Pozdrawiam- Piotrek
Moderator: stabraf
W tym budżecie i przy tych wymaganiach nie będzie łatwo, bo za 5-8 tys. (a nawet mniej) możesz kupić auto w wieku zaczynającym się od "1" a z takimi zawsze moga byc niespodziewajki, bez względu na markę. Dobrze, że wachlarz masz duży, szukaj auta w b. dobrym stanie i tyle. Pomoże Ci z pewnością poszperanie po tym podforum, a także lektura tego poradniczka (kliknij tutaj)."turboo_2607" pisze:Od dłuższego czasu myślę o zakupie nowego samochodu (pierwszego w 100% mojego w życiu) i od dziecka mrzyłem o Lancii. Mój obszar poszukiwań jest ogromny - od delty, przez dedrę po kappę. Od benzyzny (może byc z LPG) po diesla. szukam auta, które nie będzie mi sprawiało niespodzianek w najmniej odpowiednich momentach, będzie komfortowe, a jak trzeba to trochę sportowe. Najlepiej jakby było tanie w utrzymaniuale to chyba nie z włoskimi samochodami takie rzeczy. poradźcie co wybrać w granicach 5-8 tys złotych (nawet mniej bo często jeżdże do Niemiec) aby mnie nie zżarły koszty utrzymania, a także coś co nie będzie za dużo palić. Nie jeżdżę dużo prywatnym samochodem (ok 100 km tygodniowo), ale najlepiej byłoby jakby spalanie wahało się między 7-10 ON a 10-12Pb (12-15 LPG). Mam nadzieję, że udzieliłem wystarczająco dużo informacji i ktoś pomoże mi w wybraniu odpowiedniego modelu. Na co zwracać uwagę przy zakupie, które lementy sprawdzić, jak jest z częściami i serwisem?
Pozdrawiam- Piotrek
"Nat" pisze:Co do Twoich kryteriów spalania to spełni je większośc Lancii z silnikami normalnych rozmiarów (bez turbobenzyny i V6).
Może zadbana Kappa tds?"RobertWroc" pisze:Nat,no nie mogęsię powstrzymać czytając Twoje herezje.
Normalny silnik to właśnie V. Wszystkie inne to motorki.
Co do spalanie,chmm tu sa mity.Przy normalnej eksploatacji i odrobinie doświadczenia mozna spokojnie na miescie zejśc do 12 - 13 l/100km, a w trasie nawt poniżej 9-10 l/100 km.