Dedra - zużycie gazu

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Dedra - zużycie gazu

Post autor: Kubek » 16 paź 2006, 15:03

Witam

co moze byc przyczyna tak ogromnego zuzycia gazu w mojej Dederce , ostatnio pali mi jak szalona, na trasie jest jeszcze okey 10-11 litrow ale po miescie to masakra teraz na 47 litrow przejechalem 300 km, czyli spalanie mi wyszlo 16 litrow i to ponad, a wczesniej na 12 litrach zrobilem 60 km !!!, i to wszystko podczas jazdy w miescie co temu moze sluzyc ? Bylem u diagnosty z 2 meisiace temu, i nic wtedy zle nie bylo

A zeby bylo malo to jeszcze mam taki bajer ze np. rano gdy juz jest zimno wyjezdzam, przejade pareset metrow i gdy na pierwszych swiatlach chce sie zatrzymac i hamuje to spadaja mi oborty i mi Dedra gasnie i potem z 3 minuty sie musze emczyc zeby ja odpalic ( nawet na benzynie ! ) potem jak juz odpali to nie ma zadnych prolemow ani jak silnik jest cieply.
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie :)

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Dedra - zużycie gazu

Post autor: aro » 16 paź 2006, 19:11

A czy byłeś wyregulować instalkę LPG? Sprawdź filtr powietrza.

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Dedra - zużycie gazu

Post autor: Kubek » 16 paź 2006, 20:42

instalke regulowalem 2 miesiace temu, dzis mialem pojechac ale mieli nie czynne jutro tam tez bede, a filtr powitrza to mam stozek, troche zakrzony ale nic pozatym :( ?

a wam dederki ile pala tak po miescie ?

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Dedra - zużycie gazu

Post autor: aro » 16 paź 2006, 21:01

"Jaqob" pisze:instalke regulowalem 2 miesiace temu, dzis mialem pojechac ale mieli nie czynne jutro tam tez bede, a filtr powitrza to mam stozek, troche zakrzony ale nic pozatym :( ?

a wam dederki ile pala tak po miescie ?
Moja weźnie 10-11l LPG po mieście.

Awatar użytkownika
wujek
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Dedra - zużycie gazu

Post autor: wujek » 16 paź 2006, 21:32

Witam,
To gaśnięcie może być efektem ustawienia zbyt niskiej temperatury przełączenia na gaz, jednoczesnie wzrasta wtedy zużycie gazu (zbyt niska temperatuira parownika).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Dedra - zużycie gazu

Post autor: Kubek » 16 paź 2006, 22:01

Dzieki wujek jak bede u gazownika to mu wspomne o tym i zdam efekty,

januszbb
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Dedra - zużycie gazu

Post autor: januszbb » 16 paź 2006, 23:13

Witam
Moja dedra 1.8 gazu bierze na mieście w przedziale 12 -= 14 l/100.
Przy przeglądzie inastalacji wyregulowali i wymienili filtr gazu "Tartarini" to poprawiła sie dynamika a zuzycie zamyka się max 13 l :)
Pozdrawiam januszbb

Anonymous

Dedra - zużycie gazu

Post autor: Anonymous » 17 paź 2006, 17:32

Rozmawialismy na ten temat z Jaqobem na gg, pochwale się moim spalaniem, niestety nogi nie mam lekkiej i robie krótkie trasy po mieście, spalanie około 16 lpg/100, trasa - średnia prędkość około 120 spalanie 10 lpg/100, trasa - niemiecki gaz - średnia 150 - spalanie 11lpg/100, byłem juz na ustawieniach, nic nie pomogło, wiem tylko jedno, wspólnie z Jaqobem mamy filtry stożkowe i z tego co sie dowiedziałem powoduja one równiez wieksze zużycie paliwa :wink:

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Dedra - zużycie gazu

Post autor: Kubek » 18 paź 2006, 18:04

Dzieki janusz za info, bylem dzis u gazownikow, powiedzieli ze mialem mieszanke o 3% wieksza niz norma ( niby 3% to 3 x wiecej ? ale nie wiem jaka w to matematyke zangazowali :D ) o tyle to dziwne ze dwa miesiace temu u nich to regulowalem :D niby to ma pomoc, mam sprawdizc po przepigu, doszli do wiosnku ze mi poprostu zalewalo gazem gary i dlatego tez nie moglem nawet odpalic na paliwie, niby ma byc spokuj no i mialem jedna swiece niedokrecona :(

Mam nadzieje ze spalanie spadnie !

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Dedra - zużycie gazu

Post autor: Kubek » 18 paź 2006, 20:57

i kijnia dalej mi sie tak dzieje ze musze pobeltac troche zeby ja odpalic, a ze spalaniem to jeszcze nie wiem,

Awatar użytkownika
zaba156
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Dedra - zużycie gazu

Post autor: zaba156 » 19 paź 2006, 10:49

gdzie zakladales gaz a gdzie go regulujesz??
Nuova Delta 1.6 8V LPG

Awatar użytkownika
nomads
Klubowicz
Klubowicz

Dedra - zużycie gazu

Post autor: nomads » 19 paź 2006, 15:25

Jaqob mówiłem że będzies miał tak samo jak :D
Ja rano zanim pojadę gdziekolwiek zapalam auto i czakam aż się trochę zagrzeje, gaszę na chwilę, zapalam i jadę. W przeciwnym razie pierwsze skrzyżowanie i również stop i krecenie. Człowiek wygląda jak dekiel a za mną kierowcy aż biali ze złości. A co do spalania w mieście to również 12-13 litrów w trasie 10-11 litra. Również ze stożkiem w wiadomym celu zamontowanym :fire:
W najbliższym czasie wybieram się do "magików" od elektroniki i elektryki samochodowej może coś znajdą.
Pozdrawiam :pirate:
Lancia Dedra 1.8 ie
Lancia Dedra 1.8 ie
Fiat 125 p
Peugot 206
604-957-586

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Dedra - zużycie gazu

Post autor: Kubek » 19 paź 2006, 21:52

Heheh nomads ty mi zawsze wykraczesz :D

zaba zakladalem na Kwiatowej i tez tam reguluje, w sumie teraz mi tak wyregulowali ze niby nie gasnie, narazie mi nie zgasl chociaz oborty na zimnie skacza ale nie gasnie a jak zgasnie to belta ale zapala, tylko boje sie ze spalanie dalej bedzie wysokie bo juz mi sie rezerwa od gazu zapalila, ale w sumie nic odemnie kasy za regulacje nie wzieli, wydaje mi sie ze trzeba by go bylo jeszcze troche skrecic i by bylo okey, bo ma mniejsza mieszanke juz ale i tak mi sie wydaje ze zaduzo, wyjezdze do konca te 23 litry ktore teraz zalalem i zobacze ile zrobie, jak zrobie 120 km znowu na tym to jade jeszcze raz i mowie zeby mi skrecili, wole zeby mi sie mulil na gazie niz go duzo palil bo jak chce zaszalec to i tak na benzynke sobie przelacze.

Awatar użytkownika
zaba156
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Dedra - zużycie gazu

Post autor: zaba156 » 19 paź 2006, 22:56

ja proponuje ci podjechac do innego ale dobrego zakladu gazowniczego :D i niech oni wyreguluja i co powiedza bo wiesz jak to jest jak robi regulacje ten co zaklada a ktos z "zewnnatrz" spojrzy na to od innej strony
Ja tez tak planuje zrobic bo mi sie wydaje ze mi pali za duzo ( ok 12l) a moj gazownik mi mowi ze tak ma palic to o czym ja bede z nim dyskutowal :D
PS slyszalem ze na przybyszowce jadac od rzeszow na krakow za sklepem DEMETER po prawej (na koncu dwu pasmowki) skrecic w prawo w mala drozke i tam szukac znakow : witaj : podobno chlopaki znaja sie na robocie i sa niedrodzy
Nuova Delta 1.6 8V LPG

januszbb
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Dedra - zużycie gazu

Post autor: januszbb » 19 paź 2006, 23:00

Czesc Jaqob
Z Twoich tekstów nie wynika jaką masz instalacje gazową. W jednym z postow stwierdzasz ze przelacza na gaz w okreslonej tem. W moim przypadku przelączenie następuje przy 2000 obrotow. tak więc nasze doświadczenia nie muszą sie pokrywac. :) Niemniej jednak jako świeży uzytkownik gazu / 3 m-ce/ sam slucham innych m.in. Darkobo na spocie w Tychach powiedział mi ze praktykuje ostanie 2-3 km kończyc jazdą na benzynie i to rozwiazanie sie sprawdza.
Poniewaz po ostatnie regulacji i ponownym zainstalowaniu oryginalnego zaworu gazu / poprzednik zamontował zwykły kurek/ - moja Dedra nie gasnie , trzyma obroty i . odpukać... działa bez problemów :D narazie jestem zadowolony. Musze przyznac ze wysoko oceniam profesjonalizm gazowników- chyba najlepszy serwis w Bielsku i okolicy
Pozdrawoam januszbb

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”