Dedra - problem z odpalaniem
no i wszystko juz wiem. moja rada jest taka:
1) wyczyść świeczki
2) wykasuj kody błędów z kompa ( odepnij klemy z akumulatora i zewrzyj je razem na 10s)
3) i sprubój odpalić wóz
powinno zadziałać, jak juz uda ci się odpalić sprawdź jak działa sonda lambda poprzez złapanie miernikiem + na sondzie(powinien być czarny przewód) a - na akumulatorze i zczytaj wskazania sondy powinny być od 0.15 do 0,9V (powinny pływać) jeżeli wskazania miernika nie będą pływały bądź w nie pełnym zakresie znaczy że sonda padła i podaje ci nie prawidłowe informacje do ECU i przez to masz pewnie zbyt ubogą mieszankę i zalewa ci świeczki
Ps. po odpięciu sondy wogóle komputer powinien przybrać średnie wartości pracy czyli objaw powinien być taki że podwyższone wolne obroty i trochę wyższe spalanie
mam nadzieję że te informacje ci pomoga w naprawie Lucynki pozdro
1) wyczyść świeczki
2) wykasuj kody błędów z kompa ( odepnij klemy z akumulatora i zewrzyj je razem na 10s)
3) i sprubój odpalić wóz
powinno zadziałać, jak juz uda ci się odpalić sprawdź jak działa sonda lambda poprzez złapanie miernikiem + na sondzie(powinien być czarny przewód) a - na akumulatorze i zczytaj wskazania sondy powinny być od 0.15 do 0,9V (powinny pływać) jeżeli wskazania miernika nie będą pływały bądź w nie pełnym zakresie znaczy że sonda padła i podaje ci nie prawidłowe informacje do ECU i przez to masz pewnie zbyt ubogą mieszankę i zalewa ci świeczki
Ps. po odpięciu sondy wogóle komputer powinien przybrać średnie wartości pracy czyli objaw powinien być taki że podwyższone wolne obroty i trochę wyższe spalanie
czarna DEDRA 1.9TD 95r.
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Dajcie spokój tej sondzie, w żadnym układzie sygnał z sondy nie jest brany pod uwagę podczas rozruchu z prostego powodu, prawidłowy sygnał pojawia się dopiero po kilkunastu sekundach a nawet kilku minutach. Uszkodzona sonda może rozjechać autoadaptację ale nie na tyle aby nie uruchomić auta.
zgoda ale czy komputer przypadkiem nie zapamiętuje ustawień i parametrów pobranych z sondy? a dopiero potem ich nie poprawia jak już sonda zacznie pracować? - jeśli się mylę to mnie popraw nie twierdzę że jestem megamózgiem
czarna DEDRA 1.9TD 95r.
mi sie wydaje ze sonda zaczyna pracowac po nagrzaniu czyli ok 30 sek a przy rozruchu niebierze pod uwage sondy i sobie podstawia jakis parametr to jest kompoter czasu rzeczywistego jesli niedostanie sygnalu z dana wartoscia w okreslonym czasie podstawai sobie odpowiednia czyli optymalna zazwyczaj sie okresla takie dane podczas programowania i dobiera odpowiednio do parametrow silnika wiec mysle ze sonda niema tutraj nic do rzeczy podczas rozruchu
DEDRA INTEGRALE
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska
STAG 300
661315659
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska

STAG 300
661315659
Witam,
Jeżeli masz lampę strobo to zerknij, czy iskra występuje we właściwym momencie.
I spróbuj uruchomienia z lekko uchyloną przepustnicą.
Pozdrawiam
Jeżeli masz lampę strobo to zerknij, czy iskra występuje we właściwym momencie.
I spróbuj uruchomienia z lekko uchyloną przepustnicą.
Pozdrawiam
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Kontakt:
Z autopsji mogę podpowiedzieć, że przyczyną takiego stanu rzeczy mogą być następujące kwestie. Pierwszą rzecz jaką trzeba zrobić to zamienić ECU na porzyczony od innej Dederki (trzeba poprosić o pomoc kogoś kto ma taką samą) aby wykluczyć uszkodzenie komputera.. Ja miałem właśnie takie objawy w Dedrze i to był komputer. Druga kwestia to sprawdzenie połączeń ECU a czujniki. Weź omomierz i sprawdź czy jest 1 om między końcami wtyczki czujnika położenia wału i końcami wtyku do ECU (bodajże to był brązowy przewód ale to trzeba sprawdzić ze zchematem). To samo trzeba zrobić dla innych czujników (przepływowego ewentualnie halla) Jeśli przewody nie wykażą oporu lub będzie on dużo większy niż 1 om to przyczyna jest w kablach jeśli jest inaczej to albo czujniki albo ECU (ja kupiłem drugi za 200 zł.) Schematy mogę podrzucić jak będzie problem...
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Chcialem wam wszystkim z tego miejsca podziekować, bo naprawde widze ze taracie sie mi pomoc, wiec jeszcze raz Dziekuje. Odnosnie miernika, musze pozyczyc i pomirrzyc tak jak pisaliscie, kable, sonde dlapewnosci itp. odnosnie przypadlosci. Lancia zapala jak jest cieplo i nie ma zbytniej wilgoci w powietrzu. Sonde wymienialem podczas remontu, ale nie wykluczone ze trafil ją szlag... kompa zmienialem na inny i to samo wsumie.... No nic zabieram sie do pracy, napisze jak rezultaty. Pozdrawiam 

Delta TURBO diesel
by madman 

Witam, dzis zmierzylem tą sonde, w zaleznosci od obrotow silnika, i rozgrzania napiecie wacha sie.. mniej wiecej od 0,30 do 0,60v .... wychodzi na to ze lambda dobra"PYCIU" pisze:no i wszystko juz wiem. moja rada jest taka:
1) wyczyść świeczki
3) i sprubój odpalić wóz

Mam pytanko, a jest jakiś sposob na sprawdzenie kabli WN?
Delta TURBO diesel
by madman 

W nocy na ciepłym pracującym silniku, otwierasz maskę i patrzysz czy nie ma gdzieś niechcianych łuków elektrycznych między kablami a silnikiem.
Można się wspomóc rozpylaczem z wodą (takim do namaczania ciuchów przed prasowaniem).
Jak nie zauważysz wyładowań, a przewody będą mokre to możesz pomacać kolejno je ręką od fajki, do główki, każdy. Jak uwalony to na pewno poczujesz... Niesamowicie nieprzyjemne uczucie :/
Jeśli chodzi o przepływ to można sprawdzić omomierzem każdy z nich, opory powinny mieć podobną wartość.
Pozdrawiam.
Można się wspomóc rozpylaczem z wodą (takim do namaczania ciuchów przed prasowaniem).
Jak nie zauważysz wyładowań, a przewody będą mokre to możesz pomacać kolejno je ręką od fajki, do główki, każdy. Jak uwalony to na pewno poczujesz... Niesamowicie nieprzyjemne uczucie :/
Jeśli chodzi o przepływ to można sprawdzić omomierzem każdy z nich, opory powinny mieć podobną wartość.
Pozdrawiam.
Dla klubowiczów naprawię, wyreguluję samochód, instalację lpg.
Wykonam naprawy (spawanie) w stali, żeliwie, miedzi, aluminium, głównie TIGiem.
Żony:
Lancia Musa Platino 1,4 16V
Moje:
Lancia Dedra LX SW 1,6 mpi 95' - NA SPRZEDAŻ, z pokaźnym pakietem części.
Lancia Dedra LS SW 1,6 mpi 96 - dawca części, w pakiecie j.w.
Czerwony Gruz - Honker 91'
Pupowóz - Jeep Commander
Żony:
Moje:

Pupowóz - Jeep Commander
Przewody ?"madman" pisze:ała... :/

homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie
)

Ała po stokroć, na poczatku niby nic, a potem zaczely cale swiecic!! normalnie tak jakby punkciki, a przy swiecach to wogole, jak je zwilzylem wodą, ehh... i.. zlapalem obok swieczki na pierwszym cyl.. jak mnie pier... :/
Delta TURBO diesel
by madman 

To już wiesz co jutro kupujesz ?
Dobra rada: nie oszczędzaj na przewodach. Mnie się kiedyś zdarzyło, że pękł wewnątrz izolacji przewód kupiony chyba ze dwa tygodnie wcześniej. I jak myślisz, który ?
BINGO. Ten łączący cewkę w.cz. z rozdzielaczem

Dobra rada: nie oszczędzaj na przewodach. Mnie się kiedyś zdarzyło, że pękł wewnątrz izolacji przewód kupiony chyba ze dwa tygodnie wcześniej. I jak myślisz, który ?
BINGO. Ten łączący cewkę w.cz. z rozdzielaczem

homo homini Lancia (est)
)

Dla klubowiczów naprawię, wyreguluję samochód, instalację lpg.
Żony:
Moje:
Czerwony Gruz - Honker 91'
Pupowóz - Jeep Commander
Żony:
Moje:

Pupowóz - Jeep Commander