmować głowicy.Dla zainteresowanych mogę polecić adres warsztatu który robi takie operacje jak na filmie.
link
link
jest Lancia Delta 1.6 2010 Alfa Romeo Mito 1.4 16V 2010 Alfa Romeo Giulietta 1.4 2011
była Lancia Lybra SW 1.9JTD 2003 Fiat Grande Punto 1.4 2005
była Lancia Lybra SW 1.9JTD 2003 Fiat Grande Punto 1.4 2005
- BlackLybraSW
- Forumowicz/ka
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Jedrek - jakich kluczy użyłeś ?
Lybra 1,9 JTD Power
OBDII pisać na priv lub maila oczywiście okolice ZST
OBDII pisać na priv lub maila oczywiście okolice ZST