LPG/benzyna problem - dziwne zachowanie

Problemy, porady i opinie dotyczące LPG w Naszych Lanciach
o-w-c-a
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: o-w-c-a » 21 paź 2007, 7:55

Witam.

Generalnie post nie pasuje zabardzo na to forum Lanci z racji samochodu w jakim jest, ale traktuje ze LPG to LPG i niezaleznie od samochodu. Problem dotyczy Daewoo Nexii.

Chcialem sie dowiedziec co moglo pasc w mojej instalacji (mam II generacji z silnikiem krokowym itd) ze auto na benzynie jezdzi, a na gazie ciezko to nazwac jazda. Scislej jak zapale na benzynie to chodzi az zlapie temperature i wtedy zaczyna sie problem - zaczyna go dlawic, szarpac itd, chodzi bo chodzi ale jakos dziwnie i sie slabo wkreca.
Jak przezuce na gaz to chodzi ale tez bez rewelacji (cos go tez dlawi itd).

Ogolnie wydaje sie ze gdy chodzi na bezynie po osiagnieciu jakiejs tam temperatury jakby zaczynal mu podawac tez niewielka ilosc gazu i go przylewa (dlatego jak zgasnie trudno go zapalic a im wiecej zgasnie razy w krotkim odstepie czasu tym coraz trudniej go zapalic) - dodam tylko ze centralka gazu (ta z literka G na miekkim przycisku) jest wylaczona (tzn nic sie na niej nie swieci i powinna isc tylko benzyna). Na gazie tez bez rewelacji wiec sie zastanawiam czy przypadkiem na gazie nie podaje mu niewielkiej dawki benzyny jeszcze... - nie kapuje tego ale tak wyglada ze jest.

Caly problem z nie rowna praca silnika i objawami na benzynie znika jak wypne bezpieczniki od gazu - odrazu wchodzi na obroty, rowno pracuje na wolnych - elegancko.

Aha - komputer gazu z emulatorem mam bodajze STAG50 czy jakos tak.

Ktos spotkal sie z podobnym problemem?

Prosze o rady jak to ustrostwo naprawic.
Skoda Favorit 1.3 55KM 89r - była ale gniła,
Daewoo Nexia GLX 1.5 90KM 97r - była ale olej brała,
Lancia Kappa LS 2.0 145KM 95r - była - teraz teściu jeździ,
Peugeot 607 3.0 V6 207KM 02r - jest i cieszy :)

Awatar użytkownika
Petrus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Petrus » 21 paź 2007, 8:04

Najpierw odłączyłbym instalację gazową i doprowadził do normalności benzynę. Odłączył, a nie tylko przełączył na BP. Dopiero potem brałbym się za ustawienie LPG.
Moja poprzednia LYBRA DEL SOLE.
Nie śmieję się z tych, którzy jeżdżą VW.
Śmieję się z tych, którzy się tym szczycą.

o-w-c-a
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: o-w-c-a » 22 paź 2007, 23:47

No przeciez pisze ze wylaczam bezpieczniki od gazu tym samym wylaczam cala instalacje gazowa.

Wylaczac na centralce tez wylaczalem ze niby byl na PB ale jak pisalem dostawal chyba mala ilosc gazu ktora go przylewala jak sie zagrzal, no ale jak wypne bezpieczniki od gazu to wydaje mi sie ze fizycznej mozliwosci juz nie ma zeby dziala instalka gazowa, zreszta pisze ze sytuacja normalizuje sie wlasnie po wypieciu tych bezpiecznikow i auto zaczyna normalnie pracowac - wiec na 100% cos z gazem tylko co i jak podejsc?
Skoda Favorit 1.3 55KM 89r - była ale gniła,
Daewoo Nexia GLX 1.5 90KM 97r - była ale olej brała,
Lancia Kappa LS 2.0 145KM 95r - była - teraz teściu jeździ,
Peugeot 607 3.0 V6 207KM 02r - jest i cieszy :)

Awatar użytkownika
Petrus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Petrus » 23 paź 2007, 3:25

No chyba piszę, że najpierw odłączyłbym (wyp... to z samochodu) w całości. Poustawiałbym jak trzeba na BP, a dopiero potem, jeszcze raz wstawiał instalację LPG.
Moja poprzednia LYBRA DEL SOLE.
Nie śmieję się z tych, którzy jeżdżą VW.
Śmieję się z tych, którzy się tym szczycą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: LPG :::”