Kappa - na zimnym silniku nie wchodzi na obroty
Witam. Borykam sie z tym problemem od pol roku i 3 mechaników niema pojecia co to jest.jest to kappa 2.0 20v,z instalacja sekfrncyjna gazu,po nocy autko odpala (oczywiscie na benzynie)ale gdy próbuje dodac gazu to obroty spadaja i silnik strzela.Po 1 min juz wszystko wraca do normy.
Wymienilem (przeplywomierz,silniczek krokowy,cewki,czujnik obrotu walu,swiece,vis dzial) i jak mozecie zgadnac dalej jest to samo.
Widzialem ze kiedys byl poruszamy tem problem ,ale nikt nie napisal o wynikach. Czy ktos poradzil sobie z tym??
Wymienilem (przeplywomierz,silniczek krokowy,cewki,czujnik obrotu walu,swiece,vis dzial) i jak mozecie zgadnac dalej jest to samo.
Widzialem ze kiedys byl poruszamy tem problem ,ale nikt nie napisal o wynikach. Czy ktos poradzil sobie z tym??
Ja miałem coś podobnego, na zimnym się dusił i nie dało go wkręćić.
Sprawa u mnie była banalna - dostawał lewe powietrze.
U mnie była pęknieta rura, która idzie od tłumika szmerów do przepustnicy. Jest tam taka harmonijka i właśnie tam pękła.
http://images21.fotosik.pl/121/063f9d5bf033468fm.jpg[/img]
Sprawa u mnie była banalna - dostawał lewe powietrze.
U mnie była pęknieta rura, która idzie od tłumika szmerów do przepustnicy. Jest tam taka harmonijka i właśnie tam pękła.
http://images21.fotosik.pl/121/063f9d5bf033468fm.jpg[/img]
Ostatnio zmieniony 27 mar 2007, 14:53 przez Marcin_D, łącznie zmieniany 1 raz.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
Ja tak mialem w dedra integrale tez niechcial wkrecac sie na obroty dodawalem gazu a on spadal z obrotow po resecie kompa wszystko bylo ok po jakims czasie znow a okazalo sie ze po przeczyszczeniu wszystkich stykow teraz jest ok i od kilku miesiecy niema tego problemu.
DEDRA INTEGRALE
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska
STAG 300
661315659
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska

STAG 300
661315659
Dzieki, moze tez mi sie przyda, mam cos podobnego
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie 

Witam,
A jak rura będzie OK to takie głupie objawy daje przestawienie rozrządu.
Zrób tak - zanim odpalisz zimny silnik, odepnij wtyk z wariatora (wtyczka znajduje się pomiędzy korkiem wlewu oleju i listwą wtrysków, we wgłębieniu, ułożona poziomo). Jeżeli nastąpi poprawa to wałek ssący przestawiony.
Pozdrawiam
A jak rura będzie OK to takie głupie objawy daje przestawienie rozrządu.
Zrób tak - zanim odpalisz zimny silnik, odepnij wtyk z wariatora (wtyczka znajduje się pomiędzy korkiem wlewu oleju i listwą wtrysków, we wgłębieniu, ułożona poziomo). Jeżeli nastąpi poprawa to wałek ssący przestawiony.
Pozdrawiam
Kiedyś także borykałem się z takim problemem. Pomimo, że nie było żadnej dziury w dolocie i silnik nie dostawał lewego powietrza objawy miałem jak u Ciebie(strzelanie, problemy z wkręcaniem na obroty, itp.). Najlepiej będzie jak przeczytasz poniższy post.
http://www.lanciapolska.org/modules.php ... ght=#88177
U mnie pomogło zdjęcie wtyków dochodzących do czujników i przeczyszczenie styków. Po tym zabiegu problem zniknął. Początkowo myślałem, że przyczyna tkwi w uszkodzonym silniku ponieważ na gazie było ok. a na benzynie dopiero gdy się nagrzał. Na szczęście nie inwestowałem w te wszytkie części, które Ty wymieniłeś. Mam nadzieję, że taki zabieg jaki ja zrobiłem pomoże również i Tobie.
http://www.lanciapolska.org/modules.php ... ght=#88177
U mnie pomogło zdjęcie wtyków dochodzących do czujników i przeczyszczenie styków. Po tym zabiegu problem zniknął. Początkowo myślałem, że przyczyna tkwi w uszkodzonym silniku ponieważ na gazie było ok. a na benzynie dopiero gdy się nagrzał. Na szczęście nie inwestowałem w te wszytkie części, które Ty wymieniłeś. Mam nadzieję, że taki zabieg jaki ja zrobiłem pomoże również i Tobie.
Wcześniej: Vectra 2.0 automat, Ford Sierra 2.0DOHC, Ford Scorpio Turnier 2.0DOHC, Ford Mondeo 1.8 16V, BMW E32 730
Obecnie: Lancia Kappa 2.0 20V+LPG 1995r
Obecnie: Lancia Kappa 2.0 20V+LPG 1995r
- NajMlodszyM
- Forumowicz/ka
- Imię: Marcin
Hmm...przyczyn może być kilka, lewe powietrze, nieczyste filtry, styki nie stykającie się dobrze
i...no i ja tyle na ten temat wiem
jak miałem starego Daewoo z instalacją gazową, to raz było coś tam rozszczelnione, dostawał lewego powietrza i d**a, raz trzeba było wymienic albo oczyścić filtr, raz styki. Na wystrzały musisz uważać, mojemu kumplowi w Fordzie Focusie 1.6 benz. z instalacją gazową też strzelało...on miał grzybki antywybuchowe, raz jak mu wystrzeliło, to wywaliło grzybka, i trzeba było dziurę po grzybku zakleić taśmą izolacyjną i dojechać do pierwszego lepszego mechanika...także...uważąj 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
dziekuje za rady,sprawdzilem rure i niema pekniec,wariator tez ok,styki tez czyscilem i dalej to samo.dziwi mnie to ,ze gdy rano odpale auto dodam gazu obroty spadaja(czas sprawdzania ok 3 sekundy) i gdy nastepnie wylacze auto i ponownie wlacze juz jest ok.Pozdrawiam
U mnie bylocos takiego ze zaraz po wlaczeniu silnik chodzilchwile ale po chwili zaczynaly szalec obroty igasl. na gazie tego nie bylo, w kazdym razie robilem juz wszystko, wymienilem czujniki itp i nic nie pomoglo, ale teraz nagle przeszlo ot tak bez niczegojedyne co zrobilem to dalem do czyszczenia listwe wtryskow, ale po niej i tak bylo to samo dopiero po jakims tygodniu od tego czyszczenia to zniklo
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie