Kappa 2.4 20V LPG Problem z obrotami

Awatar użytkownika
coolczak
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: coolczak » 04 lut 2008, 19:02

Witam
Mam w swoim autku problem z obrotami na zimnym silniku, ale tylko jak jest temperatura otoczenia 0st.C i niżej. Wtedy obroty falują od 1200 do 1600obr./min przez około minutę potem zejdą normalnie na 1200 a jak się rozgrzeje na 800. Na rozgrzanym silniku obroty falują 700 do 800 obr./min. Dodatkowo jak depnę do oporu pedał przyspieszenia to potrafi szarpnąc i dopiero ma chęć przyspieszać, ale to zdarza się sporadycznie. Jeśli zresetuję komputer to załapie podczas przyspieszania lekkiego muła tzn. gorzej przyspiesza.Po 10 km zapala się check i jest j.w. Występuje to identycznie na gazie i na benzynie, bo jeździłem na samej benzynie po zresetowaniu. Gaz ma rok, sekwencja STAG300.
Podpowiedzcie co to może być. :wink:

Awatar użytkownika
radek79
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: radek79 » 04 lut 2008, 19:29

witam
przyczyn może być kilka komp z gazu może nie trzymać ustawień może padać silniczek krokowy może nie łączyć przewód od sondy najlepiej pojechać do gazownika niech wgra od nowa ustawienia gazu i wtedy zobaczyć jak sie zachowuje auto lub poszukaj na forum jest pełno postów na ten temat
wcześniej
golf GTI
bmw e-34 525 24v
teraz
lancia kappa 2.4 benzyna

Awatar użytkownika
amajek

Post autor: amajek » 04 lut 2008, 19:46

Pierwsza sprawa wpisz skad jestes
2 posprawdzaj filtry od gazu i czy szczelny jest uklad gazowy
Lancia Kappa 2.4 LX `98
Ząbkowice Śląskie

Awatar użytkownika
coolczak

Post autor: coolczak » 04 lut 2008, 20:05

"amajek" pisze:Pierwsza sprawa wpisz skad jestes
2 posprawdzaj filtry od gazu i czy szczelny jest uklad gazowy
No cóż u gazownika byłem już. Mieszanka pokrywa sie prawie z benzynową na wykresie, filtry wymienione. Zresztą na benzynie jest tak samo. Radek79 na forum jest dużo napisane, ale mało konkretów. Może ktoś miał to samo i udało się naprawić. Może zajrzę do przepustnicy. Gdzie jest silniczek krokowy, w którym miejscu?

Awatar użytkownika
radek79
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: radek79 » 04 lut 2008, 20:49

na samym początku sprawdził bym cały dolot od filtra powietrza do przepustnicy czy czasem nie ma nieszczelności i nie łapie lewego powietrza później sprawdziłbym cewki zapłonowe czy któraś nie ma przebicia znajdują się pod dekielkiem z napisem 2400 vis a na koniec sprawdziłbym przewód od sondy czy nie jest przełamany lub przetarty z samego silniczka krokowego i zabrudzonej przepustnicy kontrolka chek sie nie zapali więc na koniec trzeba pojechać do jakiegoś serwisu i podpiąć auto do kompa i sprawdzić czy są jakieś błędy i wtedy dalej szukać
wcześniej
golf GTI
bmw e-34 525 24v
teraz
lancia kappa 2.4 benzyna

mirek0p
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mirek0p » 06 lut 2008, 23:15

Witam
Warto sprawdzic czujnik temperatury silnika,ten tani fiatowski nie pamiętam koloru chyba niebieski.U mnie wskazywał różne temperatury i często włączało się ssanie na ciepłym silniku.

Awatar użytkownika
coolczak

Post autor: coolczak » 09 lut 2008, 10:21

"radek79" pisze:na samym początku sprawdził bym cały dolot od filtra powietrza do przepustnicy czy czasem nie ma nieszczelności i nie łapie lewego powietrza później sprawdziłbym cewki zapłonowe czy któraś nie ma przebicia znajdują się pod dekielkiem z napisem 2400 vis a na koniec sprawdziłbym przewód od sondy czy nie jest przełamany lub przetarty z samego silniczka krokowego i zabrudzonej przepustnicy kontrolka chek sie nie zapali więc na koniec trzeba pojechać do jakiegoś serwisu i podpiąć auto do kompa i sprawdzić czy są jakieś błędy i wtedy dalej szukać
No i problem jest nadal ciekawym zagadnieniem.
Przeczyściłem krokowca (było czarnego nagaru), zresetowałem komputer i podłączyłem. Nie było wielkiej różnicy, ale... Odłączyłem zupełnie kostkę od krokowca i o dziwo mocy przybywaj!!! Przy nagłym naciśnięciu pedału gazu nawet ułamka sekundy się nie zastanowi, a moc to chyba o 1/4 przybyło, setka w momencie, jeszcze tak nie było. Dopiero odkryłem potencjał mojego auta : yesyes : Obroty jałowe trzyma na 1200 równiótko, za wysoko, ale chociaz wiem dlaczego. Tylko czy ta moc nie wynika z większego zużycia paliwa?? No i co Wy na to????

Awatar użytkownika
radek79
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: radek79 » 09 lut 2008, 17:03

witam jest patent na silniczek krokowy u mnie poskutkowało
robisz tak go rozbierzesz nasmaruj silniczek lekko smarem ale nie za dużo nie wkładaj z powrotem tej dużej podkładki i nie wkładaj tego metalowego drucika tylko tak złóż i przykręć do przepustnicy podłącz wtyczkę zapal auto najlepiej na rozgrzanym silniku i na gazie jak ci obroty falują lub są wysokie to przekręcaj silniczkiem w prawo aż sie ustabilizują u mnie poskutkowało a też silniczek niby był do wymiany warto z próbować
wcześniej
golf GTI
bmw e-34 525 24v
teraz
lancia kappa 2.4 benzyna

Awatar użytkownika
coolczak

Post autor: coolczak » 09 lut 2008, 18:02

"radek79" pisze:witam jest patent na silniczek krokowy u mnie poskutkowało
robisz tak go rozbierzesz nasmaruj silniczek lekko smarem ale nie za dużo nie wkładaj z powrotem tej dużej podkładki i nie wkładaj tego metalowego drucika tylko tak złóż i przykręć do przepustnicy podłącz wtyczkę zapal auto najlepiej na rozgrzanym silniku i na gazie jak ci obroty falują lub są wysokie to przekręcaj silniczkiem w prawo aż sie ustabilizują u mnie poskutkowało a też silniczek niby był do wymiany warto z próbować
Dzięki dzięki za podpowiedź. Się postaram tak zrobić. Nie wiedziałem tylko, że ten silniczek aż tak może mieszać. Jeśli coś mi nie będzie szło jak trzeba to będę pytał. Dzięki

Allberto
Kontakt:

Post autor: Allberto » 27 mar 2008, 16:25

u mnie jest podobny problem z falowaniem na niskich obrotach na gazie. Z tym ze u mnie jest stwierdzone przez komputer to ze nie wykrywa sondy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”