Lybra 1.6 16v - jakie klocki, tarcze i sprzęgło?
Lybra 1.6 16v - jakie klocki, tarcze i sprzęgło?
Cześć,
Czeka mnie wymiana powyższych trzech części.
Zakład już mam- jak zawsze na heltmana:)
Mam problem jednak z firmami. W sklepie co innego mi polecają, a w necie każda opinia kłóci się z inną...
Tarcze: brembo- najdroższe, i nie wiem czy najlepsze.
Sanko- chyba najtańsze bo 230-250zł za 2szt i były opinie, że do lybr często stosowane i dobrze oceniane a inni pisali, że to najtańsza chińszczyzna.
TRW, lucas- troche tańsze od brembo, ale nie wiem czy warto na nie przyoszczędzić.
klocki: brembo- najdroższe
textar- w sklepie mówili, że lepsze od brembo i zwykle droższe- ale mają gdzieś na stanie o dziwo 20zł taniej. za to na necie pisali, że różnie z nimi bywa bo często pylą i piszczą.
Na necie pisali jeszcze o jakiś innych klockach ATE,delphi,bosch- ale nawet nie wiem jakie są za ile i gdzie są dostępne.
Ostatnia sprawa to sprzęgło.
Na allegro nie wiem czemu ceny wahają się od 200-600zł. Za kompletne sprzęgła, nawet tej samej firmy są w tych skrajnych cenach:
Valeo jest podobno montowany na pierwszy montaż- wiec jest chyba dobry ale o połowe droższy od wszystkich innych.
LUK- jest umiarkowany cenowo i w sklepie mówili, że niemiecki, bardzo dobry i nie będzie gorszy od valeo.
Są jeszcze jakieś MecArm i jakieś polskie za niewiele ponad 200zł.
Bardzo was proszę o pomoc w wyborze w każdej z tych kategorii. Co jest dobre a co nie i dlaczego. Koszt wymiany sprzęgła jest większy od części także nie warto oszczędzać, ale też nie ma co dawać drugie tyle nie wiedząc czy faktycznie warto. Opinie na necie i w każdym innym źródle są tak rozbieżne, że kompletnie nie wiem już co wybrać.
Jeżeli macie też jakieś tanie i pewne źródło z częściami (jestem z Krakowa) to również będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam
Kuba
Czeka mnie wymiana powyższych trzech części.
Zakład już mam- jak zawsze na heltmana:)
Mam problem jednak z firmami. W sklepie co innego mi polecają, a w necie każda opinia kłóci się z inną...
Tarcze: brembo- najdroższe, i nie wiem czy najlepsze.
Sanko- chyba najtańsze bo 230-250zł za 2szt i były opinie, że do lybr często stosowane i dobrze oceniane a inni pisali, że to najtańsza chińszczyzna.
TRW, lucas- troche tańsze od brembo, ale nie wiem czy warto na nie przyoszczędzić.
klocki: brembo- najdroższe
textar- w sklepie mówili, że lepsze od brembo i zwykle droższe- ale mają gdzieś na stanie o dziwo 20zł taniej. za to na necie pisali, że różnie z nimi bywa bo często pylą i piszczą.
Na necie pisali jeszcze o jakiś innych klockach ATE,delphi,bosch- ale nawet nie wiem jakie są za ile i gdzie są dostępne.
Ostatnia sprawa to sprzęgło.
Na allegro nie wiem czemu ceny wahają się od 200-600zł. Za kompletne sprzęgła, nawet tej samej firmy są w tych skrajnych cenach:
Valeo jest podobno montowany na pierwszy montaż- wiec jest chyba dobry ale o połowe droższy od wszystkich innych.
LUK- jest umiarkowany cenowo i w sklepie mówili, że niemiecki, bardzo dobry i nie będzie gorszy od valeo.
Są jeszcze jakieś MecArm i jakieś polskie za niewiele ponad 200zł.
Bardzo was proszę o pomoc w wyborze w każdej z tych kategorii. Co jest dobre a co nie i dlaczego. Koszt wymiany sprzęgła jest większy od części także nie warto oszczędzać, ale też nie ma co dawać drugie tyle nie wiedząc czy faktycznie warto. Opinie na necie i w każdym innym źródle są tak rozbieżne, że kompletnie nie wiem już co wybrać.
Jeżeli macie też jakieś tanie i pewne źródło z częściami (jestem z Krakowa) to również będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam
Kuba
-
- Forumowicz/ka
Re: Lybra 1.6- Jakie klocki, tarcze i sprzęgło?
Moje subiektywne opinie o niektórych wymienionych przez Ciebie firmach i ich produktach:
-Valeo: kupiłem sprzęgło tej firmy, bo fabryczne, również Valeo trochę szarpało. Nowe, po paru tyś. km przebiegu tak samo.Ponowna wymiana, tym razem na LUK-a, wreszcie spokój. Do silnika 1.6 16V, kosztowało 295 zł, razem z montażem: 500 zł, w serwisie Boscha.
Ale kiedyś widziałem oryginalne opakowanie sprzęgła LUK, w którym było sprzęgło Valeo.
- Textar, klocki hamulcowe tej firmy użytkowałem w Temprze. Wymieniłem raz i był długo spokój. Extra jakość.
-Brembo i Bosch b. dobre firmy, niestety, ich produkty są podrabiane. Tylko z pewnego źródła.
-Valeo: kupiłem sprzęgło tej firmy, bo fabryczne, również Valeo trochę szarpało. Nowe, po paru tyś. km przebiegu tak samo.Ponowna wymiana, tym razem na LUK-a, wreszcie spokój. Do silnika 1.6 16V, kosztowało 295 zł, razem z montażem: 500 zł, w serwisie Boscha.
Ale kiedyś widziałem oryginalne opakowanie sprzęgła LUK, w którym było sprzęgło Valeo.
- Textar, klocki hamulcowe tej firmy użytkowałem w Temprze. Wymieniłem raz i był długo spokój. Extra jakość.
-Brembo i Bosch b. dobre firmy, niestety, ich produkty są podrabiane. Tylko z pewnego źródła.
Były: Polski Fiat 125p 1.3/1.5 65KM/75KM, Polski Fiat 126p 0.65 24KM ,Skoda 105 45KM, Polski Fiat 125p 1.5 najpierw 75KM potem 82 KM,Fiat 131 Mirafiori 1.6 75KM, Polonez 1.6 87KM , Peugeot 309 1.3 65KM,Fiat Tempra SW. 1.9 TD 90KM, Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 110 KM,Lancia Lybra 1.6 103KM sedan LS, Fiat Stilo Multiwagon 1.9 mjtd 150KM, Fiat Grande Punto 1.3 mjtd 90KM, Fiat Bravo II 1.9mjtd 120KM,Lancia Delta III 1.4 T-jet 150KM,Fiat Stilo 1.4 95KM. Lancia Delta 1.4 T-jet 120 KM. Lancia Delta 1.9 Twin Turbo 190KM i Lancia Lybra SW Intensa 2.4 JTD 150 KM. Aktualnie : Ford Focus kombi lift 1.8 125 KM i Volkswagen Golf VII kombi 1.4 TSI 125KM
Służbowy: Renault 125KM
Piterstilo- wielkie dzięki za koment:)
Czekam na więcej:p
Super tanio Ci wyszła wymiana sprzęgła- gdyby w Krakowie za tyle sie dało...
Co do klocków- troche sie zraziłem do tego Textara- ale chętnie posłucham innych opinii. Co do brembo- jak dochodzi jeszcze dylemat czy to oryginał- to już zupełnie nie wiem jak wybrać...
Co do klocków- troche sie zraziłem do tego Textara- ale chętnie posłucham innych opinii. Co do brembo- jak dochodzi jeszcze dylemat czy to oryginał- to już zupełnie nie wiem jak wybrać...
Klocki Textara mam u siebie w Alfie (takie założył poprzedni właściciel) i nic nie piszczy, ani nic nadmiernie nie pyli. Hamują dobrze w normalnej jeździe, jednak przy mocy 150KM, podczas naprawdę ostrej jazdy tracą skuteczność (aczkolwiek sądzę, że zwykłe Brembo też by ją straciły) i dwa razy po zatrzymaniu miałem z nich trochę brzydkiego zapachu 
Ojciec u siebie w Lybrze 1,9JTD ma TRW i również dobrze się spisują, aczkolwiek ich nie przetestowałem, bo szczerze to ciężko pojeździć Lybrą tak jak 156

Ojciec u siebie w Lybrze 1,9JTD ma TRW i również dobrze się spisują, aczkolwiek ich nie przetestowałem, bo szczerze to ciężko pojeździć Lybrą tak jak 156

Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
-
- Forumowicz/ka
Zanim będziesz wymieniał, zapytaj się ile skasuje mechanik, za swoje części i robociznę.Jakuda pisze:Piterstilo- wielkie dzięki za koment:)
Zwłaszcza sprzęgło, bo tarcze i klocki hamulcowe, jak potrafisz i masz garaż, to możesz wymienić sam.
Jeśli zdecydujesz się na samodzielną wymianę, to sprawdź jakiej firmy masz zaciski hamulcowe i czy są czujniki zużycia.
Ate, albo Teves, i do nich dobierz klocki.
Były: Polski Fiat 125p 1.3/1.5 65KM/75KM, Polski Fiat 126p 0.65 24KM ,Skoda 105 45KM, Polski Fiat 125p 1.5 najpierw 75KM potem 82 KM,Fiat 131 Mirafiori 1.6 75KM, Polonez 1.6 87KM , Peugeot 309 1.3 65KM,Fiat Tempra SW. 1.9 TD 90KM, Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 110 KM,Lancia Lybra 1.6 103KM sedan LS, Fiat Stilo Multiwagon 1.9 mjtd 150KM, Fiat Grande Punto 1.3 mjtd 90KM, Fiat Bravo II 1.9mjtd 120KM,Lancia Delta III 1.4 T-jet 150KM,Fiat Stilo 1.4 95KM. Lancia Delta 1.4 T-jet 120 KM. Lancia Delta 1.9 Twin Turbo 190KM i Lancia Lybra SW Intensa 2.4 JTD 150 KM. Aktualnie : Ford Focus kombi lift 1.8 125 KM i Volkswagen Golf VII kombi 1.4 TSI 125KM
Re: Lybra 1.6 16v - jakie klocki, tarcze i sprzęgło?
tak jak pisałem- wymieniam u mechanika.
Nie podjął bym sie samodzielnie nawet wymienić klocki.
Mechanik polecał oczywiście brembo na klocki i tarcze oraz valeo.
Bardzo proszę jeszcze o jakieś opinie co do tych firm bo dalej nie wiem co wybrać:p
Pozdrawiam.
Nie podjął bym sie samodzielnie nawet wymienić klocki.
Mechanik polecał oczywiście brembo na klocki i tarcze oraz valeo.
Bardzo proszę jeszcze o jakieś opinie co do tych firm bo dalej nie wiem co wybrać:p
Pozdrawiam.
mam w jednej hurtowni do wyboru
sprzęgło: LUK bądź VALEO - z różnicą ponad 100zł
oraz klocki i tarcze: hart.samco.ABE/TRW/Brembo/Textar/Bosch. z różnicą 10-20zł jeden od drugiego, więc rozpiętość od 70-150...
Teraz już zupełnie nie wiem na co sie zdecydować:/
sprzęgło: LUK bądź VALEO - z różnicą ponad 100zł
oraz klocki i tarcze: hart.samco.ABE/TRW/Brembo/Textar/Bosch. z różnicą 10-20zł jeden od drugiego, więc rozpiętość od 70-150...
Teraz już zupełnie nie wiem na co sie zdecydować:/
-
- Forumowicz/ka
Skoro wymieniasz u mechanika, to on powinien Ci doradzić.
Mechanicy oprócz tego ,że mają rabaty w sklepach-hurtowniach, najlepiej orientują się jakie części są najlepsze, których się wystrzegać.
Z jakimi jest najmniej problemów,i które są naprawdę oryginalne. W przypadku nieprawidłowego doboru, na nich spada kłopot wymiany na właściwy.
Jak kupisz Luk-a, to nie bądź zaskoczony jak w opakowaniu będzie Valeo.
Mechanicy oprócz tego ,że mają rabaty w sklepach-hurtowniach, najlepiej orientują się jakie części są najlepsze, których się wystrzegać.
Z jakimi jest najmniej problemów,i które są naprawdę oryginalne. W przypadku nieprawidłowego doboru, na nich spada kłopot wymiany na właściwy.
Jak kupisz Luk-a, to nie bądź zaskoczony jak w opakowaniu będzie Valeo.
no jak by w opakowaniu luka było valeo to chyba nawet lepiej:) gorzej odwrotnie...
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
polecam jak najbardziej komplecik klocki i tarcze TRW bardzo dobrze się one sprawują.TRW nie jest specjalista w układach hamulcowych ale jest producentem wysokiej jakości którym na pewno się nie zawiedziesz.
Jeśli chodzi o sprzęgło to najlepiej Valeo jest on największym dystrybutorem sprzęgieł na świecie , także są one montowane na pierwszy montaż.
Wszystkie części są do nabycia w autosklep24.pl
Jeśli chodzi o sprzęgło to najlepiej Valeo jest on największym dystrybutorem sprzęgieł na świecie , także są one montowane na pierwszy montaż.
Wszystkie części są do nabycia w autosklep24.pl
Pierwsza sprawa - jeśli chodzi o Lybrę 1.6 w katalogach jest masa błędów. Jeśli chcesz uniknąć straty czasu i pieniędzy na odsyłanie niewłaściwie dobranych klocków proponuję kontakt z wyspecjalizowanym sprzedawcą.
TRW jest bardzo dobrym jakościowo produktem. Dobrą alternatywą są tarcze i klocki SAMKO. Sprzedaliśmy setki zestawów tego producenta - najwięcej właśnie do Lybry i klienci byli bardzo zadowoleni. Dobry stosunek ceny do jakości.
TRW jest bardzo dobrym jakościowo produktem. Dobrą alternatywą są tarcze i klocki SAMKO. Sprzedaliśmy setki zestawów tego producenta - najwięcej właśnie do Lybry i klienci byli bardzo zadowoleni. Dobry stosunek ceny do jakości.

-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Adam
Jeśli chodzi o jakość to najlepszym wyborem byłby niemiecki Zimmermann, niestety wycofał już z produkcji te tarcze.
Także w drugiej kolejności wybrałbym tarcze TRW, jednak co do klocków to już nie bardzo.
Pozdrawiam
Także w drugiej kolejności wybrałbym tarcze TRW, jednak co do klocków to już nie bardzo.
Pozdrawiam
Dzięki wszystkim za pomoc.
Pewnie za jakiś czas ponownie skorzystam z porad.
Trafiłem na autosklep24.
Zdecydowałem jednak kupić całość na miejscu.
Wybrałem opcję droższą i lepszą- hamulce- komplet TRW i sprzęgło VALEO.
Pozdrawiam
Pewnie za jakiś czas ponownie skorzystam z porad.
Trafiłem na autosklep24.
Zdecydowałem jednak kupić całość na miejscu.
Wybrałem opcję droższą i lepszą- hamulce- komplet TRW i sprzęgło VALEO.
Pozdrawiam