Kappa - elektrischer anschluss defekt

Anonymous

Post autor: Anonymous » 11 lis 2005, 12:59

Koleżanki i Koledzy! Bracia i Siostry Lanciści :)
elektrischer anschluss defekt-uszkodzone polaczenie elektr.
Właśnie ten komunikat wyświetla moje maleństwo. Ale zacznę od początku. Wszystko było ok, aż do momentu wymiany oleju i filtrów i ogólnym sprawdzeniu samochodu na ścieżce diagnostycznej. Właśnie wtedy zaczął wyswietlać się ten komunikat. Przewaliłem całe forum i zrobiłem chyba wszystko co jest mozliwe tzn: odpinałem przepływomierz, odłączałem akumulator, sprawdzałem wszystkie mozliwe lampki. Byłem w ASO na Połczyńskiej (tam właśnie robili mi ten przegląd) ich Egzaminator nie wykazuje ani jednego błędu, wtryski i wszystko jest ok, samochód w czasie jazdy zachowuje sie normalnie, nie szarpie, obroty nie skaczą, ma moc, spalanie też jest ok :) Co moze byc przyczyną wyswietlania tego komunikatu? Powiem jeszcze ze przy wstawianiu auta do ASO miałem małe kłopoty z zacinajacą się przednią szybą od strony kierowcy, a w ASO mechanik powiedział, ze poprostu dłuzej przytrzymał przycisk i szyba sie otworzyła. Wiem, ze takie kłopoty z szyba w Lancii sa na porzadku dziennym. Spróbuje jeszcze odkręcić te przełączniki od szyby, tylko to mi przychodzi do głowy. A jak nie pomoże to we wtorek postaram sie zajrzeć do osławionego Jacka z Koniecpolskiej, moze on cos pomoze.Z autem nc się nie dzieje ale CHECK pali sie cały czas i poprostu wkurza. Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły to prosze o radę i dzieki z góry :)
POZDRAWIAM!!

Anonymous

Post autor: Anonymous » 11 lis 2005, 13:38

Ja bym zaczął od najprostrzych rzeczy.
Na początek myślę:
Infocentrum sprawdza stan wszystkich żarówek i może tu mu się coś piep...
Więć wydaje mi się dobrym pomysłem odpięcie zasilania lamp z przodu,
lamp z tyłu itp. Może zmieni komunikat na inny - to będzie trop.

Szyby raczej nie są połączone z infocentrum, więc bym to wyeliminował.

Podsumowując trzeba szukać tylko wśród urządzeń jakie sa na liście błędów infocentrum, bo tylko to może mu się niepodobać.

Powodzenia
Pisz jak idzie.

Anonymous

Post autor: Anonymous » 14 lis 2005, 11:31

Walczę i nic!!
Sprawdziłem już chyba wszystko! Każde światełko i nic. Jedyne co zauwazyłem to dzisiaj kiedy w miarę szybko przekręciłem kluczyk w stacyjce (nie czekając aż na info zgaśnie napis Lancia) komunikat zniknął, a wciskając CHECK, nie pokazał się błąd. Walczę dalej... :x

Anonymous

Post autor: Anonymous » 14 lis 2005, 12:51

No to teraz może czas na trudniesze rzeczy, ale ciągle
nie wymagające serwisu i sprzetu i rozkręcania - STEROWANIA SILNIKA

Można by odpiąć wszystkie widoczne wtyczki pod maską.
Czujniki itp i tylko przekręcić stacyjkę, nie odpalać.
Może coś mu się zmieni.

Jecze jena rzecz, wcześniej.
Trzymając KLIMA DATE przekręć stacyjką w pozycje MAR.
Jaki wynik?

Anonymous

Post autor: Anonymous » 16 lis 2005, 10:10

HA HA Wynik 00 nie ma błędów :) Tak więc fura jest w 100% sprawna a komunikat zniknął po wizycie na ul. Koniecpolskiej :) (przy okazji: Czapki z głów dla tego warsztatu i wielkie pozdro!) Cóż wygląda na to, ze infocenter mógł poprostu sie "zawiesić" Wystarczyła zmiana języka z niemieckiego na angielski i powrót do niemieckiego. Po tym co zrobiłem (a przejżałem wszystko co tylko było możliwe), jest to jedyne wytłumaczenie :)

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 16 lis 2005, 10:45

To jak dobrze zrozumiałem zmienili języki i komunikat zniknął ?

Anonymous

Post autor: Anonymous » 16 lis 2005, 11:53

Tak. Zmienili język na angielski i to wystarczyło. Komunikat zniknął. Później wróciłem do niemieckiego i jest ok. Ale wcześniej zrobiłem i przejżałem wszystko co tylko było możliwe.
No cóż tonący brzytwy się chwyta. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”