Dedra-kopci przy rozruchu
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Kontakt:
Witam forumowiczów i jak w temacie proszę o poradę za co się zabrać i od czego zacząć. Od niedługiego czasu " waliła " błękitnym i śmierdzącym dymem tylko przy rozruchu zimnego silnika i to po 2-3 min.ustępowało i było normalnie, aktualnie po każdym odpaleniu, nawet ciepłego silnika, a po 2-3 min. jest normalnie.Może jakiś link jeśli było już na forum.Pozdrawiam !
Dedra 1.9 tds / 93 - tel.0691442611
witam
każdy diesel inaczej pracuje jeżeli spalanie masz w normie olej w silniku też w normie to nie ma się czym martwić - może trafiłeś na kiepski olej napędowy i wtedy może kopci jak zimny rub przy każdym rozruchu - chyba że więcej pali to mogą być wtryski ...
pozdrawiam
każdy diesel inaczej pracuje jeżeli spalanie masz w normie olej w silniku też w normie to nie ma się czym martwić - może trafiłeś na kiepski olej napędowy i wtedy może kopci jak zimny rub przy każdym rozruchu - chyba że więcej pali to mogą być wtryski ...
pozdrawiam
- Imię: Arek
Dlaczego tak uważasz?"matias21" pisze:zmień olej na gęstszy na początek.
witam ponownie
matias 21 rozwiń temat bo ,,,,,,,,,,,,?
pozdrawiam
- Kontakt:
nie wiem,może z tym olejem to i racja gdyż do X.2007 zalewałem Orlenem 10W-40, a teraz mam Midlanda 10W-40 i jak kojarzę to niedługo po tej zamianie wystąpiły I-sze kopcenia po rozruchu zimnego silnika. Od wymiany przejechałem 1500 km. no i bardzo niedawno doszły już nawet na rozgrzanym, po krótkim postoju na wyłączonym silniku. Oleju nie ubyło. Pozdrawiam i proszę o sugestie.
Dedra 1.9 tds / 93 - tel.0691442611
Ustal przede wszytym czy autko bierz olej, porównaj to z wartością maksymalna podaną w instrukcji, będzie to dobry punkt wyjściowy.
Np: Dla mojego 2.0 16v benzyna instrukcja podaje 100ml/1000Km

niemożliwe patrze w instrukcje Delty zuzycie na 1000km"Pepto" pisze:Ustal przede wszytym czy autko bierz olej, porównaj to z wartością maksymalna podaną w instrukcji, będzie to dobry punkt wyjściowy.
1.6 0,6L / 1,8-2,0 1L / HF i Diesel 1.1 L
takie dane podaje fabryka , w praktyce od wymiany do wymiany nie powinno się dolewac
Lancia Klub Polska - Łódź
Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system
Eeeee diesel z 1,5 litra może łyknąć.
Nowa avensis pod moja nogą połyka 1.2 litra na 10000.
Nowa avensis pod moja nogą połyka 1.2 litra na 10000.
Lancia Kappa 2.4 T.DS
ale te dane podane sa max. zużycie na 1000km a nie na 10000km ale każdy producent podaje takie wysokie dane zabezpieczają się
moja Td od wymiany do wymiany nic nie trzeba dolewac a na liczniku 195 tyś
moja Td od wymiany do wymiany nic nie trzeba dolewac a na liczniku 195 tyś
No u mnie ponad 400000 i bierze niecały litr 
Zależy od stylu jazdy i stanu turbinki.

Lancia Kappa 2.4 T.DS
dokładnie słyszałem że jak turbina walnie to duze ilości pożera"Cossi86" pisze:No u mnie ponad 400000 i bierze niecały litr
Może coś pomyliłem z tym czytaniem z instrukcji (mam niestety po niemiecku) ale na pewno jest napisane że między minimum a maximum na bagnecie jest około litra oleju (niezależnie od sinika), wiec jeśli w TD polecają zmieniać olej co 7500km to 100ml zdaje się rozsądną wartością."Egon" pisze: niemożliwe patrze w instrukcje Delty zuzycie na 1000km
1.6 0,6L / 1,8-2,0 1L / HF i Diesel 1.1 L
takie dane podaje fabryka , w praktyce od wymiany do wymiany nie powinno się dolewac

bo gęstszy jest gęstszy
i jak gdzies puszcza olej to logicznym jest , że im gęstszy olej to trudniej bedzie przepuszczał ja bym zalał jakimś dobrym olejem mineralnym 15W40