Legalizacja instalacji LPG

Problemy, porady i opinie dotyczące LPG w Naszych Lanciach
Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bichoń » 23 sie 2007, 18:21

Witam
Kupiłem sobie niedawno Delte sprowadzoną z Włoch. Miała gaz zainstalowany na długo przed sprowadzeniem do kraju. Poprzedni właściciel zrobił przegląd u jakiegos znajomego i w ramach cięcia kosztów nie wbił gazu do dowodu.
Moje pytanie - czy moge miec teraz problemy przy przegladzie technicznym z 'zalegalizowaniem' instalacji LPG?
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

Awatar użytkownika
bolek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Piotr

Post autor: bolek » 23 sie 2007, 19:05

problem murowany.
z tego co wiem formalności co do zaimportowanej instalacji trzeba dopełniać w momencie pierwszej rejestracji w kraju - o ile gaz jest w zagranicznych dokumentach to pozostaje atestowanie zbiornika LPG w TDT, lub wymiana na nowy z atestem.

W tej chwili potrzebujesz mieć gaz wbity do dowodu rej., a więc potrzebujesz:
faktury na montaż, atestu na zbiornik, wyciągu z homologacji sposobu montażu instalacji. Nie sądzę żeby ktoś dostarczył ci tych dokumentów, nawet za sowitą opłatą.
Prawdopodobnie pozostaje demontaż obecnej instalacji i montaż nowej, lub zaprzyjaźniony diagnosta który nie zobaczy gazu, lub demontowanie instalacji lub jej znaczącej części przed przeglądami.
Niestety dwie ostatnie metody wiążą się możliwością utraty dowodu rej. przy kontroli drogowej i ryzykiem uszkodzenia instalacji lub nieprawidłowego ponownego montażu, co może mieć również przykre następstwa.

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Post autor: aro » 23 sie 2007, 19:12

I na domiar złego musisz wozic w aucie taki świstek papieru tzn. homologację butli LPG.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: LPG :::”