Nuova Delta - wskaźniki na desce - co to jest i jak działa?
Mam w Delcie po prawej stronie na tablicy wskaźników symbol auta i sporo kontrolek, które mogą/powinny(?) sie świecić. Z tego co zauwazyłem to są tam drzwi, swiatła, olej. Doprowadzony do tego jest jeden przycisk, taki jak do kasowania licznika kilometrów.
Chciałbym sie dowiedzieć jak to działa? U mnie nic sie nie świeci.
Drugie pytanie. Czy funkcję kontrolki check engine spełnia kontrolka koloru czerwonego z symbolem wtryskiwacza?
Zauważyłem ,ze kontrolka czasem mi sie podczas jazdy na gazie (sekwencja) zapala, pewnie gaziarze coś spartaczyli.
Chciałbym sie dowiedzieć jak to działa? U mnie nic sie nie świeci.
Drugie pytanie. Czy funkcję kontrolki check engine spełnia kontrolka koloru czerwonego z symbolem wtryskiwacza?
Zauważyłem ,ze kontrolka czasem mi sie podczas jazdy na gazie (sekwencja) zapala, pewnie gaziarze coś spartaczyli.
To jest kontroler ktory pokazuje sygnalizuje ktore drzwi sa otwarte -nie domkniete lub klapa bagaznika oraz awarie oswietlenia zewnetrznego wg oznakowania graficznego. A przycisk jaki jest u mnie sluzy do kasowania licznika dziennego
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 8V
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Ten przycisk co jest koło namalowanego obrazka samochodu słuzy do tego zeby bez wychodzenia na zewnątrz sprawdzić stan poziomu oleju tzn przkrecamy kluczyk tak aby sie zapaliły kontrolki na desce i wciskamy ten przycisk i trzymamy do momentu zapalenia sie diody - zielonej lub czerwonej - zielona oznacza ze jest ok w normie a czerwona ze za mało oleju juz jest. A tak w ogole to lepiej porównywać jednocześnei co wskazuje dioda a co wskazuje rzeczywisty pomiar na bagnecie. U mnie często było tak ze dioda była na zielono a na bagnecie było ponizej minimum...ale zobaczymy jak to bedzie na nowym silniku 
Aha a zeby wyłączyć diode to trzeba spowrotem przkerecić kluczyk tak aby zgasły pozostałe lapki na desce, bo jak jak nei przekrećimy spowrotem kluczyka tylko uruchomimy silnik to ta dioda od poziomu oleju bedzie swieciła cały czas az do zgaszenia silnika.
Odnośnie wskaźników to co oznacza ten symbol po prawej stronie drugi od dołu ? zuzycie klocków ??

Aha a zeby wyłączyć diode to trzeba spowrotem przkerecić kluczyk tak aby zgasły pozostałe lapki na desce, bo jak jak nei przekrećimy spowrotem kluczyka tylko uruchomimy silnik to ta dioda od poziomu oleju bedzie swieciła cały czas az do zgaszenia silnika.
Odnośnie wskaźników to co oznacza ten symbol po prawej stronie drugi od dołu ? zuzycie klocków ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Była
Lancia Delta II '94 1.8 - R.I.P. 17.05.11
Jest
Lancia Lybra LX 1,9 JTD '01
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Tak też myślałem, że d otego to służy, ale u mnie nic sie świeci, nawet jak nie domknę drzwi lub wyjmę żarówki z tylnych świateł. Co moze byc winne?
skoro mowisz ze nic nie świeci kompletnie, nawet jak masz drzwi otwarte to pewnei poluzowała sie tasiemka od tyego wskaźnika całego. Ona jest akurat mocowana na wcisk i być moze wyskoczyłą i ni ema kontaktu. jak juz wyjmiesz deke to nie są to te dwie wtyczki co tam sie niedaleko znajduja tylko jest jeszcze oprócz tego tasiemka na wcisk u mnie chyba ma sielony kolor i spóbój ja wcisną i przkrecić kluczyk z otwartymi drzwiami i zobacz czy świeci"Yanosik" pisze:Tak też myślałem, że d otego to służy, ale u mnie nic sie świeci, nawet jak nie domknę drzwi lub wyjmę żarówki z tylnych świateł. Co moze byc winne?
Była
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
OK, dzięki, jutro postaram sie to obadać. Tylko najpierw musze poszukać na forum jak sie demontuje deske. Troche kulawe to forum. Na moim poprzednim forum LKP (Lada Klub Polska) było coś takiego jak wyszukiwarka. Tu czegoś takiego nie znalazłem 

"Yanosik" pisze:OK, dzięki, jutro postaram sie to obadać. Tylko najpierw musze poszukać na forum jak sie demontuje deske. Troche kulawe to forum. Na moim poprzednim forum LKP (Lada Klub Polska) było coś takiego jak wyszukiwarka. Tu czegoś takiego nie znalazłem
Tutaj tez jest wyszukiwarka a dokłądnie masz na u góry strony przycisk SZUKAJ
...a odnosnei demontażu deski to zadna filozofia masz tam pare śró imbusowych i odkrecasz wszystkie śóbki na dole chyba ze 3 a na górze bodajże 5 i wyciagasz deske zeby ją całkiem wysunąć to najpier opuszczasz kierownice w dół i wciskasz przycisk od awaryjnych jak masz na kolumnie kierownicy aby deska mogła przejśc i juz deska wyjęta

Była
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Jest
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Tak, to była tasiemka. Teraz wszystko sie ślicznie świeci
Dzięki.

Normalny objaw. Bylo o tym na forum juz sporo."Yanosik" pisze:
jest to kontrolka oswietlenia tylnej tablicy rejestracyjnej."Snooki" pisze: Odnośnie wskaźników to co oznacza ten symbol po prawej stronie drugi od dołu ? zuzycie klocków ??
Klocki hamulcowe maja czujnik tylko z przodu, a kontrolka zuzycia jest pod predkosciomierzem.
pozostale kontrolki, przy samochodziku sa chyba jasne. Jesli nie to sluze pomoca. Swoja droga to kiedys pisalem post w ktorym opisalem dokladnie wszytskie kontrolki i warunki w jakich moga sie zaswiecic. Tylko poszukac.