Dedra - pękł pasek rozrządu
Dedra - pękł pasek rozrządu
Witam was wszystkich. Zgłaszam się z problemem Mojego kolegi który stał się szczęśliwym posiadaczem pięknej Lanci Dedry 2.0 8v z 93r. Ale niestety szczęśliwy był przez około 1,5 tygodnia gdyż jak to bywa pękł pasek rozrządu i wiadomo co się stało z silnikiem. Mechanik wycenił naprawę silnika na około 3 tyś złotych. Kolega się załamał bo to praktycznie tyle za ile kupił ten samochód.Prosił mnie abym dowiedział się paru rzeczy odnośnie naprawy cacka które teraz stoi i tylko się marnuje. Przede wszystkim chciałem się dowiedzieć czy ktoś miał podobny problem i poradził sobie z tym zdecydowanie taniej i czy bez problemu można zrobić przekładkę innego silnika od dedry przykładowo 1.6 lub 1.8. Chodzi mi o wszystkie akcesoria od silnika czy będą współgrały od tych z 2 litrowego silnika. Bardzo ciężko dostać 2.0 8v w dobrym stanie i za rozsądne pieniążki a 1.6 to bez problemu można załatwić. Prosiłbym o pomoc w kolegi imieniu.
Pozdrawiam
Mariusz z Warszawy.
Lancia Kappa 2.4 LX 98r (LPG)
502-535-995
Mariusz z Warszawy.
502-535-995
PROBLEM Z SILNIKIEM W LANCI DEDRA.
Dlaczego nie wymienil po kupnie paska 

lancia dedra-2.0 8V --91 rok---DESKA DIGITAL--------srodek prawdziwa czarna skora,lampy tylnie wymienione na nowe z modelu 96
Ciagnik .....100 tys , naczepa .....150 =wolne w swieta....bezcenne.
Ponoć był wymieniony parę tyś km wcześniej. No niestety z paskiem to jest loteria.
Pozdrawiam
Mariusz z Warszawy.
502-535-995
Mariusz z Warszawy.
502-535-995
"Maniek" pisze:Ponoć był wymieniony parę tyś km wcześniej. No niestety z paskiem to jest loteria.
Nie wierzy sie sprzedajacemu do konca .
pierwsze co robi sie po kupnie to wymienia rozrzad , wszystkie plyny i oleje.
Ja jak kupowalem dedre to tez facet powiedzial ze jest nowka wymieniony.Pojechalem po kupnie wymienic i nie wygladal jak nowy.
Ps.Ja sprzedam swoj silniczek za 3 tys

Mogl kolega kupowac jak sprzedawalem swoja, ale nie sprzedalem i jeszcze jezdze nia dalej. Wpakowalem w nia 13 tys po za cena kupna drugiej takiej by nie znalazl

moja lancia dedra
Moze ten 1.8 niech wsadzi
Silnik
Ostatnio zmieniony 04 cze 2007, 20:09 przez grzesko, łącznie zmieniany 1 raz.
lancia dedra-2.0 8V --91 rok---DESKA DIGITAL--------srodek prawdziwa czarna skora,lampy tylnie wymienione na nowe z modelu 96
Witam,
A może wskazane byłoby zaproszenie sprzedawcy do udziału w kosztach naprawy?
Pozdrawiam
A może wskazane byłoby zaproszenie sprzedawcy do udziału w kosztach naprawy?
Pozdrawiam
W takich sytuacjach sprzedawca umywa rece ... tu prawie na pewno sie nie wygra...?
Trzeba było chociaż przeprowadzić ogledziny stanu rozrządu... ale to musztarda po...
Trzeba było chociaż przeprowadzić ogledziny stanu rozrządu... ale to musztarda po...
Była Lancia Delta Hpe 1.8 16v vvt
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6
Hiii ja mam caly silnik 2.0 8v od cromy wszystko takie same co w dederce tylko sie rozni troszke pokrywami od walkow ja tez mialem taki przypadek ale przeskoczyl pasek i pouginalo zawory naprawa kosztowala 300 zl ok ale sam rozkrecalem i skladalem a glowice mi robili w warsztacie a co dokladnie ci sie posypalo przy urwaniu paska moze ci sprzedam to co ci jest potrzebne w glowicy tylko trzeba wymienic prowadnice zaworowe bo zawory maja przejechane 10 tys km po tym przebiegu mialem wypadek i rozebralem glowice z mysla wyminienia prowadnic i przekladki do cromy bo kupilem nowa 

DEDRA INTEGRALE
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska
STAG 300
661315659
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska

STAG 300
661315659
A może sprzedać to co zostało, dołożyć parę zeta i kupić kolejną
Napewno będzie mniej roboty

Kappa 2,0 1999 . . . . . Author Stratos SX 2005
Witam,
Bez poprawnej oceny zakresu uszkodzenia trudno sugerować rozwiązanie problemu.
Może być tak, że wystarczy tylko zrobić szlif wału i panewki, a może być "totalka" z wymianą korbowodu i sporą naprawą głowicy włącznie.
Kupując inny silnik, tak naprawdę, nie wiesz, co kupujesz. Oceń to, co masz, sprawdź w ePER'ze, czy masz silnik z oryginalnej obsady.
Pozdrawiam
Bez poprawnej oceny zakresu uszkodzenia trudno sugerować rozwiązanie problemu.
Może być tak, że wystarczy tylko zrobić szlif wału i panewki, a może być "totalka" z wymianą korbowodu i sporą naprawą głowicy włącznie.
Kupując inny silnik, tak naprawdę, nie wiesz, co kupujesz. Oceń to, co masz, sprawdź w ePER'ze, czy masz silnik z oryginalnej obsady.
Pozdrawiam