Kappa - pompa sprzęgła
Kappa - pompa sprzęgła
Dziś wróciłem z Bulgari z wakacji. 3500 km w obie strony. Padła mi tam pompa sprzęgła, znajomy przywiózł mi NOWĄ, oryginalna BOSCHA z salonu Lanci. Pojezdziłem troche i przez jeden dzień było ok. Natomiast następnego dnia po nocy pedał był opadnięty do połowy, po parokrotnym podpompowaniu pedał podnosi się i przez jakiś czas jest ok. A jak wracałem to na autostardzie cały czas jechałem około 160-170 na 5 biegu i po około godzinie jazdy pedał był w podłodze, tak że nie dało się wysprzęglic!!!znowu podpompowałem i było ok ale zauwazylem ze jak szybko sie jedzie i długo to szybciej opada. Co ciekawe płynu nie ubywa, nie ma żadnego wycieku. Czy może to byc spowodowane nieodpowietrzeneim sprzęgła do końca?? Proszę o pomoc, spotkał się ktoś z tym już??
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS
Kappa - pompa sprzęgła
czy uklad jest zapowitrzony to mozesz sprawdzic podejmujac kolejna probe odpowietrzenia 
tzn ze reperaturki byly OK i niepotrzebny byl zakup nowej pompy ?

tzn ze reperaturki byly OK i niepotrzebny byl zakup nowej pompy ?
Kappa - pompa sprzęgła
raczej układ był zapowietrzony, pompa na 100% była potrzebna, bo satra puszczała. teraz albo z wysprzeglikiem coś jest nie tak albo trzeba jeszcze trochę odpowietrzyc i bedzie ok. Pompa niestety 521 zł 

Ford Fusion 1.4 TDCI
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS
Kappa - pompa sprzęgła
Witam,
Przemo, właśnie jestem (a raczej autko jest) po zabiegu naprawy hydrauliki sprzęgła. Wyssało płyn, pedał w podłogę, na osłonie nad pedałami mokro. Zadziałałem kompleksowo (siłownik też nie był suchy) i wymieniłem pompę i wysprzęglik.
Odpowietrzyłem układ i jest OK.
I proponuję taki sam zabieg - inaczej w zimie odezwie się wysprzęglik.
W sprawie materiałów i ew. wykonania naprawy kontaktuj się z Lanciateam, (myślę, że najwyższy czas na mianowanie Ich SERWISEM KLUBOWYM), jestem pewien, że będziesz mile zaskoczony kulturą, skutecznością i cenami.
Pozdrawiam
Przemo, właśnie jestem (a raczej autko jest) po zabiegu naprawy hydrauliki sprzęgła. Wyssało płyn, pedał w podłogę, na osłonie nad pedałami mokro. Zadziałałem kompleksowo (siłownik też nie był suchy) i wymieniłem pompę i wysprzęglik.
Odpowietrzyłem układ i jest OK.
W sprawie materiałów i ew. wykonania naprawy kontaktuj się z Lanciateam, (myślę, że najwyższy czas na mianowanie Ich SERWISEM KLUBOWYM), jestem pewien, że będziesz mile zaskoczony kulturą, skutecznością i cenami.
Pozdrawiam
Kappa - pompa sprzęgła
Hmmm, a co może powodować skrzypienie, które słyszę przy wciskaniu pedału sprzęgła ?
Mechanik niby je przesmarował (sam pedał) ale dalej skrzypi.
Czy to objawy "kończenia" się sprzęgła ?
Mechanik niby je przesmarował (sam pedał) ale dalej skrzypi.
Czy to objawy "kończenia" się sprzęgła ?
Kappa - pompa sprzęgła
Witam,
Gdy pompa, lub wysprzęglik popuszczą płynem na otoczenie to nastąpi wypłukanie smaru z połączeń ruchomych - w kabinie to oś pedału i bolczyk zaczepu tłoczka pompy (toto cóś na dźwigni pedału sprzęgła, na które zaczepia się ucho tłoczka pompy), a pod maską to oś dźwgni sprzęgła. Trzeba wziąć jakieś smarowidło w aerozolu i psiknąć na te punkty.
Pozdrawiam
Gdy pompa, lub wysprzęglik popuszczą płynem na otoczenie to nastąpi wypłukanie smaru z połączeń ruchomych - w kabinie to oś pedału i bolczyk zaczepu tłoczka pompy (toto cóś na dźwigni pedału sprzęgła, na które zaczepia się ucho tłoczka pompy), a pod maską to oś dźwgni sprzęgła. Trzeba wziąć jakieś smarowidło w aerozolu i psiknąć na te punkty.
Pozdrawiam
Kappa - pompa sprzęgła
Wysprzeglika robiłęm reparaturkę jakieś 6 miesięcy temu i jest ok. W Lancia Team już kiedyś byłem, robili mi wahacze i te nieszczsne stabilizatory z przodu. Obsługa fachowa, gorąco polecam"wujek" pisze:Witam,
Pozdrawiam

Ford Fusion 1.4 TDCI
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS
Kappa - pompa sprzęgła
No i we środę sprawa ze sprzęgłem się wyjaśnila
Wymieniłem wysprzęglik na zamiennik od Cromy, nowy (kupiony w Euro moto fanie) i sprzęgło juz nie siada i wogóle nie ma luzu.
Wniosek jest prosty wysprzęglik może nie trzymac ciśnienia, a poziom płynu jest cały czas taki sam. Także można powiedziec że nieprawdą jest że zawsze gdy wysprzęglik jest do wymainy musi się z niego lac.

Wniosek jest prosty wysprzęglik może nie trzymac ciśnienia, a poziom płynu jest cały czas taki sam. Także można powiedziec że nieprawdą jest że zawsze gdy wysprzęglik jest do wymainy musi się z niego lac.
Ford Fusion 1.4 TDCI
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS
- siano
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Kontakt:
Kappa - pompa sprzęgła
czy do wymiany wysprzęglika trzeba wyciągać skrzynię biegów? bo jak byłem u mechanika to mnie dość mocno przeraził tym i czekam z decyzją co robić. dodam jeszcze, że chodzi o lancie thesis, a objawy są takie same jak wyżej tzn. sprzęgło opada, nic nie cieknie, a po pompowaniu sprzęgła wraca do dobrej pozycji i znów opada.
Kappa - pompa sprzęgła
Nie wiem jak w Thesis, w mojej Kappie wytarczyło tylko sćiągnąć koło i nadkole."siano" pisze:czy do wymiany wysprzęglika trzeba wyciągać skrzynię biegów? bo jak byłem u mechanika to mnie dość mocno przeraził tym i czekam z decyzją co robić. dodam jeszcze, że chodzi o lancie thesis
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW

Kappa - pompa sprzęgła
W każdej Kappie tak jest"wujekp" pisze:Nie wiem jak w Thesis, w mojej Kappie wytarczyło tylko sćiągnąć koło i nadkole."siano" pisze:czy do wymiany wysprzęglika trzeba wyciągać skrzynię biegów? bo jak byłem u mechanika to mnie dość mocno przeraził tym i czekam z decyzją co robić. dodam jeszcze, że chodzi o lancie thesis

Ford Fusion 1.4 TDCI
Alfa Romeo 145 1.6 TS

Alfa Romeo 145 1.6 TS
Kappa - pompa sprzęgła
Niestety w thesis wysprzęglik sprzęgła jest zintegrowany z łożyskiem oporowym i demontaż skrzyni jest konieczny.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
KAPPA TDS & JTD
-
Kappa - pompa sprzęgła
Witam
u mnie w kappie sprzęgło nie opadło na glebe tyle że jazda z dnia na dzień stawała się coraz trudniejsza(1 i wsteczny czasem trzeba było mocno wkładać) a jednak mechanik stwierdził że wysprzęglik tyle że nie mógł go jakoś dobrać bo coś ciągle mu nie pasowało.
Czy może ktoś wie ile rodzaji wysprzęglików montowali w Lanci Kappa 96/97 2.0 20v ze skrzynia power drive?
u mnie w kappie sprzęgło nie opadło na glebe tyle że jazda z dnia na dzień stawała się coraz trudniejsza(1 i wsteczny czasem trzeba było mocno wkładać) a jednak mechanik stwierdził że wysprzęglik tyle że nie mógł go jakoś dobrać bo coś ciągle mu nie pasowało.
Czy może ktoś wie ile rodzaji wysprzęglików montowali w Lanci Kappa 96/97 2.0 20v ze skrzynia power drive?
Kappa - pompa sprzęgła
Wydaje mi się że dwa rodzaje, ponieważ przerabiałem to jakiś miesiąc temu. Generalnie różnią się sposobem zamocowania do skrzyni biegów, ale wymiary mają identyczne. Poszukaj na allegro "autosklep24" u nich kupowałem."bobas694" pisze:Witam
Co do objawów które piszesz to raczej pada sprzęgło albo docisk "słoneczko" w docisku a nie wysprzęglik.
- siano
- Kontakt:
Kappa - pompa sprzęgła
naprawdę wielkie dzięki za odpowiedź, jutro oddaje autko do mechanika
pozdrawiam
pozdrawiam