Lybra - nienaturalne wibracje tłumika

Awatar użytkownika
emczo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: emczo » 28 kwie 2008, 21:49

od pewnego czasu po odpaleniu (na biegu jałowym) dobiegały mnie w kabinie odczuwalne wibracje pod podwoziem (trochę o przytłumionym metalicznym dźwięku).
Nie są zbyt dokuczliwe ale na zimnym silniku denerwują. Po lekkim dodaniu gazu znikały i kiedy obroty znowu spadały pojawiały się na nowo. Sprobowałem przycisnąć lekko nogą do tłumika bo wydawało mi sie ze on jest przyczyną zamieszania. Co się okazało wibracje ustały.
Zaudłem się do ASO w celu zdiagnozowania a że wymieniałem jeszcze jedną wiązkę kabli o "wibrującej dolegliwości" raczej tylko wspomniałem panom z biura aso. Co się okazało: panowie na fakturze dorzucili mi drobną usługę w cenie 50zl za dokręcenie UWAGA ... pokrywy pod silnikiem i powiedzieli że to była przyczyna. No pewnie jak mogłem być taki głupi - oczywiście że osłona!!! :wink:
Wibracje wcale nie znikły a osłona po 3 tygodniach ślicznie dokręcona za 50 złociszów sama odpadła!!!!!! Na szczęście noc - cofam zabieram osłonę z ulicy - następnego dnia jestem w ASO - reklamacja, awantura wiecie o co chodzi, jestem zdeterminowany dokręcają za friko ale niby że to moja wina że to ja na coś ciągle najeżdżam - no wiecie bo ja lybrą oram pole! :wink:
pieniądz uratowany ale czas i nerwy? kto za to zwróci?
"Dobra, chu....j z mechanikami!!!" - pomyślałem mając na myśli ww ASO + plus opisywane tragedie ze squadra italiana na Lewinowskiej - sam sprawdzę. Pojechałem na kanał zajrzałem pod wózek i co widzę. Tłumik w miejscu tuż za silnikiem ale już pod podwoziem lata jak szalony z taką częstotliwością wte i wewte że skubanego w ogóle nie widać.
i te drgania przenoszone są na samochód głównie na karoserie. Stąd te wibracje.
Pytanie:
co to k....a jest? co to powoduje?
dodam że squadra mi wymieniała poduszkę (tę pod silnikiem) czy jest jeszcze jakaś inna poduszka? czy to właściwy trop?
Czy ktoś w Wawie lub okolicach może na to luknąć? jak powstrzymać te nieprzyjemne dźwięki? jak w gąszczu tej warszawskiej mechanicznej niekompetencji znaleźć jakiegoś solidnego człowieka "znającego się na rzeczy"?
ps. wibracje nie mają to wpływu na właściwości jezdne i osiągi - tylko na komfort stania na światłach czy w korkach (i też nie zawsze). Dodam też że wibrujący tłumik sam o nic nie uderza.
Lybra SW LX 2.4 JTD
fotoblog

Awatar użytkownika
kretekpodnietek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kretekpodnietek » 28 kwie 2008, 21:59

jakbyś był znowu w kanale, zobacz na zgaszonym silniku czemu sobie dynda, moze jakiś wieszak gumowy sie urwał, albo coś odkręciło. jak masz kanał to raczej takie coś sam bys mógł to zrobić, a wieszak kosztuje grosze.
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r

Pozdrawiam Łukasz

Awatar użytkownika
emczo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: emczo » 28 kwie 2008, 22:11

"kretekpodnietek" pisze:jakbyś był znowu w kanale, zobacz na zgaszonym silniku czemu sobie dynda, moze jakiś wieszak gumowy sie urwał, albo coś odkręciło. jak masz kanał to raczej takie coś sam bys mógł to zrobić, a wieszak kosztuje grosze.
podniecony perspektywą groszową też miałem taką nadzieje że to któraś z gumek i podjechałem do pierwszego lepszego tlumikarza w tej sprawie - rozłożył bezradnie ręce - to nie to.
kanalu też nie mam - był jakiś po prostu po drodze. w warsztacie o nieznanej mi proweniencji - poprosiłem o kanał o nic wiecej nie pytałem, z żadnych usług nie korzystałem - po prostu chciałem zajrzeć pod samochód.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2008, 22:27 przez emczo, łącznie zmieniany 1 raz.
Lybra SW LX 2.4 JTD
fotoblog

Awatar użytkownika
kretekpodnietek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kretekpodnietek » 28 kwie 2008, 22:27

no to ja nie wiem, trzeba by to obmacać żeby mieć pewnosc co.

a że tłumikarz nie wiedział czemu sie tłucze to ku : cenzura : żenujące jest, chyba właśnie od takich spraw jest fachowcem.

Pozdrawiam Łukasz

Awatar użytkownika
emczo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: emczo » 28 kwie 2008, 22:32

"kretekpodnietek" pisze:no to ja nie wiem, trzeba by to obmacać żeby mieć pewnosc co.

a że tłumikarz nie wiedział czemu sie tłucze to ku : cenzura : żenujące jest, chyba właśnie od takich spraw jest fachowcem.
dlatego nie szukam takich "fachowców" i pytam na tym forum.
Lybra SW LX 2.4 JTD
fotoblog

Awatar użytkownika
kretekpodnietek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kretekpodnietek » 28 kwie 2008, 22:42

patrz w EPER

blisko silnika są dwie klamry na rurze, obstawiam ze śruby w nich sie popuściły, jeszcze jak coś brzęczy to pewno to.

Pozdrawiam Łukasz

Awatar użytkownika
emczo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: emczo » 28 kwie 2008, 22:52

"kretekpodnietek" pisze:patrz w EPER

blisko silnika są dwie klamry na rurze, obstawiam ze śruby w nich sie popuściły, jeszcze jak coś brzęczy to pewno to.
dla precyzji - tu nie chodzi o brzęczenie - tylko o tę długą rurę którą poziom wibracji w miejscu zgięcia doprowadza do stanu ....... niewidoczności.
a co do śrubek proszę o więcej danych np. numerek - ich nie sprawdzałem.
Lybra SW LX 2.4 JTD
fotoblog

Awatar użytkownika
kretekpodnietek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kretekpodnietek » 28 kwie 2008, 23:05

chodziło mi o numery 4, 7 i 9 i 17. może tam coś sie odkręciło.

Pozdrawiam Łukasz

Awatar użytkownika
emczo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: emczo » 28 kwie 2008, 23:25

"kretekpodnietek" pisze:chodziło mi o numery 4, 7 i 9 i 17. może tam coś sie odkręciło.
dzięx jak będę miał jakiś kanał "pod ręką" a raczej "pod samochodem" :wink: to zerknę ale aż nie chce mi się wierzyć że "tłumikarz" (a tym bardziej ASO na Połczyńskiej) nie sprawdził takiej oczywistej oczywistości jaką są w tym przypadku mocowania tłumika. ........ noc chyba, że mnie prześladuje pech do mechaników :?
Lybra SW LX 2.4 JTD
fotoblog

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”