Kappa T.DS - słabo pali
Kappa T.DS - słabo pali
Witam !!
Ostatnio pojawił się problem, mianowicie autko jak postoi przez noc to rano słabo zapala. Muszę kręcić rozrusznikiem jakieś 10 sek, a zawsze zapalał natychmiast. Puszcza większą niż zawsze chmure dymu (jakieś 3 sek.). Jak już załapie to obroty mają jakieś 600 obr. potem jakby dostawał więcej paliwa i wchodzi na 1200 obr i po chwili spada do normalnych czyli około 900 obr. Po pierwszym odpaleniu jak zgasze auto to potem pali juz dobrze.
Wymieniłem świece ale tylko na 4 cylindrach, ponieważ na 5 mechanik stwierdził że nie da sie dostac bez zrzucania pompy. Może wiecie jak tam sie dostać ??
Filtr powietrza wymieniony jakieś 8 tyś temu razem z olejem.
Filtr paliwa nie wymieniany i nie wiem kiedy ostatni raz ktoś go zmieniał. czy po ew. wymianie sa problemy z odpowietrzeniem układu ??
Może macie jakieś pomysły i sugestie.
Pozdrawiam:
Cossi86
Ostatnio pojawił się problem, mianowicie autko jak postoi przez noc to rano słabo zapala. Muszę kręcić rozrusznikiem jakieś 10 sek, a zawsze zapalał natychmiast. Puszcza większą niż zawsze chmure dymu (jakieś 3 sek.). Jak już załapie to obroty mają jakieś 600 obr. potem jakby dostawał więcej paliwa i wchodzi na 1200 obr i po chwili spada do normalnych czyli około 900 obr. Po pierwszym odpaleniu jak zgasze auto to potem pali juz dobrze.
Wymieniłem świece ale tylko na 4 cylindrach, ponieważ na 5 mechanik stwierdził że nie da sie dostac bez zrzucania pompy. Może wiecie jak tam sie dostać ??
Filtr powietrza wymieniony jakieś 8 tyś temu razem z olejem.
Filtr paliwa nie wymieniany i nie wiem kiedy ostatni raz ktoś go zmieniał. czy po ew. wymianie sa problemy z odpowietrzeniem układu ??
Może macie jakieś pomysły i sugestie.
Pozdrawiam:
Cossi86
Lancia Kappa 2.4 T.DS
Lancia Kappa T.DS -> słabo pali
Hi! ta ostatnia lub jak ktoś woli pierwsza świeca istotnie ciężko sie tam dostać ale ja wymieniałem tylko tą bo tylko ta padła a problem z zapalaniem był spory po wymianie jest OK mechanior używał elastycznego klucza i magnesu na wysięgniku żeby to wyciagnąć (nie zdejmował pompy) ,przy pierwszym zapaleniu też mam skoki ale chwilkę i jest OK ,może jeszcze ten filtr paliwa zmień no i 5 (1)świecę koniecznie , filtr powietrza i oleju razem ze zmianą oleju (ja tak zmieniam co 8-9tyś).
pzdr.
pzdr.
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Istotnie najpierw wymienie tą świeczke i zobaczymy czy cos się poprawi.
P.S Masz złałożony temat w dziale Nasze Lancie ?? Chciałbym zobaczyć fotki twojej kappy bo bardzo ładnie wygląda w tym avatarze
Istotnie najpierw wymienie tą świeczke i zobaczymy czy cos się poprawi.
P.S Masz złałożony temat w dziale Nasze Lancie ?? Chciałbym zobaczyć fotki twojej kappy bo bardzo ładnie wygląda w tym avatarze

Lancia Kappa 2.4 T.DS
Hi! No problem
,niestety zdjeć jeszcze nie wstawiłem ale niebawem ...muszę najpierw umyć auto
.
pzdr.

pzdr.
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
- kretekpodnietek
- Forumowicz/ka
typowe objawy gdy wtryskiwacze przestały rozpylać paliwo, tylko lać.
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r
Pozdrawiam Łukasz
Pozdrawiam Łukasz
Hmmm, ale auto zakopci tylko przy porannym odpalaniu, a potem juz wcale. Ponadto nic nie kopci nawet pod dużym obciażeniem."kretekpodnietek" pisze:typowe objawy gdy wtryskiwacze przestały rozpylać paliwo, tylko lać.
Lancia Kappa 2.4 T.DS
- dro
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Michał
hmmm; u mnie dzisiaj ten sam objaw (tyle, że w JTD z 2000r).
Od paru dni mrugają świece żarowe po zapaleniu auta, a temperatura w nocy mocno spadła, więc zacznę od tego - zobaczymy. Jak mechanik znajdzie inną przyczynę to dam znać.

Od paru dni mrugają świece żarowe po zapaleniu auta, a temperatura w nocy mocno spadła, więc zacznę od tego - zobaczymy. Jak mechanik znajdzie inną przyczynę to dam znać.
historia choroby:
Dedra integrale 2.0 turbo
Thema SW 2.0 turbo
Kappa SW 3.0 automat
Kappa SW 2.4 JTD
Phedra 2.0 D
Thesis 2.4 JTD
Delta 1.4
Thema SW 2.0 turbo
Kappa SW 3.0 automat
Kappa SW 2.4 JTD
Phedra 2.0 D
Thesis 2.4 JTD
Delta 1.4
- dro
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Michał
zrobiło się ciepło i tyle z testowania
pewnie temat wróci w listopadzie

pewnie temat wróci w listopadzie
historia choroby:
Thema SW 2.0 turbo
Kappa SW 3.0 automat
Kappa SW 2.4 JTD
Phedra 2.0 D
Thesis 2.4 JTD
Delta 1.4
Thema SW 2.0 turbo
Kappa SW 3.0 automat
Kappa SW 2.4 JTD
Phedra 2.0 D
Thesis 2.4 JTD
Delta 1.4
myslę że świece u mnie to samo postało przez noc w mrozie i rano zapaliło za trzecim razem i z dodaniem gazu
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
zobacz jeszcze czy ci się nie zapowietrza, wstaw przeźroczysty przewód między filtrem a pompą i z rana jak zajdziesz to będziesz widział czy masz pęcherzyki powietrza czy nie, ( kumpel miał tak w XM wymiana filtra paliwa rozwiązała sprawę)
czarna DEDRA 1.9TD 95r.