Re: Jak zwylke z gazem (obroty)

Problemy, porady i opinie dotyczące LPG w Naszych Lanciach
Awatar użytkownika
Alexander
Dopiero zaczyna na naszym forum

Jak zwylke z gazem (obroty)

Post autor: Alexander » 05 sie 2007, 13:14

Witam od niedawna jestem posiadaczem Lanci Kappy 1997r. 2.4l benzyna/Gaz i mam dość drażniący problem...
Po odpaleniu silnika nie zaleznie czy jest zimny czy ciepły falują mi obroty, gdy dodam gazu do 2tys. obr. praca sie stabilizuje, po dodaniu jeszcze troche gazu zaczyna szarpać samochodem czasami z szarpnięcia potrafi wyjść z wielkim "Kopem" i za chwile znowu lipa... , przy okolo 5,5 tys.obr. nagle pojawia sie taka dynamika, że, aż w fotel wciska ( odczucie jak by turbo załapało, ale ja turba nie mam...) Problem nie wystepuje zawsze, czasami ładnie idzie, a czasami przy takim samym wcisnięciu gazu nie...
na benzynie problemy nie występują, auto równomiernie przyśpiesza.

Co to moze być ??? myślałem o silniczku krokowym ale dlaczego szarpało by na wysokich obrotach?

Dzieki za pomoc.
Była Lancia Kappa 2.4l sedan, a teraz będzie 2.0T Coupe:)

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Post autor: aro » 05 sie 2007, 14:15

Jaką masz instalacje LPG? Sekwencja, czy jeszcze drógiej generacji?

Awatar użytkownika
Alexander

Post autor: Alexander » 05 sie 2007, 14:22

Instalacje mam sekwencyjną założoną w 2004r.

Boorek

Re: Jak zwylke z gazem (obroty)

Post autor: Boorek » 05 sie 2007, 16:12

"Alexander" pisze:Witam od niedawna jestem posiadaczem Lanci Kappy 1997r. 2.4l benzyna/Gaz i mam dość drażniący problem...
Po odpaleniu silnika nie zaleznie czy jest zimny czy ciepły falują mi obroty, gdy dodam gazu do 2tys. obr. praca sie stabilizuje, po dodaniu jeszcze troche gazu zaczyna szarpać samochodem czasami z szarpnięcia potrafi wyjść z wielkim "Kopem" i za chwile znowu lipa... , przy okolo 5,5 tys.obr. nagle pojawia sie taka dynamika, że, aż w fotel wciska ( odczucie jak by turbo załapało, ale ja turba nie mam...) Problem nie wystepuje zawsze, czasami ładnie idzie, a czasami przy takim samym wcisnięciu gazu nie...
na benzynie problemy nie występują, auto równomiernie przyśpiesza.

Co to moze być ??? myślałem o silniczku krokowym ale dlaczego szarpało by na wysokich obrotach?

Dzieki za pomoc.
ja mam podobnie z tym "efektem turbo" u dolu ciągnie słabiej niż powinna a właśnie przy 5500 dostaje kopa, tylko ze ja mam instalkę II gen.

Awatar użytkownika
Alexander

Post autor: Alexander » 05 sie 2007, 22:55

Dziś zatankowałem gaz na innej stacji (Auchan) i troszeczke się poprawiło już nie żuca tak mocno obrotami ale jeszcze daleko do ideału... może to filtr gazu? jutro sprawdze. I ogulnie nie polecam Orlenu wcześniej miałem Volvo s90 i też miałem problemy z gazem po zatankowaniu na ww. stacji...

Awatar użytkownika
Alexander

Post autor: Alexander » 13 sie 2007, 18:34

Wreście wczoraj miałem czas i pojechalem do mechankika od gazu NO i jest OK : yesyes : . jednak moje przypuszczenia o filtrze i regulacji okazały się poprawne....:) : yesyes : całość 100zl. jeszcze nie tak tragicznie 8) ale pojawił sie nowy problem ale o tym to w innym temcie.....

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: LPG :::”