Kappa 2.4 JTD - kłopot z silnikiem
Kappa 2.4 JTD - kłopot z silnikiem
witam kolejny temat poruszam bo cały czas znajduje w swoim nowo zakupionym samochodzie coraz to nowe usterki teraz przy duzym obciązeniu na np. czwartym biegu z gazem w podłodze wyskakuje mi kounikat na wyswietlaczu że coś nie tak jest z olejem niezdązyłem przeczytać ale z tego co wynika z niemieckiego tłumaczenia to z olejem w silnbiku jest tylko dwa komunikaty "za niski poziom oleju" i "uszkodzony czujnik oleju" więc wnioskuje że chodzi tutaj o niski poziom oleju, myśałem ze to przez stary olej zalałem dzisiaj nowy pół syntetyk i sytuacja w dalszym ciągu sie powtaza a co najgorsze toważyszy temu takie mulenie jak zaświeci sie kontrolka to silnik słabie może miał ktoś coś takiego u siebie. dodam że silnik nie dymi i wygląda że ma stosunkowo niewielki przebieg nie ma spoconej turbiny.
Lancia kappa 2.4 JTD
Alfa 147 GTA
Alfa 147 GTA
Kappa 2.4 JTD kłopot z silnikiem.
Wygląda trochę, jak awaria turbinki. Ale wtedy błąd w JTD wyskakuje przy obciążeniu już przy ok. 2400-2500 obr/min - o ile dobrze pamiętam. Ale Ty piszesz, że niby nie ma spoconej turbiny. A zaglądałeś do rury doprowadzającej powietrze, czy tylko patrzyłeś na turbine z wierzchu??? Jak jest awaria turbiny, nie musi być wcale nadmiernego dymienia.
Może ktoś inny coś mądrego wymyśli... Ja mam tylko taką wiedzę.
Może ktoś inny coś mądrego wymyśli... Ja mam tylko taką wiedzę.
Od czasu do czasu kierowca Kappy 2.4jtd, Kappy 2.4jtd SW oraz Ducato 2.3jtd.
A na własność Kelly's MAGIC black;)
Zaglądałem nawet do środka do filtra i do rury która idze to turbiny w środku jest sucho.
Lancia kappa 2.4 JTD
Alfa 147 GTA
Alfa 147 GTA
Sprawdź może dokłądnie jaki komunikat się wyświetla. Nie wiem, czy przypadkiem nie możesz przywałać tego komunikatu przyciskiem check po tym jak Ci się na desce check zapali. Może to komuś ułatwi zdiagnozowanie Twojej usterki.
Od czasu do czasu kierowca Kappy 2.4jtd, Kappy 2.4jtd SW oraz Ducato 2.3jtd.
no to diagnoza wykonana padnięta turbina komunikat który wyskakuje to motor system failure czy jakoś tak.
nic śmiesznego

Lancia kappa 2.4 JTD
Alfa 147 GTA
Alfa 147 GTA
Jesteś pewien, że turbina padła?; pisałeś wcześniej, że nie wyrzuca oleju. Może turbina przeładowuje i silnik wchodzi w tryb pracy awaryjnej.
KAPPA TDS & JTD
Zobacz, czy siłownik na turbinie działa. Jedna osoba siedzi w aucie i kilkakrotnie naciska na pedał gazu, a druga osoba obserwuje czy trzpień siłownika wysuwa się i wsuwa w zależności od prędkości obrotowej. Jeżeli nie działa to zakleszczone są łopadki kierunkowe turbiny co może powodować nadciśnienie turbo i problemy. Tak myślę ale mogę się mylić i może to być zupełnie inna przyczyna.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Lancia Kappa 2,4jtd; produkcja lipiec 2000 - lekko przeziębiona, teraz wiem, że to Korona świrus 

- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Eeee tam od razu padnięta turbina. Wygląda na klasyczny przykład przeładowania. Jak koledzy wcześniej doradzali mogą być łopatki w turbinie lub coś ze sterowaniem, czujnikiem. Poszukaj wątku z Lybrą jtd, ten problem był opisywany i jak pamiętam rozwiązany. Można próbować diagnozować ale pewnie pokaże uszkodzony zawór overbost.
ze tak zapytam kupiona w Ropczycach a wczesniej srowadzona z Wloch ?
tak dokładnie to ten samochód kupiony w ropczycach a sprowadzony z włoch:) czyżby sytucja była znana?
Lancia kappa 2.4 JTD
Alfa 147 GTA
Alfa 147 GTA
kiedys ogladalem auta u tego Pana, jakos mnie nie przekonal do kupna mimo ze cena byla calkiem niezla.
W infocenter (byl po wlosku a ja nie wiedzialem jeszcze jak zmienic jezyk na bardziej zrozumialy) co chwile wyswietlam sie jakis komunikat i swiecila kontrolka od poduszek, a auto bylo jasnego koloru.
Byly tez 2szt 2.0t (220KM) - jedna sie 'zamknela' i nie mogli sie do niej dostac - jakos profesjonalizmem to nie pachnialo
))
Podjedz do serwisu na odczytanie bledow z komputera, dalej powinno isc latwiej.
Jesli to zapieczony system zmiany geometrii to bez regeneracji turbiny sie nie obejdzie!!
Ale do Mielca masz niedaleko a tam (kolega lancia1969 moze zdradzi dzie dokladnie - poda adres/nr tel) juz to zrobia dobrze za nieduza kase.
W infocenter (byl po wlosku a ja nie wiedzialem jeszcze jak zmienic jezyk na bardziej zrozumialy) co chwile wyswietlam sie jakis komunikat i swiecila kontrolka od poduszek, a auto bylo jasnego koloru.
Byly tez 2szt 2.0t (220KM) - jedna sie 'zamknela' i nie mogli sie do niej dostac - jakos profesjonalizmem to nie pachnialo

Podjedz do serwisu na odczytanie bledow z komputera, dalej powinno isc latwiej.
Jesli to zapieczony system zmiany geometrii to bez regeneracji turbiny sie nie obejdzie!!
Ale do Mielca masz niedaleko a tam (kolega lancia1969 moze zdradzi dzie dokladnie - poda adres/nr tel) juz to zrobia dobrze za nieduza kase.
u mnie mam rzekomo wymontowany "sterownik/przyspieszacz" turbo i prawdopodobnie jest otwarte na maxa i tak zablokowane auto dziwnie chodzi jakoś tak go dławi jak to rozpoznać (takie autko kupiłem) ktoś sie zna na tym chetnie z kimś pogadam bo ja zielony jestem
Czy czasem nie u kolesia ktory sprzedaje auta na parkingu przed stacja benzynowa w Ropczychach ? Obok jest stacja benzynowa a zaraz obok niej stacja diagnostyczna jakas ?"Python25" pisze:tak dokładnie to ten samochód kupiony w ropczycach a sprowadzony z włoch:) czyżby sytucja była znana?
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie