Oto moja historia i bardzo prosiłbym sympatycznych Forumowiczów abyście wsparli mnie w tym jakże trudnym wyborze.
Profile:
Fiat Stilo
Rok produkcji: 2005 (z miesiąca czerwca)
Przebieg: 60 tys
Silnik: 1.9 MJTD (120 km, 6biegowa skrzynia)
Samochód jest z Polski, jeszcze na gwarancji (zostało pół roku). Stan techniczny b.dobry.
Lancia Lybra
Rok produkcji: 2002
Przebieg: 168 tys
Silnik: 1,8 (132 KM)
Samochód z Niemiec, stan techniczny i blacharski bardzo dobry.
Plusy i minusy
Na wstępie powiem tyle, że oba samochody wyjdą mnie w takich samych pieniądzach (przy czym w Lybrze starczy jeszcze na instalację sekwencyjną gazu). Reszta plusów i minusów jest oczywista:
Fiat: silnik diesla (nie muszę inwestować w gaz i się w to bawić), nie muszę biegać z papierami aż tyle, młody rocznik, mały przebieg. Minusy to niższy segment auta, mniejszy komfort, gorsze wyposażenie, gorszy prestiż
Lancia: plusów jest mniej, czyli wyższy segment auta i lepsze wyposażenie, minusów za to sporo (benzyna, kupę załatwiania z papierkami, duży przebieg)
Zaznaczę, że oba samochody są "pewne" - nie mają żadnych niespodzianek itd. Oba samochody są w dobrym stanie technicznym (chociaż trudno jest powiedzieć, czy za parę miesięcy w którymś coś nie padnie, przy czym Lancia ma w tym aspekcie większe ryzyko). Powiedzcie co byście wybrali i dlaczego. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z jazdy Stilo (z tym silnikiem) to niech da znać. Może dzięki temu przekonam się jak duża różnica jest w klasie obu autek.
Z góry wieeelkie dzięki