Lybra - klimatyzacja
-
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Kontakt:
Lybra - klimatyzacja
Witajcie,
Mam w swoim autku troche dziwne objawy zwiazane z wentylacja. Jak zaparuje mi przednia szyba i wlacze klimatyzacje, to para powinna zniknac w kila chwil. U mnie po pierwsze nie znika, a po drugie - co jest bardzo denerwujace - para sie skrapla i plynie po szybie wewnatrz. Szyba jest wiecznie usyfiona smugami, ktore pozostawiaja splywajace krople.
Czyzby uklad klimatyzacji wypuszczal do wnetrze samochodu niedokladnie osuszone powietrze? Gdzie szukac przyczyny?
Pozdrawiam,
Marek
Mam w swoim autku troche dziwne objawy zwiazane z wentylacja. Jak zaparuje mi przednia szyba i wlacze klimatyzacje, to para powinna zniknac w kila chwil. U mnie po pierwsze nie znika, a po drugie - co jest bardzo denerwujace - para sie skrapla i plynie po szybie wewnatrz. Szyba jest wiecznie usyfiona smugami, ktore pozostawiaja splywajace krople.
Czyzby uklad klimatyzacji wypuszczal do wnetrze samochodu niedokladnie osuszone powietrze? Gdzie szukac przyczyny?
Pozdrawiam,
Marek
Lybra - klimatyzacja
stawiam na osuszacz
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Lybra - klimatyzacja
Blash Jaki osuszacz"Blash" pisze:stawiam na osuszacz

- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Odp: Lybra - klimatyzacja
A nie uzywasz magicznego guziczka obok ogrzewania tylniej, który ma na celu osuszenie przedniej? Szczerze mówiąc parowanie szyb to moim zdaniem najbardziej wkurzająca wada Lybry (jak dotychczas)"kartonik" pisze:Mam w swoim autku troche dziwne objawy zwiazane z wentylacja. Jak zaparuje mi przednia szyba i wlacze klimatyzacje, to para powinna zniknac w kila chwil. [ciah]

Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

Lybra - klimatyzacja
sorry parownik coś z nim nie tak byc moze nie działa czujnik utrzymujący go w temp od 2 do 16 stopni tak by skraplała sie na nim woda"prezesjm" pisze:Blash Jaki osuszacz"Blash" pisze:stawiam na osuszacz
[ LYBRA ] klimatyzacja
Witam mam pytanie jaką substancje daję sie do klimatyzacji ?? tzn olej czy jakiś gaz i jaki z góry dzięki za odpowiedź POZDRO
Lybra - klimatyzacja
olej z gazem 

Lybra - klimatyzacja
a jaki ??
Lybra - klimatyzacja
Do sprezarki Olej, do Zbiornika na gaz-gaz, tzw bezpieczny Freon, przewaznie R12
, bo freon jako Freon to jest juz tlyko w starszych autach tkich jak moja Dedra i jest to najlepszy czynnik chlodzacy 
Prosciej to gaz taki sam jak do lodowek

Prosciej to gaz taki sam jak do lodowek

Juz bez Lancia ale dalej w Klubie 

Lybra - klimatyzacja
a jaki olej do tej sprężarki ??
Lybra - klimatyzacja
Sorki R12 to ten stary
u ciebie pewnie bedzie R134, a olej to przewaznie olej poliestrowy, ale tego nigdy nie wiesz, do kazdego czynnika jest inny, do kazdej sprezarki jest tez inny zalecany, najlepiej znajdz w instrukcji jaki masz czynnik, ale raczej to R134a, w kadym razie olej to musisz te znalsc w instrukcji jaki ma byc innej rady nie ma, jak chcesz dolac jakies 5% oleju to moze to byc troche inny niz zalecany, ale jak chcesz dolac wiecej niz 10% to musi to byc identyczny olej bo jak chcesz wlac inny to musisz wymienic caly olej, przy czym jest w pizdziet zabawy i koszty bardzo duze. Taki olej to np. SEZ68 Fuchs-a
Polecam:
http://www.mototechnika.republika.pl/pl ... ma.html#bk

Polecam:
http://www.mototechnika.republika.pl/pl ... ma.html#bk
Ostatnio zmieniony 13 lut 2007, 21:15 przez Kubek, łącznie zmieniany 1 raz.

Lybra - klimatyzacja
czyli w Lybrze jaki jest ten freon czy freon r12 ??
Lybra - klimatyzacja
"Również olej jaki smaruje sprężarkę w starszych klimatyzacjach (tych z czynnikiem R12) nie może być stosowany w klimatyzacjach nowszych (tych z czynnikiem R134a). Odpowiedni olej rozpuszcza się tylko w odpowiednim czynniku chłodzącym i krążąc w obwodzie smaruje sprężarkę. Aby się nie pomylić można zerknąć na obudowę sprężarki. Spotyka się tam oznaczenie zastosowanego w układzie klimatyzacji czynnika chłodzącego, co pozwala zidentyfikować odpowiedni dla niego olej. Rodzaj czynnika, a zatem i oleju można poznać także po końcówkach układu. Gdy są one gwintowane to mamy do czynienia z czynnikiem R12, gdy są to szybkozłącza to mamy do czynienia z R134a. Dla czynnika R134a zalecanym olejem jest SANDEN SP20. Olej ma silne własności higroskopijne dlatego należy pamiętać o jak najkrótszym czasie otwarcia pojemnika z olejem. W skrajnym przypadku możemy wykorzystać elektroniczne próbniki czynnika chłodzącego. Próbnik taki po podłączeniu do końcówki układu pobiera próbkę czynnika i po kilku chwilach wyświetla informację o zastosowanym czynniku."
W Lybrze jest na 100% R134a
W Lybrze jest na 100% R134a

- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Lybra - klimatyzacja
Warto dodać, że bezpieczny freon ma tyle wspólnego z freonem, co skóra ze skórą ekologiczną"Kubek" pisze:tzw bezpieczny Freon

Freon R12 (ten który rozbija ozon), czyli CCl2F zmieniono na inną substancję o własciwościach bezpiecznych (właśnie R134) który nie zawiera podstawowego obok fluoru pierwiastka freonu- chloru. Jego wzór to CH2FCF3.
Summa sumarum: R12 i R134 to gazy (w temperaturze pokojowej), ale w urządzeniach klimatyzacyjnych z powodu ciśnienia są w stanie ciekłym.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Nat

Lybra - klimatyzacja
DZIęKI za odpowiedź