Kappa - jak zdjąć tapicerkę z fotela i osłonę pasa kierowcy?

PeGaZ
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: PeGaZ » 03 kwie 2006, 22:53

Witam,

mam pytanko. Czy da się zdjąć (bezinwazyjnie) tapicerkę z oparcia fotela kierowcy? Mam taki problem, że podłokietnik jest lekko przechylony - wygląda to na jakieś uszkodzenie mechanizmu mocującego, ale żeby się do niego dostać trzeba "pruć fotel". Czy da się jednak obyć bez prucia?
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2006, 13:10 przez PeGaZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Kappa '98 2.0 20V - LPG - była
Obecnie bezpartyjny - bo śmigam VW
VW Passat Variant B5 3BG 2001
1.9 TDI 130KM/PBOX 155KM, HIGHLINE

Awatar użytkownika
mario09
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: mario09 » 04 kwie 2006, 7:45

Przerabialem temat obruszanego podlokietnika w Themie, ale sadze, ze rozwiazanie jest podobne w Kappie.
Czy Twoj podlokietnik jest luzny?
Najpierw go zdemontuj. Odsun maksymalnie fotel pasazera, a fotel kierowcy na maxa do przodu i ustaw podlokietnik tak mniej wiecej w pozycji ok 45 stopni. Teraz bedziesz musial go wyszarpac lekko zmianiajac kąt jego polozenia. Podlokietnik nakladany jest na cos w rodzaju "rurki" przykreconej do szkieletu fotela na trzy sruby. Jak juz go zdejmiesz to bedziesz wiedzial co i jak. Zwykle wystarcza dokrecenie tych srub.
Powodzenia.
Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS

PeGaZ
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: PeGaZ » 04 kwie 2006, 8:23

"mario09" pisze:Najpierw go zdemontuj. Odsun maksymalnie fotel pasazera, a fotel kierowcy na maxa do przodu i ustaw podlokietnik tak mniej wiecej w pozycji ok 45 stopni. Teraz bedziesz musial go wyszarpac lekko zmianiajac kąt jego polozenia. Podlokietnik nakladany jest na cos w rodzaju "rurki" przykreconej do szkieletu fotela na trzy sruby. Jak juz go zdejmiesz to bedziesz wiedzial co i jak. Zwykle wystarcza dokrecenie tych srub.
Jest luźny - rzekłbym nawet, że nienaturalnie pochylony. Problem jednak jest taki, że jak nim ruszam, to odnoszę wrażenie, że rusza się coś wewnętrz fotela (zaślepka między podłokietnikiem, a oparciem też jest lekko przechylona). Ale może rzeczywiście poluzowały się śruby mocujące do konstrukcji fotela. Będę musiał więc zacząć od tej operacji, którą opisałeś. Jak nie to się znów odezwę ;)

PeGaZ
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: PeGaZ » 04 kwie 2006, 13:13

Coby nie dodawać nowego wątku spytam się jeszcze, jak zdjąć osłonę pasa kierowcy. Chodzi o to, że pas bezpieczeństwa po tej stronie trochę truniej się zwija (trzeba mu "pomagać") więc chciałbym dostać się jakoś do mechanizmu i przesmarować/podregulować.
A skoro już będę walczył z podłokietnikiem - to czemu nie zrobić dwóch rzeczy na raz ;)

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Roger7 » 04 kwie 2006, 13:25

To ja też się dołącze co do pasa, bo u mnie pas kierowcy jest przekręcony o 180 stopni, a pasażera o 360.
Czy łatwo wymontować pas z trzymania przy fotelu ?
A może prościej wymontować fotel i obrócić ? :)
Kappa 2.4 JTD, 2000r.
Fiordy domagają się oderwania od Norwegii
>http://www.nowypompon.pl

PeGaZ
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: PeGaZ » 05 kwie 2006, 11:42

"mario09" pisze:Najpierw go zdemontuj. Odsun maksymalnie fotel pasazera, a fotel kierowcy na maxa do przodu i ustaw podlokietnik tak mniej wiecej w pozycji ok 45 stopni. Teraz bedziesz musial go wyszarpac lekko zmianiajac kąt jego polozenia.
W Kappie jest jednak inaczej. Nie bardzo jestem w stanie zdjąć podłokietnik, a i tak z oględzin wynika, że po zdjęciu nie będzie dostępu do mocowania osi (jest przykryta plastikiem).

Jednak posiłkując się EPER-em i macając fotel - okazało się, że można zdemontować plecy fotela wraz z tapicerką (od dołu oparcia są dwie śruby, po odkręceniu których całe plecy z obiciem można wysunąć w dół - wymagać to będzie chyba jednak wyciągnięcia fotela). W weekend będę walczył.

Jednak w dalszym ciągu nie wiem jak zdjąć osłonę mechanizmu zwijającego pasy (ten czarny plastikowy trójkąt na dole) :(

PeGaZ
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: PeGaZ » 09 kwie 2006, 8:44

Walczyłem wczoraj ponad 2 godziny - i wstyd się przyznać, ale podłokietnika nie zdjąłem. Plecy od fotel azdejmuje się łatwo i po ich zdjęciu widać, że jedna ze śrub jest odkręcona, ale od strony pleców fotel nie da się jej przykręcić (widać końcówkę nie łeb).
Wyjąłem cały fotel, podłokietnik obracałem/szarpałem i nic :( Dojrzałem tylko, że prawdopodobnie trzyma go jakaś zawleczka w kształcie rurki - ale nie wiem jak ją wybić :(

Może ktoś zdejmował podłokietnik w KAPPIE i ma jakiś pomysł????

Awatar użytkownika
Fenrir
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: Fenrir » 16 kwie 2008, 20:45

Walczę obecnie z podłokietnikiem i nie mogę go zdjąć. Zawleczkę w kształcie rurki sie wyciąga a nie wybija ale nadal nie mogę zdjąć podłokietnika.
Czy ktoś poradził sobie z takim problemem w kappie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”