Zakup Lancia Lybra - pytanie o silnik.
Moderator: stabraf
Cześć, jestem Krystian.
Poczytałem wiele tematów o tym samochodzie, wiele opinii na autocentrum i temu podobnych serwisach.
Twierdze, że warto jednak ten samochód mieć.
Nie chcę Was szanowni forumowicze zamęczać wieloma pytaniami.
1. Jaki silnik brać.
2. Czy skrzynia tiptronik to dobre rozwiązanie w motorze 2.0 20V (chodzi również o ekonomię).
Dziękuję i pozdrawiam.
Poczytałem wiele tematów o tym samochodzie, wiele opinii na autocentrum i temu podobnych serwisach.
Twierdze, że warto jednak ten samochód mieć.
Nie chcę Was szanowni forumowicze zamęczać wieloma pytaniami.
1. Jaki silnik brać.
2. Czy skrzynia tiptronik to dobre rozwiązanie w motorze 2.0 20V (chodzi również o ekonomię).
Dziękuję i pozdrawiam.
Od jakiegos czau z uwaga sledze i mysle sobie, ze zdecydowanie mniejsze problemy sprawiaja jednostki benzynowe w lybrze. Ciagle ktos ma problemy z dieslem, albo nie odpala albo mocy nie ma itd
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Peuegot 307 SW HDI 110ps
witam,tylko 2,4jtd ewentualnie 1,9jtd
lancia lybra intensa 2,4jtd-sprzedana
lancia delta III platinum 2,0 M-jet 2010r-sprzedana
Alfa Romeo Tonale-użytkowana
ta skrzynka ponoć niezawodna (japońska) jest... ale jak ci siądzie to lepiej nie bede pisał dalej, ekonomiczne to raczej tez ni ebedzie w koncu automat i 4 biegi.
Czy bardzo wzrasta zużycie paliwa na tej skrzyni ?
Prawdę mówiąc chciałbym się mieścić w okolicach 9-9,5l / 100km ale coś mi się wydaje, że to jest niemożliwe.
Zaznaczam, że mam lekką nogę i potrafię ze spalaniem robić cuda w samochodach ich właścicieli
Przekonują się nagle, że mają ekonomiczne samochody - ale to tak pół żartem oczywiście.
Chyba, faktycznie będę szukał tych diesli.
Prawdę mówiąc chciałbym się mieścić w okolicach 9-9,5l / 100km ale coś mi się wydaje, że to jest niemożliwe.
Zaznaczam, że mam lekką nogę i potrafię ze spalaniem robić cuda w samochodach ich właścicieli

Przekonują się nagle, że mają ekonomiczne samochody - ale to tak pół żartem oczywiście.
Chyba, faktycznie będę szukał tych diesli.
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Tylko jeden forumowicz miał Lybre w automacie.
Nie skarżył się na nia, no ale trzeba miec swiadomość, że w razie naprawy może to byc kosztowne, a części tylko w ASO.
9-9,5 litra jest bardzo proste do osiągnięcia w Lybrze 2,0 20V w trasie. W mieście trzeba miec lekką nogę.
Co oznacza: "potrafię ze spalaniem robić cuda w samochodach ich właścicieli"
Zabierasz włascicielom auta celem testowania robienia cudów?
Nie skarżył się na nia, no ale trzeba miec swiadomość, że w razie naprawy może to byc kosztowne, a części tylko w ASO.
9-9,5 litra jest bardzo proste do osiągnięcia w Lybrze 2,0 20V w trasie. W mieście trzeba miec lekką nogę.

Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Mniemam, że dzieje się tak z kilku powodów: użytkowników z dieslem jest znacznie więcej niż benzynowych???Użytkownicy Diesli słabiej używają opcji szukaj"Łukasz" pisze:Od jakiegos czau z uwaga sledze i mysle sobie, ze zdecydowanie mniejsze problemy sprawiaja jednostki benzynowe w lybrze. Ciagle ktos ma problemy z dieslem, albo nie odpala albo mocy nie ma itd

Z tego co zauważyłem to najbardziej podstawowa usterka - czujnik położenia wału korbowego, który nie pozwala odpalić silnika kiedy jest nagrzany - gdyby chciało się wszystkim poszukać to byłoby o połowę mniej postów

Samochód ojca Vectra w dieslu, matki Yaris 1.0"Nat" pisze:Tylko jeden forumowicz miał Lybre w automacie.
Miałem je na jakiś moment i spalanie jakie im podawałem wzbudzało zdziwienie.
Swoim Coltem potrafię osiągać notorycznie spalanie poniżej 7l w 1.6 16V (rekordy 6,0l/100km przy dojeździe do pracy 15km) podczas gdy na forum 90% nie potrafią tego zrobić przy silniku 1.3
Ale to tak oczywiście offtopikowo.
Jeżeli miałbym potwierdzenie, że można tym automatem i silnikiem 2.0 20V osiągać spalanie w pobliżu 9l to byłbym zadowolony bo wiem, że takowe bym uzyskiwał.
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Moja opinia o 9,0- 9,5 litra w trasie dotyczy oczywiście manuala, bo automatem nie miałem przyjemnosci jeździć.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Nat

Ok, wstępnie silniki benzynowe odpadają jedynie zagazowane jednostki wchodzą w grę.
Czy silnik 1.9JTD odwdzięczy mi się o wiele niższym spalaniem niż 2.4JTD w zamian za kiepskie osiągi ?
Czy jednak właściciele tych słabszych po pewnym czasie uzmysławiają sobie, że warto posiadać tą silniejszą jednostkę ?
Czy silnik 1.9JTD odwdzięczy mi się o wiele niższym spalaniem niż 2.4JTD w zamian za kiepskie osiągi ?
Czy jednak właściciele tych słabszych po pewnym czasie uzmysławiają sobie, że warto posiadać tą silniejszą jednostkę ?
2,4jtd spala średnio ok 0,5 litra więcej na 100km,a wrażenia z jazdy 2,4jtd szczególnie w wersji 150KM są bez porównania,no i troche oc droższe.
OC za 2,4 w Link4 przy max zniżkach w Wawie - 540 zł. Nie ma się co bać wysokości ubezpieczenia, wystarczy poszukać.
Witam,
Podaję moje orientacyjne dane dotyczące Lybry 2.4 JTD 150 KM:
1. OC przy max zniżkach 780 zł - Generali.
2. spalanie - trasa 90 km/h - 5 l, 120-140 km/h - 6 - 6,5 l, miasto: 8 - 9 l (raczej bez korków, kilka skrzyżowań z światłami, trasa 10 km) albo 10 - 12 l (korki, trasa ta sama). Dane wg komputera pokładowego.
3. przyśpieszenie i moc - bezcenne.
4. mity o usterkowości diesla - propaganda
Jeździłem też 1.9 JTD i plusem jest łatwiejsze sterowanie- wg mnie silnik 2.4 jtd mocno obciąża przód, co daje się nieraz we znaki. Minusem 1.9 JTD jest naturalnie mniejsza moc, realnie odczuwalna pod pedałem.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów
Podaję moje orientacyjne dane dotyczące Lybry 2.4 JTD 150 KM:
1. OC przy max zniżkach 780 zł - Generali.
2. spalanie - trasa 90 km/h - 5 l, 120-140 km/h - 6 - 6,5 l, miasto: 8 - 9 l (raczej bez korków, kilka skrzyżowań z światłami, trasa 10 km) albo 10 - 12 l (korki, trasa ta sama). Dane wg komputera pokładowego.
3. przyśpieszenie i moc - bezcenne.
4. mity o usterkowości diesla - propaganda

Jeździłem też 1.9 JTD i plusem jest łatwiejsze sterowanie- wg mnie silnik 2.4 jtd mocno obciąża przód, co daje się nieraz we znaki. Minusem 1.9 JTD jest naturalnie mniejsza moc, realnie odczuwalna pod pedałem.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów
w hesti 465zł"arkashka" pisze:OC za 2,4 w Link4 przy max zniżkach w Wawie - 540 zł. Nie ma się co bać wysokości ubezpieczenia, wystarczy poszukać.
Ja w generali(nie wiem jak sie to pisze:) przy 60% znizki place za silnik 1.8 399zl. Jak widac nie sa to jakies pecjalnie wielkie roznice, raptem zbiornik paliwa na caly rok
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Peuegot 307 SW HDI 110ps