Kappa 2,0 20v - problem z biegami
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa 2,0 20v - problem z biegami
Witam wszystkich. Mam problem ze zmianą biegów na rozgrzanej skrzyni ciężko wchodzi i wychodzi 5 bieg i wsteczny , a pozostałe sa ok. Na zimnej skrzyni trchę lepiej . KAPPA 98 2,0 20V +GAZ.
-
- Forumowicz/ka
kappa 2,0 20v problem z biegami
CZE...
Zmienisz kompletne sprzegło ... to i V-bieg wróci
Zmienisz kompletne sprzegło ... to i V-bieg wróci

Buraczany Wóz, "Ł"opel, "Ł"A"Ł"di, VW ... 
aktualnie turlam się od lat ... KAPISZONOLOT-em 2,4LX z "heblami" BREMBO ... na Blosie ... jest i K2,0T 20V
aktualnie turlam się od lat ... KAPISZONOLOT-em 2,4LX z "heblami" BREMBO ... na Blosie ... jest i K2,0T 20V
co ma sprzęgło do temperatury?
sprawdź poziom oleju albo go wymień od razu
sprawdź poziom oleju albo go wymień od razu
zalej ceramizerem ja zalałem i lżej chodzi ;D
-
Stan oleju jest ok nawet za dużo , olej był niedawno wymieniany.Te objawy mam tylko na ciepłej skrzyni tj. po przejechaniu 40 km.Na zimnej jest ok. Pozdrawiam.
Kappa jak Twoja-U mnie jest podobnie, tzn po wymianie sprzęgła (tarcza, łożysko i docisk) ciężko podczas jazdy wchodzi 5. Trzeba ja wbić dosłownie. Pozostałe biegi chodzą 1 palcem. Olej wymieniony, stan OK. Co ciekawe na postoju biegi wchodza lekko nawet czasem 5. Tylko co pewien czas muszę ją "szukać" w skrzyni. Jak usunąć usterkę.
Rozmawiałem z szpeniem od skrzyń i na szybko stwierdził, iż 5 bieg jest położony dość "wysoko" i może być mało oleju co powoduje ciężką pracę ALE OLEJ JEST OK i nadal nie wiem o co kaman. Czy ktoś wie?
Robo ile źre LPG? i jaka instalacja?
Rozmawiałem z szpeniem od skrzyń i na szybko stwierdził, iż 5 bieg jest położony dość "wysoko" i może być mało oleju co powoduje ciężką pracę ALE OLEJ JEST OK i nadal nie wiem o co kaman. Czy ktoś wie?
Robo ile źre LPG? i jaka instalacja?
Siła spokoju.
U mnie po zakupie auta było podobnie, problem nasilał się po rozgrzaniu oleju w skrzyni, czyli po przejechaniu kilkunastu kilometrów z większą prędkością (pow120-130km/h), kiedyś pisałem o tym na forum. Niestety wymiana oleju ani sprzęgła nie pomoże, trzeba rozbierać skrzynię biegów. Problem polega na tym, iż przesuwka (widełki) 5-go biegu chodzi po takim wałku i tam zgromadził się jakiś osad, co powoduje trudności z tym biegiem. Co ciekawe po rozbiórce skrzyni rzekomy podzespół działał właściwie, ale po podgrzaniu wada się ujawniła. W sumie trzeba wyczyścić i po problemie, nie trzeba kupować żadnych części. Niestety wyciągnięcie i rozebranie skrzyni jest pracochłonne (drogie). Choć, kto wie, może ceramizer pomoże...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
KAPPA TDS & JTD
-
Kappa 2,0 20v +gaz BRC zużycie w mieście 14 litrów , na trasie jeszcze nie sprawdziłem . A co do tej skrzyni to mam takie same objawy jak u ciebie .
żeby zajzeć do 5-tego biegu lub nawet go wymienić, nie trzeba wyjmować skrzyni,wystarczy zdjąć dekiel
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Ale by zajrzeć na wybieraki to trzeba rozebrać skrzynkę, w modelach po zmianach z biegami na linkach nawet na zębatki 5-tki nie zajrzysz, bo nie ma dekielka."Bany" pisze:żeby zajzeć do 5-tego biegu lub nawet go wymienić, nie trzeba wyjmować skrzyni,wystarczy zdjąć dekiel
Bany-Prezesjm ma rację, tu nie chodzi o wymianę 5-go biegu. A skrzynia sterowana linkami, zresztą naprawiałem to chyba wiem...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
KAPPA TDS & JTD
Czy z tym problemem można jeździć, czy w końcu coś sie up....li?
Staram się unikać 5 biegu.
Czy naprawić niezwłocznie?
Staram się unikać 5 biegu.
Czy naprawić niezwłocznie?
Siła spokoju.
racja jak jest na linki to nie zajzysz...
co prawda mam taka na linki w której sie zdejmuje dekiel ale chyba w kappie nie było takich.
od dedry turbo albo coupe
co prawda mam taka na linki w której sie zdejmuje dekiel ale chyba w kappie nie było takich.
od dedry turbo albo coupe
- larry123
- Klubowicz
- Kontakt:
...
w mojej skrzyni ciężko wchodzi dwójka jak jest zimno,
olej wymieniłem,
teraz dolałem dodatek dwie sztuki MOS2 i jest lepiej ale przed rozebraniem wybieraków ... poczekam może do wymiany sprzęgła...
http://zdjecia.swistak.pl/00/02/64/99/2649907_1_b.jpg[/img]
olej wymieniłem,
teraz dolałem dodatek dwie sztuki MOS2 i jest lepiej ale przed rozebraniem wybieraków ... poczekam może do wymiany sprzęgła...
http://zdjecia.swistak.pl/00/02/64/99/2649907_1_b.jpg[/img]