Kappa 2.0 vis 98 r. sprzęgło-pomoc w diagnozie
Od około 2 tygodni niepokoi mnie pewien objaw a mianowicie, gdy auto ma wyłączony silnik to z trudnością można wcisnąć pedał sprzęgła (coś oporuje, skrzypi) natomiast gdy silnik chodzi jest prawie ok, w połowie wdepnięcia pedału jakby coś przeskakiwało (?). Nie jestem biegły w te klocki i proszę o pomoc żeby w warstacie mnie nie naciągnięto na niepotrzebne koszty. Auto ma na zegarach 130 tyś. i stopień zużycia odp. przebiegowi. Czy czeka mnie spory wydatek?
Siła spokoju.
Nie wiem czy to nie przypadkiem pompa sprzęgła, miałem podobny objaw, zaraz potem pedał sprzęgła przestal wracać i pompa padła
Lancia Thema Turbo 16V SW
Jeżeli to pompa sprzęgła to kilka miesięcy temu wymieniałem i koszty były: 140 zł pompa, 80 zł wymiana. Chyba pompa sprzęgła we wszystkich jest taka sama."Artas" pisze:Nie wiem czy to nie przypadkiem pompa sprzęgła, miałem podobny objaw, zaraz potem pedał sprzęgła przestal wracać i pompa padła
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW

Ja zaryzykowałem i kupiłem tylko zestaw naprawczy za 25 zł ,narazie chodzi bez zarzutu.
Lancia Thema Turbo 16V SW
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Sprawdz w jakim zakresie łapie sprzęgło, czyli na płaskim rusz bez użycia gazu, jeśli jest blisko podłogi lub łapie na samej górze to prawdopodobnie poszła tarcza sprzęgła. Prawidłowo działające powinno pośrodku płynnie i bez szarpnięć. Piszę że prawdopodobnie tarcza gdyż sprzęgło hydrauliczne jest wygodniejsze w użyciu ale trudniejsze do diagnozy, a czesto wymiana samej pompy wystarcza na krótko a zwiększa koszty. Znam to z doświadczenia w Vectrze siadły mi dwie pompy zanim siadło sprzęgło...
Ooo jest coraz gorzej (chrupie sprzegło), nie ma na co czekać, we wtorek jadę do Okrzeszyna, oj będzie się działo. Oczywiście zapodam co bolało Lucynkę
Tylko ta odległość!! Ale czego się nie zrobi dla "kobiety"

Siła spokoju.
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
A mnie to wygląda na łożysko oporowe i kiełbaśnice
drogi gips

A więc okazało się, że docisk, łożysko i tarcza sprzęgła były zużyte. To chrupanie i problemy z wciskaniem sprzęgła pochodziły od łożyska i wyszczerbionego docisku (w środku).
Naprawę (wymiana kompletu) wykonałem w Jandarze (Okrzeszyn), cena przystępna, fachowa obsługa, czas naprawy rewelacja!!! 1,5 godziny.
Polecam ten warstat
Naprawę (wymiana kompletu) wykonałem w Jandarze (Okrzeszyn), cena przystępna, fachowa obsługa, czas naprawy rewelacja!!! 1,5 godziny.
Polecam ten warstat

Siła spokoju.
- topcio
czekaj, czekaj w 1,5 h wymienili ci sprzęgło?
Gdybym tego nie widział, to bym nie napisał. Cały czas stałem przy aucie i widziałem co się święci. W serwisie Fiata stwierdzili, że naprawa będzie trwała 3 dni
, pierwszego rozbiorą, zamówią częśći (bo nie zabardzo wiedzieli co jest) drugiego lub trzeciego po dostarczeniu części i założeniu auto miało być do odbioru.
W Jandarze w mojej obecności trwało to dokładnia 1 godz. 25 min. z zegarkiem, bez wyścigów, jeszcze zagadywałem mechanika (pozdrawiam Roberta). Jestem pod wrażeniem tempa i fachowości tego mechanika.
Ma lepiej wyposażony warsztat w części do Lancii niż AS Fiata (części na miejscu).NOWE ! żeby nie było wątpliwości.
Polecam ten warstat (jeszcze raz)

W Jandarze w mojej obecności trwało to dokładnia 1 godz. 25 min. z zegarkiem, bez wyścigów, jeszcze zagadywałem mechanika (pozdrawiam Roberta). Jestem pod wrażeniem tempa i fachowości tego mechanika.
Ma lepiej wyposażony warsztat w części do Lancii niż AS Fiata (części na miejscu).NOWE ! żeby nie było wątpliwości.

Siła spokoju.
O kurcze tylko 1,30"quake" pisze:Gdybym tego nie widział, to bym nie napisał. Cały czas stałem przy aucie i widziałem co się święci. W serwisie Fiata stwierdzili, że naprawa będzie trwała 3 dni, pierwszego rozbiorą, zamówią częśći (bo nie zabardzo wiedzieli co jest) drugiego lub trzeciego po dostarczeniu części i założeniu auto miało być do odbioru.

Ja też przymierzam się do wymiany sprzęgła,bo przy ruszaniu trochę szarpie,a i łapie przy samym końcu

To ile Cię to w sumie wyniosło,jeśli wolno spytać?

Była Lancia Delta Hpe 1.8 16v vvt
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6
W sprawie ceny odsyłam do Jandaru, mnie wyniosło mniej niż w ASO nawet dodając do ceny koszt dojazdu. pzdr.

Siła spokoju.
- topcio
są szybcy. Mnie wymiana sprzęgła zajeła-rozebranie 3 h, złożenie i odpalenie 4 , ale już wiem, że kilka rzeczy zrobiłem bez potrzeby. Za sprzęgło SACHS zapłaciłem 800,85 pln