Kappa - dałem ciała i zatarłem silnik :(((
- coldcat
- Dopiero zaczyna na naszym forum
No niestety - jak ostatni idiota i blondynka, nie uwłaczając blondynkom (ze użyje popularnego ostatnio zwrotu), dopuścilem do tego, ze w Kappie bylo za mało oleju i zatarł sie silnik.
Wrocilem wlasnie od mechanika, który pokazal mi kaszę, ktora z tego wynika. Remont oszacowal mniej wiecej na 4-5 tys. wiec lepszą alternatywą wydaje sie kupienie używanego silnika od innej Kappy. Co o tym sądzicie? Kupować inny, czy bawic sie w remont tego? Na cień dobry znalazłem cos takiego na allegro. Znacie moze tego sprzedającego? Pytanie też na co mam zwrócic uwagę kupujac taką używkę. Jestem samochodowym lamerem, więc wszystkie wskazówki mile widziane.
Kolejne też pytanie, czy da sie do Kappy 2.4 20V wsadzic silnik z jakiegos innego samochodu (mechanik wspominal cos o Fiacie Marea).
Bede wszystkim wdzięczny za sugestie i ewentualne kontakty do kogos kto ma do sprzedania taki silnik.
Pozdrawiam
Jarek
Wrocilem wlasnie od mechanika, który pokazal mi kaszę, ktora z tego wynika. Remont oszacowal mniej wiecej na 4-5 tys. wiec lepszą alternatywą wydaje sie kupienie używanego silnika od innej Kappy. Co o tym sądzicie? Kupować inny, czy bawic sie w remont tego? Na cień dobry znalazłem cos takiego na allegro. Znacie moze tego sprzedającego? Pytanie też na co mam zwrócic uwagę kupujac taką używkę. Jestem samochodowym lamerem, więc wszystkie wskazówki mile widziane.
Kolejne też pytanie, czy da sie do Kappy 2.4 20V wsadzic silnik z jakiegos innego samochodu (mechanik wspominal cos o Fiacie Marea).
Bede wszystkim wdzięczny za sugestie i ewentualne kontakty do kogos kto ma do sprzedania taki silnik.
Pozdrawiam
Jarek
Lancia Kappa 2.4 20 V, 1997
Lancia Dedra 2.0 8V, 1993 - była
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
5 tysi za remont silnika to trochę dużo zaśpiewał.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

- Jeremy McFee
- Klubowicz
Nie przejmuj się - skoro w Kappie nie było oleju, to znaczy że nie ma czego żałować - bo silnik i tak pewnie był "padlina" 
Motor od Marei może pasować - ale biorąc pod uwagę osprzęt - mogą wystąpić jakieś różnice. Lepiej chyba poszukać silnika od K.
"kappisti" będą wiedzieć lepiej

Motor od Marei może pasować - ale biorąc pod uwagę osprzęt - mogą wystąpić jakieś różnice. Lepiej chyba poszukać silnika od K.
"kappisti" będą wiedzieć lepiej

J. McFee
- coldcat
No jesli nawet udaloby sie zamknąc w 4k, to i tak chyba lepszym wyjściem jest jest wymiana całego bloku silnika?"Nat" pisze:5 tysi za remont silnika to trochę dużo zaśpiewał.
No chyba, ze da sie jeszcze mniej zapłacic za taki remont? (nie robiąc tego oczywiście samemu)
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
A jak kupisz używany motor i po przeszczepie zaczną występowac jakieś usterki, to również będziesz musiał wydac troche money na naprawe. Jednak mając silnik po remoncie wiesz że pojezdzi (jeżeli jest remont dobrze zrobiony), a kupują używany to tak niebardzo.
Re: Kappa - dałem ciała i zatarłem silnik :(((
STP ("Szukaj" Twoim Przyjacielem)"coldcat" pisze:Znacie moze tego sprzedającego?

Kilka osób u nigo kupowało ...
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW
Wujek (p)
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW

- coldcat
STP ("Szukaj" Twoim Przyjacielem)
Kilka osób u nigo kupowało ...[/quote]
A żebyś wiedzial, ze pierwszą rzeczą, ktora zrobilem bylo skorzystanie z wyszukiwarki, ktora znalazla mi wątek gdzie słowo "raptus" wystepowalo. Potem jednak jak juz chcialem przeszukac stronę używajać CTRL+F to mi nic nie znalazlo... przegapilem po prostu, ze tam jest jeszcze kolejna strona... Co za lama... :/

Kilka osób u nigo kupowało ...[/quote]
A żebyś wiedzial, ze pierwszą rzeczą, ktora zrobilem bylo skorzystanie z wyszukiwarki, ktora znalazla mi wątek gdzie słowo "raptus" wystepowalo. Potem jednak jak juz chcialem przeszukac stronę używajać CTRL+F to mi nic nie znalazlo... przegapilem po prostu, ze tam jest jeszcze kolejna strona... Co za lama... :/
"coldcat" pisze: A żebyś wiedzial, ze pierwszą rzeczą, ktora zrobilem bylo skorzystanie z wyszukiwarki, ktora znalazla mi wątek gdzie słowo "raptus" wystepowalo. Potem jednak jak juz chcialem przeszukac stronę używajać CTRL+F to mi nic nie znalazlo... przegapilem po prostu, ze tam jest jeszcze kolejna strona... Co za lama... :/

Pozdrawiam
Wujek (p)
Wujek (p)

Polecam tego sprzedającego znam go osobiście i jest to człowiek godny zaufania.
Jeżeli chodzi o silnik z Marei to będzie pasował alew w Marei największy silnik to 2.0 20V
Jeżeli chodzi o silnik z Marei to będzie pasował alew w Marei największy silnik to 2.0 20V
za tyle to można chyba złożyć drugi silnik z nowych części ..."coldcat" pisze:Remont oszacowal mniej wiecej na 4-5 tys. wiec lepszą alternatywą wydaje sie kupienie używanego silnika od innej Kappy.

moim zdaniem wszystko zależy od mechanika - jeśli masz pewność że zrobi to bardzo dobrze to ja bym remontował - bo przy niepewnym warsztacie to takie samo ryzyko że spieprzy remont jak i to że kupisz silnik używany ale kulawy ...
Pepe le Pew
Lybra SW 2.4 jtd / była Thema i.e. turbo i 2x Delta II HPE 1.8 GT
Lybra SW 2.4 jtd / była Thema i.e. turbo i 2x Delta II HPE 1.8 GT
- coldcat
No niestety nie znam tego mechanika. Trafilem do niego nieco przypadkiem, bo byl najblizej pracy mojej żony (nie chcialem juz sie z nim wozic po calym Wroclawiu)."pew" pisze: bo przy niepewnym warsztacie to takie samo ryzyko że spieprzy remont jak i to że kupisz silnik używany ale kulawy ...
Moze wiec ktorys z wroclawskich klubowiczow cos wiecej na ich temat wie http://www.irbis-poland.pl/
Pozdrawiam
jarek
w takim razie skoro nie znasz tego mechanika, to poczytaj ten watek i sam zdecyduj - tak czy siak, lepiej zawiezc samochod w miejsce, gdzie istnieje wieksze prawdopodobienstwo, ze sie kto na tym naprawde zna.
- coldcat
Dzięki - czytałem go wczesniej i to nawet kilkukrotnie."Radinho" pisze:w takim razie skoro nie znasz tego mechanika, to poczytaj ten watek.
Zapomnialem jednak dodać we wcześniejszym poście, ze jak mechanior rozebrał ten silnik to okazalo sie ze bylo tam juz cos robione. I rzeczywiscie - dzis zadzwonilem do mechanika, u ktorego samochod serwisowal poprzedni wlasciciel (niestety nie wspomnial mi o tym przy kupnie i okazalo sie, ze byl juz robiony szlif wału, wymiana/naprawa panewek itd.
Wiec coraz bardziej utwierdzam sie w tym, że remont nie ma sensu (kolejne szlifowanie wału?). Pozostaje ryzyko i kupienie używanego silnika? No chyba, że można kupic nowy wał (lub używany w dobrym stanie)?
jarek
silnik 2,4 20 V wystepuje w Fiacie Marea z roku 2000-2004 z napedem 4X4 do sciagniecia z Hiszpani ,Portugali ,(Brazyli wersja Marea pikap 4X4) osprzet jest ten sam co w Lanci sam myslalme zeby wzucic do bravy 2,4 ale zalozylem 20 20V T od coupe"Tomasz" pisze:Polecam tego sprzedającego znam go osobiście i jest to człowiek godny zaufania.
wystarczy ze kupisz blok i wal w dobrym stanie ( bliok silnika jesli juz jakies inne rzeczy nieznany mechanik robil dla pewnosci ) wal sam mozesz kupic z aut po kasacji z przodu gdzie silnik jest uszkodzony (czyt. pekniety blok) koszt walu okolo 200-400zł tyler zaplacil znajomy za wal w prawie idealnym stanie do 2,0 20V HGT Bravo wiec jesli pozostaly stan silnka jest dobry nie rob przeszczepu chyba ze jestes pewien ze koszt jest nieoplacaly weglug mnie wpierw sie rozejrzyj"coldcat" pisze: Wiec coraz bardziej utwierdzam sie w tym, że remont nie ma sensu (kolejne szlifowanie wału?). Pozostaje ryzyko i kupienie używanego silnika? No chyba, że można kupic nowy wał (lub używany w dobrym stanie)?
jarek
W Łodzi mam swietnego mechanika od Wlochow ktory pracuje w ASO ale robi po godzinach jest tani solidny i robi porzadnie wszystkie moje autka wloskie nie znaja innego mechanika - elektronika
pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu na ulice

- coldcat
No okazuje się, że jednak wszystkim trzeba patrzeć na ręce. Silnik jest po wymianie panewek i ze sporym przebiegiem. I nie dowiedzialem sie tego od Raptusa, tylko dzięki temu ze larry123 dal mi namiar do innego czlowieka, ktory w Wawie tez ma taki silnik. Chcial za niego 3 tys., wiec ja na to, ze tez jest w Wawie inny silnik za 2 tys. Odpowiedzial mi, ze ten silnik zna, bo sprzedaje go jego znajomy i dostał go wlasnie od niego, i to za darmo. I ze wg niego ten silnik nie jest wart nawet 500 zl :/"Tomasz" pisze:Polecam tego sprzedającego znam go osobiście i jest to człowiek godny zaufania.
Może to i sposób podbicia ceny, ale nieco ostudzilo to moje zapędy.